Regulator linki sprzęgła....help

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
w ciągu ostatniego półrocza pękły mi dwie linki sprzęgła, dziś byłem w sklepie po trzecią i półksiężyc regulatora, który również zawiódł
Prosiem również sprzedawcę o sprężynę łączącą pedał z półksiężycem- a on mi na to że tam nie może być sprężyny, nie ma jej w katalogach i mi jej nie sprowadzi.
według wkł jest i w benzynowcach i w dieslach:

......ja zanim mi strzeliła też ową sprężynę miałem, teraz chciałby również taką założyć ale nie mam gdzie jej kupić, może ASO?
jest ktoś w stanie mi podesłać jakieś dane tej sprężyny, a może ma jakiś nr??? .......a może ma ktoś zbędną?
mkV 1.8d 1991r.

zadzwon tutaj: 6513007 jest to nieautoryzowany serwis forda, ale czesci sprowadzaja oryginalne i w ciagu jednego dnia i nie maja kosmicznych cen, za regulator chcieli kiedys kolo 40zl

Cytat:
2005-07-05 15:20:37, CyRaN pisze:
za regulator chcieli kiedys kolo 40zl

samoregulator tyle właśnie kosztuje więc to nie zadna okazja...ja dwa razy wymieniałem i za każdym razem w ASO cena była 40 pln

no dobra to przynajmiej maja szybkie terminy realizacjibo w aso forda u mnie sie czeka kolo tygodnia lub dwoch a tam jest na nastepny dzienno i sie znaja i nie pieprza glupot

Cytat:
2005-07-05 15:22:43, Artur_ST pisze:
samoregulator tyle właśnie kosztuje więc to nie zadna okazja...ja dwa razy wymieniałem i za każdym razem w ASO cena była 40 pln

Pytanie tylko Arturze, dlaczego aż dwa razy

półksiężyc już mam, w komplecie były dwie sprężynki ale tylko do zapadki(też kosztował ok 40pln) a mi chodzi o sprężynkę oznaczoną nr6 na pierwszym rysuku.

...niemniej dzięki za odzew

To zależy. Czy to nadal automat, czy juz ręczna regulacja imbusem.

trzykrotnie całość rozbierałem, imbusa nie stwierdziłem.

Cytat:
2005-07-05 22:07:49, masterostry pisze:
trzykrotnie całość rozbierałem, imbusa nie stwierdziłem.

Z regulacją na imbusa były po 93r...wtedy już nie było zapadki do półksiężyca a w samym pedale od przodu pod odpowiednim kątem wstawili śrubę regulacyjną.Śruba ta oddziaływuje bezpośrednio na półksiężyc.

poszukam jutro
bo mi pekł plastik i na szrocie za 10zł całos wymontowałem wiec moze bede miał stara sprzezyne jezeli to o tą chdozi))
ale to jutro)

Cytat:
2005-07-05 22:14:54, Henryk pisze:
Z regulacją na imbusa były po 93r...wtedy już nie było zapadki do półksiężyca a w samym pedale od przodu pod odpowiednim kątem wstawili śrubę regulacyjną.Śruba ta oddziaływuje bezpośrednio na półksiężyc.

tak jest u mnie właśnie

Cytat:
2005-07-05 15:31:26, WilK pisze:
Pytanie tylko Arturze, dlaczego aż dwa razy

linka lub sprzęgło....ciężko wyczuć....w każdym razie wygląda na to że sprzęgło wkrótce będzie do wymiany

Cytat:
2005-07-05 22:28:32, Artur_ST pisze:
tak jest u mnie właśnie

To się ciesz bo to jest zdecydowanie lepsze rozwiązanie...odpada Ci problem z tzw pstrykaniem w pedale sprzęgła.Nawiasem mówiąc mozna w starszym rozwiązaniu zastąpić patent samoregulatora nowym typem( tym z imbusem).Jest troszkę zabawy ale przynajmniej później " święty spokój"

Cytat:
2005-07-05 22:43:23, Henryk pisze:
To się ciesz bo to jest zdecydowanie lepsze rozwiązanie...odpada Ci problem z tzw pstrykaniem w pedale sprzęgła.Nawiasem mówiąc mozna w starszym rozwiązaniu zastąpić patent samoregulatora nowym typem( tym z imbusem).Jest troszkę zabawy ale przynajmniej później " święty spokój"

.....i tak chyba zrobię jutro dobiór linki, zobaczę czy mi sprowadzą ten drugi regulator......dużo z tym dłubania....potrzebuję innych części??

Cytat:
2005-07-05 23:15:31, masterostry pisze:
.....i tak chyba zrobię jutro dobiór linki, zobaczę czy mi sprowadzą ten drugi regulator......dużo z tym dłubania....potrzebuję innych części??

Chcąc przejśc na nowy typ potrzebujesz całego kompletnego pedału tego ze śrubą i z innym półksiężycem( już bez zapadki).
Potrzebujesz jeszcze spręzyny powrotnej pedału która nie występuje w starszym rozwiązaniu.Należy wywiercić jeden otwór w zastrzale pod tą właśnie sprężynę powrotną.Reszta z tego co pamietam pasuje.Nie pamiętam czy linka jest ta sama.

dzięki za info Henryku, jutro przejadę się po części

Cytat:
2005-07-05 23:59:41, masterostry pisze:
dzięki za info Henryku, jutro przejadę się po części

Gdybyś chciał fotki tego nowego rozwiązania to się zgłoś.Mam gdzieś chyba jeszcze.

Cytat:
2005-07-05 22:43:23, Henryk pisze:

Mnie tam pstrykanie nie przeszkadza

Cytat:
2005-07-06 01:32:12, WilK pisze:
Mnie tam pstrykanie nie przeszkadza

własnie wytarczy podglośnic muzyke i juz nie słychać))

Cytat:
2005-07-06 14:10:37, bochendaro pisze:
własnie wytarczy podglośnic muzyke i juz nie słychać))

Można sobie jeszcze słuchawki na uszy włozyć ...wtedy juz nic nie słychać nawet karetki jadącej na sygnale.