Temperatura wewnętrzna

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam!
Czy jest jakiś sposób lub opcja aby skłonić kompa do wyświetlania temperatury wewnątrz Omesi? O ile pamiętam to Corsa ma taką możliwość.
pzdr _Krzysiek_

Zamontuj klimatronic
Taki mały żarcik.

Wszystko można Bestie mierzą temp. na zewnątrz i jest tylko jeden czujnik. Sprawę można rozwiązać tak - jeśli chcesz tylko temp. wewnątrz to zdemontuj czujnik ze zderzaka i wsadź go do kabiny - trochę roboty kabelkowej, ale spoczko - na mój umysł da się zrobić. A aby mieć dwie temp to kup drugi taki sam czujnik (w ASO chyba coś koło 30 zł) i zamontuj go w kabinie. Połącz czujnik równolegle kabelkiem z oryginalnym kabelkiem (np. wewnętrz komputera podlutuj się pod wyjście kabla do czujnika zewn.), zamontuj przełącznik fazowy na kabelku od nowego czujnika, a sam przełącznik zamontuj np. obok komputera czy gdziekolwiek. Przełącznik musi ODŁĄCZAĆ czujnik zewn. a zostawiać wewn. po przełączeniu na odwrót i w tym momencie masz dwie temperatury na zewn. i wewn. Latem zajmę się tym i zapodam fotki i opis walki z termometrem.

Witam
Też o tym myślałem i zrobiłbym dokładnie taki sam patent z przełącznikiem, ale (!!!) do jakiej temperatyry max. pracuje termometr w komputerze ??? W lecie wnętrze potrafi się nagrzać nawet do 80 - 90 st. C i czy komp będzie wskazywał takie temperatury?
Pozdr

Ja tam wolę nie wiedzieć ile jest stopni w kabinie latem po tym, jak sie dowiedziałem ile kosztowałoby doposażenie mojej bestii w klimę. Zamiast dłubać sie w kabelkach wolałbym przesiąść się do bessyjki z klimką.
Pozdr, Janusz

Za 800-1000 złotych można kupić kompletną, używaną klimę. Dodatkowe 500 złotych to montaż, sprawdzenie szczelności i napełnienie.

To Janusz nie masz klimki w Bestyji? O kurczę wspołczuję, moim zdaniem Bestyjki powinny to mieć w standardzie i tyle. Heva dobrze radzi używana to jest wyjście - wszak chłodek w lato - podstawa, ja min. dlatego kupiłem Omesię.
Pozdr

Szyberdach - to jest to, daje poczucie wolności jeźdźcowi bestii, a nie tam jakieś klimy.

Cytat:
W lecie wnętrze potrafi się nagrzać nawet do 80 - 90 st. C

To chyba lekka przesada... poparzenia murowane w takiej temperaturze.

1) Nie wiem do jakiej temp. może nagrzać się w lecie wnętrze.
2) Poparzenie przy tych temp. (80-90) nie jest konieczne - a sauna (100+)?

Pzdr.

-----------------
Benzinový 3,6litrový vidlicový šestiválec

Jeśli temp. będzie większa od temp. maksymalnej pracy czujnika, to termometr pokaże kreseczki, więc bez obaw. Ale są to przeważnie czujniki typu KTY, więc zakres ich pracy to przeważnie od -50 do +150, może być -50 do +70, a może być od -50 do +300, ale ogólnie bez obaw

Cytat:
2003-03-26 16:11:14, Dramar pisze:
Cytat:
W lecie wnętrze potrafi się nagrzać nawet do 80 - 90 st. C

To chyba lekka przesada... poparzenia murowane w takiej temperaturze.

Polecam zostawić termometr na desce w słoneczny gorący dzień, kiedyś tak zrobiłem i wskazywał ponad 80 st C
Pozdrawiam

To deska rozdzielcza (kokpit) nagrzewa się do tej temperatury (czarny kolor), ale powietrze ? Nie sądzę.

Cytat:
1) Nie wiem do jakiej temp. może nagrzać się w lecie wnętrze.
2) Poparzenie przy tych temp. (80-90) nie jest konieczne - a sauna (100+)?

Ale w saunie jest duza wilgotnosc powietrza.

Rozgrzanie powietrza we wnetrzu samochodu do temp. ok80 stopni nie wydaje mi sie prawdopodobne. Deska oczywiscie sie grzeje jak cholera i tu moze byc nawet wiecej.

Dramar ma rację.

Dramar ma dwie racje.

Pzdr.

-----------------

Dramr ma 3 racje

W swojej historii jezdzilem 2 samochodami z szyberdachem i prawie nigdy go nie uzywalem. W sloneczne dni praży w glowe, w pochmurne niewiele daje a szumi. A w gorszych wykonaniach szumi nawet gdy zamkniety.

Idea szyberdachu moim zdaniem jest mocno przereklamowana.

Ale w saunie jest duza wilgotnosc powietrza.

Wprost przeciwnie, w saunie (typowej, tzw. suchej bądź fińskiej) jest niska wilgotność, dlatego jestes w stanie wytrzymać temp. nawet 110 stopni.
Na dowód można zrobic proste doświadczenie - wejdź do sauny i polej rozgrzane kamienie wodą - zwiększy sie wilgotność i wyraźnie zwiększy się "odczuwanie" gorąca.

Zależność pomiędzy temp. a wilgotnością możan też wytłumaczyć na przykładzie zimna - na Syberii mrozy do -50 sa do wytrzymania, bo jest niska wilgotność.
Tak samo działa klima - osusza powietrze i dlatego potęguje poczucie chłodu.

Petereke

Trochę odeszliśmy od tematu.
W saunie jest sucho.
Jak polejesz to zaraz się pocisz, a jak nie to siedzisz i się prażysz na sucho w wysokiej temp. - jak te orzeszki .

BTW- czy ktoś z was próbował numer z filmu - polać kamienie gorzałką ?

Pzdr.

-----------------

Hmm... no to trzeba sie w saunie umowic.

I jakas flaszeczke przemycic cichaczem