(127)Duże spalanie Gazu !!!

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Zrobiłem mały tescik no i sie przelonkłem spalanie 120km 10 litrów gazu nawet ponad bez przesady to tylko 903
Teraz moje pytanie ze wzgledu ze moje praktyki zawodowe skonczyly sie na poczatkach gazu w samochodach w polsce a teraz pracuje zagranica gdzie gazu brak wiec pytanie do znawców instalacji gazu czym regulowac itd czy lepiej zlecic to jakies firmie pozdr.

Zleciłbym firmie sprawdzenie regulacji,
10 l gazu na 120km to nie jest zly wynik. Pamietaj ze po pierwsze: gaznik ma starszy, mniej oszczedny typ lpg,
po drugie: jedna z prawd mowi o tym ze gaz jest szkodliwy dla silnikow. Owszem, ale tylko w jednym przypadku: kiedy przykladowy pan kowalski kaze po zalozeniu instalacji lpg zestroic ja max oszczednie- oszczedny jest, ale skutek uboczny:nastepuje detonacyjne spalanie mieszanki, mieszanka jest wtedy zbyt uboga. Silnik sie szybciej zuzywa!
Tyle zdążyłem sie dowiedziec bo tym tematem ostatnio zywo sie interesuje

[ wiadomość edytowana przez: HNT dnia 2005-09-29 23:19:03 ]

ja dzis osiagnalem kantem spalanie 17,5 litra/100 km. czyli okolo 60 km na 10 litrow wiec co ty mi tu gadasz o duzym spalaniu oczyywiscie nie jezdzilem oszczednie, w sumie chcialem troche sprawdzic co i jak jest. teraz zalalem i jezdze oszzcednie. zobaczymy jakie bede roznice.

pozdro

ja potrafilem swoim 1.5 dojsc nawet i do 20 litrow : roznie to bywalo a teraz majac troszke mocniejszy silnik nawet ponizej 10 da sie zejsc

jako ciekawostka kolega Rino mial problem ze spalaniem w swoim poprzednim kancie,jedzil na regulacje,staral sie oszczednie smigac, wiele roznych prob bylo. pomoglo dopiero zmniejszenie szczeliny na swiecach jesli sie nie myle

nie porównójcie 903 do 1500 w spalaniu

stosunek mocy do masy chyba jest podobny więc i spalanie będzie proporcjonalne.
moje 1600 spala ok 14-16l lpg

-----------------
"Fatalna Imitacja Auta Turystycznego"

P.U.H. MARAKANT

Transport samochodów / pomoc drogowa
Poliwęglan do rajdówek

Cytat:
2005-09-30 16:09:37, mar125 pisze:
stosunek mocy do masy chyba jest podobny więc i spalanie będzie proporcjonalne. moje 1600 spala ok 14-16l lpg

wszystko ok ale spalała 8-8,5 a nie 10-11 tu jest wiekszy problem

[ wiadomość edytowana przez: Hudy05 dnia 2005-09-30 23:05:56 ]

Hudy,chyba troche dramatyzujesz,cc z tym samym silnikiem ale na wtrysku po miescie pali 10l-wiec twoj dziadek mniej raczej nie bedzie palil.Moje 903 pali ok 8,5l gazu srednio,z tym ze musialem dosc dlugo zwalczyc zeby dojsc do takiego spalania.Jak wyregulowac-najlepiej samemu sie z tym pobawic,regulacja gazu na gazniku na analizatorze raczej jest kiepska.Nawet instalacje na wtrysku powinno sie regulowac podczas jazdy,tak przyjmnie robia gazownicy ktorzy maja o tym pojecie.W twoim pzrypadku dobrym rozwiazaniem byla by sonda lambda i zegar do niej ,mozna w tedy wyregulowac jak najlepszy sklad mieszanki.

Cytat:
2005-09-30 23:05:16, Hudy05 pisze:
wszystko ok ale spalała 8-8,5 a nie 10-11 tu jest wiekszy problem [ wiadomość edytowana przez: Hudy05 dnia 2005-09-30 23:05:56 ]

Ale jak Ty to liczysz ?
Czy spalanie w wielkości 8.33 gazu po mieście to jest dużo ?
Skąd te 10-11 ?
Jeśli na 10 litrach gazu przejeżdzasz 120 km to spalanie masz 8.33 a nie 10-11