Opony zimowe do Accenta

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam serdecznie. Jezdze Accentem II/2004. Jaki rozmiar opon zimowych polecacie? 185/60 R14 czy 175/70 R13? Letnie mam w rozmiarze 185 R14, wizualnie ta wielkosc jak najbardziej mi odpowiada, ale podobno na zime lepsze sa węższe. Z drugiej strony roznica miedzy 185 a 175 jest w koncu niewielka.

Jeśli seryjnie masz 185/60R14 i jeździsz głównie po mieście i utwardzonych, w miarę odśnieżonych drogach to na zimę śmiało możesz założyć taki sam rozmiar.
Jeśli jednak w Twojej jeździe przeważa kopny śnieg, głębokie błotko pośniegowe itp. to lepszym wyjściem może się okazać założenie opon o centymetr węższych, czyli 175.
W przypadku felg 14-calowych będzie to jeden z najbardziej typowych rozmiarków, czyli 175/65R14, a w przypadku 13-calowych, taki jak podałeś 175/70R13, ale oczywiście wiąże się to z zakupem kompletu felg trzynastek

Pięknie dzięki za radę. Wybiore chyba 175/65R14, znajac refleks naszych sluzb drogowych, to nawet w duzym miescie czasami trzeba czolgac sie w sniegu .

Tomek jezeli moge cos doradzic to czym opona ciensza tym leprza ja mam 13 na 165/60/13 i powiem tak ze bardzo dobrze mi sie jezdzi ale duzo robi tez dobor opon zimowych bo jak kupic tanio to tez bezpieczenstwo masz inne. naprawde warto dac troszke wiecej kasy na dobre opony bo sam wiesz jak to w zime jest z naszymi drogowcami pozdrawiam

Zgadzam się, na zimówkach nie ma sensu przesadnie oszczędzać i brać byle czego (w tym używane). Dlatego wybiorę chyba Goodyear Ultra Grip 7 lub Dunlop Witer Sport M3. Te pierwsze to wprawdzie nowość, ale w testach ÖAMTC (austriacki odpowiednik ADAC - http://www.oeamtc.at/index.php?type=menu&id=0305) zebrały bardzo dobre noty, no i ich poprzedniczki Ultra Grip 6 tez sa dobre. Moze jakies sugestie/porady w związku z tym?

jezeli moge cos doradzic to zorietuj sie w cenie z michelin alpin <1 lub 2>bardzo dobre opony sprawdzone przez kolego ktory prowadzi duzy serwis opon polecam naprawde warto je zakupic