Wycieraczka ?

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam!

W czasie opadów deszczu, gdy wycieraczki pracują, wycieraczka od strony kierowcy zachowuje się jak by trała po suchej nawierzchni (przeskakuje po szybie), ale tylko przy pracy w górę, w dół powraca w normie.
Działanie uzależnione jest też od prędkości:
jade szybko - przeskakuje
jade powoli - praca bez zastrzeżeń
O co chodzi?
Czy wymienić gumę?
Czy może da się zmienić docisk wycieraczki do szyby (może jest za mało lub za dużo)?

pzdr
kopeer

Po mojemu to trzeba gumy wymienić, one już lekko stwardniały i nie są tak elastyczne jak powinny.

.... niop ...... raczej tylko wymiana ....... taki urok ...... przynajmniej raz na rok pasuje zmienić wycieraczki ...... najlepiej na początku sezonu jesienno-zimowego .....

Zmięniam co pól roku mniej więcej-po zimie i przed jesienią.
Za 10zł/kpl to mogę zaszaleć

Witam
Mnie kiedyś podpowiedziano inne rozwiązanie i pomogło.
Ważne jest czy jest luz na połaczeniu wycieraczki z ramieniem. Między plastikowym elementem mocującym wycieraczkę a metalowym ramieniem nie powinno być luzu (bocznego czyli nie ma kiwać się na boki). Ma w miarę luźno obracać się tylko w zawiasie. U mnie to było to plus sensowna guma w wycieraczce. Był już watek o różnych wycieraczkach
pozdrawiam
Arturek

Ja też wymieniam minimum raz na sezon płacę 10 zł/komplet w makro i są dobre, olewam opinie snobów że tylko bosch.

nie jestem snobem, ale wg mnie bosh jest kiepski... próbowałem różnych wynalazków łącznie z Norauto i Motgumami i teraz mam ochotę spróbować Valeo (drogie jak diabli), ale na razie mam w garażu owego snobistycznego bosha, którego kupiłem na allego za 45PLN razem z kompletem oryginalnych ramion....

Może to wina wycieraczek a może nie ...ja miałem podobne objawy; właśnie konczył się silniczek wymontowałem, przewinąłem i jest bajka...radzę też na przesmarować łączenia...

A ja się nie zgodzę, że Bosh jest kiepski, a tym bardziej snobistyczny. Raz włożyłem do Fiesty Motguma i zdjąłem po tygodniu. Założyłem już n kompletów Bosh'a i wolę wydać te 35-40 PLN na komplet wycieraczek które mi będą dobrze wycierały przez rok, niż zakładać jakiegoś krzaka i !!!udawać!!! że wszystko jest OK.

Snobistyczny, to może być co najwyżej Motorcraft

Pzdr.

Ja tez nie moge nic zlego powiedziec o Boshu, jak dla mnie jest ok

Cytat:
2004-09-30 16:54:58, Arturek pisze:
Witam Mnie kiedyś podpowiedziano inne rozwiązanie i pomogło. Ważne jest czy jest luz na połaczeniu wycieraczki z ramieniem. Między plastikowym elementem mocującym wycieraczkę a metalowym ramieniem nie powinno być luzu (bocznego czyli nie ma kiwać się na boki). Ma w miarę luźno obracać się tylko w zawiasie. U mnie to było to plus sensowna guma w wycieraczce. Był już watek o różnych wycieraczkach pozdrawiam Arturek

popieram co do info o usterce
sprawdz luz pomiezy ramieniem a piorem jak jest to poprostu zmien cale pioro

a osobiscie testuje w tej chwili Chempiony jak na razie jest OK

Cytat:
Ja też wymieniam minimum raz na sezon płacę 10 zł/komplet w makro i są dobre, olewam opinie snobów że tylko bosch.

ci co jeżdżą na boschu lub valeo to nie snoby. oni wiedzą co robią. osobiście polecam valeo a u siebie ostatnio założyłem taki nowy wypust o nazwie X-TREM. drogie jak diabli ale wyglądają rewelacyjnie

Co do BoshaJa wcale nie uważam że jest zły wręcz przeciwnie tylko wszytko zalęzy od ilości przejeżdzanych kilometrów jeżeli jeździsz dużo to nie ma sensu wymieniać kilka razy w roku tanich wycieraczek i wozic jednego kompletu zapasowego w bagażniku bo nuż w zimie przy dużym opadzie śniegu i dużym mrożie przestaną zbierać, ale jeżeli jeździsz mało koło 5 - 6 kkm to i byle jakie wycieraczki wystarczą jakość Bosha po roku wystawienia na działanie czynników atmosferycznych też nie zadawala. Przepraszam tych których obraziłem porwnaniem doi snobów

Cytat:
2004-09-30 13:45:05, kopeer pisze:
Witam! W czasie opadów deszczu, gdy wycieraczki pracują, wycieraczka od strony kierowcy zachowuje się jak by trała po suchej nawierzchni (przeskakuje po szybie), ale tylko przy pracy w górę, w dół powraca w normie. Działanie uzależnione jest też od prędkości: jade szybko - przeskakuje jade powoli - praca bez zastrzeżeń O co chodzi? Czy wymienić gumę? Czy może da się zmienić docisk wycieraczki do szyby (może jest za mało lub za dużo)? pzdr kopeer

O właśnie znalazłem ten wątek, mam 100% identyczny objaw. Kopeer czy udało Ci się rozwiązać ten problem??
Pozdrawiam
r0bin

Miałem Valeo niezłe, wytrzymały całą zimę bez zarzutu. Od jakiegoś czasu woże Bosha z dociskami i wg mnie są znacznie lepsze. W służbowym autku fundowałem przezjakis czas takie po 10 zet. Ale te na które ja trafiałem w supermarketach to nieporozumienie.