Accent I - Przygoda ze sprzeglem

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam
Dzis mialem niezla przygode, mianowice bylem sobiena dzialce, sprawdzalem pare rzeczy przy aucie, przy sprawdzaniu klem w akumulatorze zauwazylem ze mam na plusowej klemie nalot i ze ta klema jest poluzowana. Odlaczylem akumulator, przeczysciem klemy i styki na akumulatorze i podlaczylem spowrotem aku, kiedy chcialem zapalic auto w celu ustawienia kompa okazalo sie ze niemam sprzegla, nic w okolicy sprzegla nie ruszalem wiec sie troszke zdziwilem, nie bylo zadnych oznak wyciekajacego plynu, pomyslalem ze urwala sie linka choc nic nie bylo slychac ani czuc wczesniej na pedale. Zaczalem szukac w okolicy dzialki jakiegos warsztatu zeby mi ktos na to popatrzyl bo jutro mam jazde do Krakowa a tu taki zonk, po dlugich i ciezkich znalazlem i warsztat i znajomego ktory mnie do niego przyciagnal. Goscie popatrzyli na zbiorniczek, poogladali i postanowili odpowietrzyc uklad wspomagania sprzegla, jakie bylo moje zdziwienie kiedy po dwoch podpompowaniach spzreglo zaczelo dzialac, ale najlepsze jest to ze ani ja ani goscie z warsztatu nie potrafili mi powiedziec co sie stalo, czym bylo spowodowane to zapowietzrenie, pzreciez nie odpieciem klemy z akumulatora i teraz moje pytanie czy jest mi ktos w stanie powiedziec co moglo byc przyczyna, nie chcialbym zeby cos takiego spotkalo mnie daleko od domu w srodku nocy w lesie,moze tzreba cos wymienic, cos konkrtenego sprawdzic?, prosze o jakies sugestie.
Pozdrawiam

Widze ze nikt nie mial takiego przypadku jak ja, chcialbym jeszcze zeby ktos mi podpowiedzial w jaki sposob wymienia sie ten plyn od wspomagania spzregla?, wystarczy odkrecic odpowietrznik i pompujac pedalem wylac wszystko czy to jakos inaczej sie robi?
Bardzo prosze o pomoc bo jednak martwi mnie co moglo byc przyczyna jakby nie bylo unieruchomienia mi samochodu.
Pozdrawiam

dokłądnie tak - odkręcasz odpowietrznik na serwie sprzęgła i lejesz nowy płyn do wyrównującego ...aż zacznie lecieć nowy z odpowietrznika....oczywiścei 2 osoby jak do hamulcowego

Co do "barku" sprzęgła jest to typowa usterka dla hyundai accent 1995-1999 przyczyna był wadliwy tłoczek pompy sprzegła(uszczelnienie na tłoczku się "podwija")
Proponuje rozebrac pompę i wymienić zestaw naprawczy.
A jeśli cos takiego znowu się stanie kopnąć energicznie kilka razy w pedał sprzęgła (napewno pomaga, wiem z autopsji)