MotoNews.pl

Dodatkowe wskaźniki

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Chce zanabyć takie oto wskaźniki: temp oleju, naładowanie aku, ciśnienie oleju.
Od jakiego smaochodu szukać (marka model), jakie czujniki do tego, i jak to zamontować w maluchu? Rozumiem ze temperatura oleju w miche tam gdziue normalnie zakretka od spuszczania oleju, a cisnienie tam gdzie seryjnie jest czujnik cisnienia tak?

Jezeli masz dostep do zegarów od łady - temp i cisnienie oleju to w miejsce czujnika cisnienia oleju w maluchu wkrecasz trójnik z poldka z czujnikami cisnienia i temperatury.

Naładowanie akumulatora widziałem tylko diodowe natomiast voltomierz i maperomierz tez spotkałem w autach rosyjskich.

Ciśnienie oleju możesz dać tam gdzie oryginalny czujnik, ponieważ tam, jest główna magistrala olejowa. Temperatura w miske, osobiście nie montował bym jej w dnie, tylko gdzieś na boku (mniejsze prawdopodobieństwo urwania kabelka i zniszczenia czujnika). Ładowanie to voltomierz czy amperomierz ??? Jeżeli voltomierz to podpinasz po akumulator a jeżeli amperomierz do musisz sie wpiąć w ten kabel co łączy alternator z rozrusznikiem. Jak sie myle niech mnie poprawi

[ wiadomość edytowana przez: Roli666 dnia 2005-10-01 23:06:38 ]

Nie ma czegoś takiego jak wskażnik naładowania (no chyba że przeniesiesz sobie światłowodem "zielone oczko" ). Jest wskaźnik ładowania i zdecydowanie jest to woltomierz. Oczywiście amperomierz też sobie można zapodać ale osobiście nie widzę sensu. Czujnik ciśnienia z Poldka to jak już mówiono nie jest najszczęśliwszy wynalazek - u mnie on ledwo co odchyla wskazówke. Temperatura oleju to faktycznie w miske ale nie od spodu - najlepiej chyba zamontować na tylnej ściance jakoś tak by zminimalizować ryzyko "zabrania" go jak się po czymś śliźniesz. No chyba że będzie płyta pod silnik, to już można modzić go niżej...

Cytat:
2005-10-02 01:48:23, Race_D pisze:
Nie ma czegoś takiego jak wskażnik naładowania (no chyba że przeniesiesz sobie światłowodem "zielone oczko" ). Jest wskaźnik ładowania i zdecydowanie jest to woltomierz. Oczywiście amperomierz też sobie można zapodać ale osobiście nie widzę sensu. Czujnik ciśnienia z Poldka to jak już mówiono nie jest najszczęśliwszy wynalazek - u mnie on ledwo co odchyla wskazówke. Temperatura oleju to faktycznie w miske ale nie od spodu - najlepiej chyba zamontować na tylnej ściance jakoś tak by zminimalizować ryzyko "zabrania" go jak się po czymś śliźniesz. No chyba że będzie płyta pod silnik, to już można modzić go niżej...

u ciebie ledwo wychyla wskazowke bo masz gowno nie silnik. panewa panewa panewe pogania u mnie dziala znakomicie i polecam (do sprawnych silnikow )

no ok, niech wam bedzie ze chodzi o woltomierz.
czyli szukać zestawu z łady tak? i czujniki temperaury i cisnienia oleju też z łady tak?

W ładzie nie było temperatury oleju, ale mozna do tego calu zaadoptować czujnik i wskaźnik temp. cieczy. Co do czujnika ciśnienia oleju z poldka to już pisałem, że pokazuje co chce,. lepiej zastosowac ładowski.

Voltomierz był w ładzie 2105 (taka 2107 tylko bez "mecedesa" z przodu), temperature cieczy, ciśnienie oleju i poziom paliwa znajdziesz w 2103/06.

za 10zl moge Ci lumpela opchnac. bez czujki ale gdzies jest napisane jak ja skonstruowac.

jaki ten lumel?

Cytat:
2005-10-02 02:03:31, ZoLt4R pisze:
u ciebie ledwo wychyla wskazowke bo masz gowno nie silnik. panewa panewa panewe pogania (...)

A kto mówił żebym zwolnił jak z Padaką na linie z Brodnicy jechalim?

a nie lepiej kupic takie wskazniki razem z czujnikami? ja mam w marsce Auto Gauge ktorego dystrybutorem jest Jacky zadnych problemow z podlaczeniem sa dokladne bo sprawdzalem usiebie na serwisie ze wskaznikami pomiarowymi i wsazania byly takie same a koszt do stowki teraz za taki wskaznikWOLTOMIERZ

[ wiadomość edytowana przez: CHRYS66 dnia 2005-10-02 15:31:08 ]

do stowki to m,ozna mieccalyzestaw wskazniokow a nie tlyko woltomierz...

no moze i tak ja sie nieznam

Wskaźnik ciśnienia i czujnik można by też z Dacii wytargać