E36 -pływają wolne obroty

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
W moim E36 1,8 z instalką LPG na parowniku, pływają wolne obroty.
Czasami usterka występuje na zimnym czasami na gorącym silniku i nie ma znaczenia czy na gazie czy na bęzynie.
Podpowiedzcie mi czego się czepić bo nie wiem jakiemu mechanikowi mogę zaufać i oddać betkę do naprawy.
Z góry dzięki za pomoc.

witam mialem podobnie u siebie M40 B16 1990, na wolnych obrotach pływały lekko, zalatwic mozna to tak, najpierw przeczyść regulator wolnych obrotów (to taka mala aluminowa puszeczka która jest połaczona gumowym węzem z kolektorem dolotowym) najlepiej beznyną ekstrakcyjną, przyczyna moze byc równiez (i tak było u mnie) żle wyregulowany potencjometr pod przepustnicą. takie male czarne gówienko do ktorego idzie przewód z trzema blaszkami, sprawdz go w nastepujący sposób: z uchem przy przepustnicy powinieneś odchylic dzwignię przepustnicy tak jakbyś dodał gazu POWINNO BYC SLYCHAC LEKKI STUK przy minimalnym ruchu przepustnicą jeżeli nie słychac to nalezy odkrecic 2 srubki mocujące potencjometr do kolektora i tak do wyregulowac zeby byl on słyszalny poruszając go w prawo lub lewo. a dostep do tych srubek jest chujowy trzeba rozebrac kolektor dolotowy przynajmiej gorną czesć) pozdrawiam i zycze uporania sie z problemem. jesli to nie bedzie to to moze byc jeszcze za duzy luz na zaworach (stan popychaczy hydraulicznych) jestem ciekaw co bylo przyczyną napisz mi na skrzynke slav6@wp.pl

Witam! Sprobuj z sada lambda umnie byla walnieta i wlasnie tak plywaly obroty wymienilem i jest OK