MotoNews.pl

Help - u mnie jazda na LPG przestała się opłacać

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Hyundai Accent '95 1,5, instalka Lovato II generacji. (półelektronika bez kompa)

Otóż niedawno miałem przykre doświadczenia z komputerem głównym samochodu. Kombinowali przy nim długo aż w końcu zmieniłem go na inny - używany. Co zauważyłem odrazu po zmianie to zwiększenie spalania z 10 na 16 litrów LPG na 100 km. Nalezy również nadmienić że zmieniłem również filtr gazu. nie trzeba wielkich wyliczeń ażeby stwierdzić zę już lepiej jeździć na benzynie skoro mi jej spalał około 8 l/100.

No nic - udałem się na regulacje na podstawie analizy spalin. Gośiu podrapał się po głowie i stwierdizł że mieszanak jest stsasznie uboga i że niezdrowo ją jeszcze mniejszać. Zresztą sam zauważyłem że ledwo chodzi na wolnych obrotach.

Czy ktoś z was ma na to jakikolwiek pomysł?
Jak nakierować ludzi w warsztacie ażeby mi nie rozbebeszali wszystkiego po kolei zwiększając moje koszty... co im podpowiedzieć zeby zaczeli od właściwych rzeczy...
A może poprostu ten nowy komputer coś szwankuje...? Choć nic poza tym faktem na to by nie wskazywało.... Acha no i oczywiście komp nowy był zresetowany bo przecież było odłanczany więc i tak sie wyzerował i tak....

Pozdrawiam.

Większe spalanie może być spowodowane nie tylko za bogatą mieszanką, ale również za ubogą. Regulację należy przeprowadzić tak jak "Najwyższy przykazał" tzn. na Lambda = 1. Jak masz za ubogo to mocniej depczesz (dużo mocniej, bo auto słabe) i stąd spalanie.

Cytat:
2005-10-05 13:21:16, reggie pisze:
Hyundai Accent '95 1,5, instalka Lovato II generacji. (półelektronika bez kompa)

Tzn jak rozumieim na śrube instalacja, no to wtedy sonda lambda nie ma w zasadzie wpływu na skład mieszanki na lpg.

Mowiac o parametrze lambda kolega mial na mysli wspolczynnik nadmiaru tlenu w spalinach i nie zalezy on w Twoim wypadku od sondy lambda tylko od regulacji.Podczas analizy spalin pokazany jest na wyswietlaczu.Jezeli gazownik stwierdzil ze mieszanka jest za uboga to powinien ja wzbogacic a nie zastanawiac sie nad dalszym jej zmniejszaniem bo to jest czyste kretynstwo.
Moze zmien gazownika!

dziękuję uprzejmie za wytłumaczenie - no i za wasze rady.... jadę dziś to załatwić.