Co spartaczyl gazownik?

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam! Od tygodnia jestem posiadaczem instalacji gazowej II - generacji, Lovato, Bingo M, w Audi 80. Co do gazu nie mam zastrzezen, chodzi idealnie, spalanie gazu w trasie srednio 8,8 L/100km. Ale zaczely sie jaja na benzynie ! Na zimnym silniku podczas jazdy szarpie i wali z rury czarnym dymem , gdy sie nagrzeje to szarpenie ustaje ale spaliny dalej czarne, co ciekawe wolne obroty na zimnym i cieplym silniku sa rowne i nie ma problemu z zapaleniem.( zawsze zapala na Pb ) Sonda lambda jest ok. Gdyby nie to ze jestem w Niemczech auto odstawilbym do gazownika - w koncu od czego jest gwarancja, a tak musze kombinowac sam. Dlatego zwracam sie do Was ! Od czego zaczac ?

Zp, też mam Audi 80 z LPG i wydaje mi się, że problem tkwi w ustawieniach emulatora wtrysku i sondy. Komp benzynowy łapie błędne dane i potem wg tych danych steruje benzyną (objawy wskazują na zbyt bogatą mieszankę). Ja u siebie mam ustawioną emulację sondy na "masa", a czas nakładania faz "0,5s" i jak dotąd nie zauważyłem niepokojących objawów. Ktoś kiedyś na forum audi pisał, że u niego jest sonda ustawiona na "odłączona", bo podobno komp benzyny od razu łapie jakiś błąd sondy przy innym ustawieniu, ale tego nie sprawdzałem. Sprawdź też jak Masz ustawiony punkt neutralny sondy, u mnie jest "0,46V", bo wg informacji jakie posiadam taki powinien być przy LPG.
Aha no i jeszcze jedno sonda na pewno jest ok.?

Dzieki Danek! Wiedzialem ze kolege z Audi Klub Polska moge liczyc ( moj login w AKP to ZiPi ) Sonda przy instalowaniu gazu byla OK. Dzisiaj z rana pogrzebalem sie troche przy samochodzie i po resecie komputera ( odlaczeniu aku. ) wszystko wrocilo do normy- bynajmniej narazie. Zobaczylem przy okazji ze gazownicy zle wpieli mi sie w sonde! Zrobili to na przewodzie przed wtyczka !!! Jak teraz przyjdzie mi - nie daj Boze - wymieniac sonde to co? Pewnie razem z komputerem Bingo Pozdrawiam!

Witam.
Tak jak danek mówi napewno jest zadana zła emulacja sondy lambda bo masz wtrysk Boscha i trzeba dać emulację MASA lub ODŁĄCZONA. Reset kompa jest wystarczajacy.

Cytat:
2005-10-21 00:05:44, zp pisze:
Witam! Od tygodnia jestem posiadaczem instalacji gazowej II - generacji, Lovato, Bingo M, w Audi 80. Co do gazu nie mam zastrzezen, chodzi idealnie, spalanie gazu w trasie srednio 8,8 L/100km. Ale zaczely sie jaja na benzynie ! Na zimnym silniku podczas jazdy szarpie i wali z rury czarnym dymem , gdy sie nagrzeje to szarpenie ustaje ale spaliny dalej czarne, co ciekawe wolne obroty na zimnym i cieplym silniku sa rowne i nie ma problemu z zapaleniem.( zawsze zapala na Pb ) Sonda lambda jest ok. Gdyby nie to ze jestem w Niemczech auto odstawilbym do gazownika - w koncu od czego jest gwarancja, a tak musze kombinowac sam. Dlatego zwracam sie do Was ! Od czego zaczac ?