Jak wyregulować przednie reflektory?

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Czy macie jakieś swoje sprawdzone metody w tej kwestii?
Chciałbym wiedzieć jak dokładnie wyregulować lampy, w MKVII.
Jabyscie mogli wytłumaczyć jak to fachowo zrobić to DZiĘkI!!!!

Podjedź pod jakąś ścianę, włącz światła zaznacz na ścianie środekstrumienia światła. Potem odjedź 10 metrów. Wtedy środek światła powinien być o 10 cm niżej niż zaznaczone punkty. Tak to się chyba robi "fachowo". A jak Ci się nie chce to podjedź do jakiejś stacji diagnostycznej i niech Ci ustawią. W Krakowie są takie stacje, które to zrobią za friko. I jeszcze sprawdzą Ci stan zawieszenia.

Ale prawa i lewa jest ustawiona przecież inaczej... tzn. prawa świeci dalej...

Cytat:
2005-10-04 13:51:19, zlapmnie pisze:
W Krakowie są takie stacje, które to zrobią za friko. I jeszcze sprawdzą Ci stan zawieszenia.

jeśli mozna to gdzie?

W każdej stacji diagnostycznej max 5pln-10minut.

to jeżeli to taki wydatek to nie warto się z tym bawić!

ale i tak dzięki za info!!!

ja tak od pół roku jade, jade, i dojechac nie moge na tą stacje żeby wyregulować, a ostatnio jak wracałem ze zlotu to prawie brajlem

Cytat:
2005-10-04 14:01:38, lukas_s pisze:
jeśli mozna to gdzie?

Ja byłem na Wadowickiej. Niedaleko ronda Matecznego. Jak jedziesz od strony Zakopianki to chyba ten sam wjazd co na parking do urzędu skarbowego, albo następny. Taka mała uliczka z dziurami jak gejzery, a na końcu brama (chyba niebieska) i tam jest stacja kontroli, warsztat i myjnia. Kiedyś rozdawali ulotki, że robią bezpłatnie przeglądy (takie jak do dowodu tyle, że bez pieczątki) i ja od razu poprosiłem o światła i mi ustawili.

Cytat:
2005-10-04 14:01:07, kielek pisze:
Ale prawa i lewa jest ustawiona przecież inaczej... tzn. prawa świeci dalej...

Z tego co mi się wydaje, to w nowoczesnych reflektorach już sam odbłyśnik (czy jak mu tak) jest tak ukształtowany, że świeci w prawo wyżej. Podjedź sobie kiedyś do ściany na odległość 3-4 m, to zobaczysz jaki ślad rzuca na nią.

Ale ja też się nie znam.

fakt w nowoczesnych(czyli gładka szyba-plastik) tak ,ale w starszych tę funkcję spełnia szkło które ma specyficznie wyprofilowane "rowki" generalnie chodzi o to żeby była tzw. linia odcięcia czyli z lewej świeci "płasko"(bliżej) a z prawej ów linia idzie do góry(czyli świeci dalej oświetlając pobocze)
no chyba że jest to wersja angielska...