MotoNews.pl
9 Zmieniarka a cd....?? (10582/0) - NT

Zmieniarka a cd....??

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Drodzy Koledzy. Czy ja mam takie wrażenie, czy tak już jest...mianowicie podczas odtwarzania oryginalnej płyty cd w aucie wydaje się, że wszystko jest ok. ale jak przełączę na płytę, którą nagrałem sobie sam (robiąc format z mp3 na avi) wystarczy mały wstrząs i przeskakuje, czasem zakręt albo hamowanie....???? Czy to normalne...a może trzeba nagrywać na jakiś specjalnych płytach?? Ja używam teraz "Hawk-ów"....

Dzięki za ew. ifor od audiomaniaków

Pozdrawiam
Robert

Siemka Res

Mam to samo. Moja teoria : korekcja bledow przy plycie CDR tak spowalnia odczyt, ze naped nie jest w stanie odczytywac " z wyprzedzeniem" - tzn. nie jest ladowany bufor i stad przeskoki.

Ale to tylko moja teoria...

Res:
Te płyty to oczywiście z legalnie pozyskanego materiału - (pyt. retoryczne).
Mam tak samo niestety. Czasami zastanawiam się, czy jakoś nie "podwiesić" (np. w stylu mikrofony na sprężynkach )zmieniarki - może jakieś sugestie?

Pzdr.

Nic nie zastąpi pojemności...

[ wiadomość edytowana przez: Prowo dnia 2003-03-05 14:26:52 ]

Panowie wg mnie jest tak:
Plyta orginalna jest cieższa!
Plyty nieorginalne i CD-RW sa lzejsze!
Raz troche,ze tak powiem dociazylem nagrana płytke i nie skakala...., ale bardziej jest to odczuwalne w Seryjnym radiu (mam CDR 500 Delco niz np w Blaupunkcie)

Moze w/w wyjasnienie jest smieszne ale prawdziwe

pozdr

a wedlug mojej teorii to te domowej roboty sa wypalane sprzetem wartym 200zl a te ze sklepu sa tloczone i tutaj wychodzi roznica --> domowy sprzet audio pracuje w dogodniejszych warunkach niz car audio i nie ma problemow z plytami cd-r tylko w naszych samochodach uwydatniaja sie ich slabe strony

ciekawostka : ktory kraj ma najwiekszą produkcje plyt na swiecie? chodzi o plyty cd i dvd

...

....
nie nie USA ? nie

UKRAINA hehe i to najwieksze wytwotnie plytowe na swiecie nie mialy i nigdy nie beda mialy takie sprzetu jak Ci piraci na ukrainie heh najnowsze technologie i wszystko na czarno zero podatkow zero praw autorskich:)

Prowo: oczywiście wszystko legal, nagrywam własne kompozycje
Ja też mówię o seryjnym radiu CCR600, mój znajomy ma Blaupunkta na 1 cd i u niego nie ma problemu, ale radio jest zamontowane w konsoli a zmieniarka u mnie pod fotelem (na ramie fotela) jak chyba z tymi RW to d... będzie
Jak widzę wszyscy mają taki problem.
Dramar....coś w tym jest, jak są pojedyńcze nierówności to jest oki, ale jak jest ciąg to zaczyna się gubić - strasznie....zresztą wszyscy chyba macie rację. RW-d
Prowo - próbowałem kombinować ze zmieniarką...zamocowałem ją na rozpiętej gumie (wycięty prostokąt z dywanika sam.) bez żadnych blach , tylko guma...efekt opłakany w ogóle nie da się słuchać podczas jazdy...zmieniam tak jak było i po krzyku...
W związku z tym pytanie....kto ma płyty cd w dobrej cenie

Pozdrawiam wszystkich melomanów

**LOB** Exclusive Club of Opel Omega

[ wiadomość edytowana przez: Res dnia 2003-03-05 21:01:44 ]

Witam

Z płytami nagrywanymi jest tak :
1. Stosujcie płyty o możliwie najjaśniejszym spodzie ( najlepsze rezultaty Uzyskacie ze srebrnymi )
2 .BARDZO WAŻNE starajcie się "nagrywać" płyty jak najwolniej X2,ewentualnie X4 Przekonacie się że wtedy "skakanie"będzie prawie wyeliminowane

Sam od kilku lat nagrywam sobie płyty nawet oryginały przepalam ponieważ szkoda mi ich "katować" w aucie i chociaż mój sprzęt nie należy do cudów techniki BLAUPUNKT SYDNEY+WEKSLARA 10 CD bez żadnych buforow przeciw wstrząsowych to tak wypalane płytki zachowują się poprawnie A-ha Unikajcie płyt o niebieskim spodzie (metal Azo) raczej nie nadają się do samochodowych odtwarzaczy

Pozdrawiam Was Serdecznie
Edmund Dantes

co do kolorow to z doswiadczenia wiem ze najgorsze sa zielone , przynajmniej u mnie , juz bym nigdy zielonej plyty nie kupil
a co do szybkosci to przy bardzo dobrej nagrywarce mozna poszalec do 8x ale ja nagrywam na 4x i jest oki

kurde z tymi szybkościami to nie wpadłem na to w weekend przetestuję i oczywiście kupię srebrne płytki zobaczymy

Dzięki za bogate doświadczenia

**LOB** Exclusive Club of Opel Omega

[ wiadomość edytowana przez: Res dnia 2003-03-06 09:18:29 ]

Z prędkościami to prawda. Ale lepiej nie znaczy problem rozwiązany do końca. Czy to jedyne wyjście???

Moje są srebrne i nagrywane 2X, i czasem przeskok (chociaż bardziej jest to zatrzymanie na chwilę). Zmieniarka w bagażniku.

Pzdr.

Nic nie zastąpi pojemności...
(Dotyczy to wielu rzeczy...)

[ wiadomość edytowana przez: Prowo dnia 2003-03-06 10:18:21 ]

Witam!!
I po problemie!
Zmieniarka została zamontowana pod siedziskiem fotela pasażera a nie tak jak wcześniej do jego ramy. Uchwyt trzyma się bezpośrednio spodniej części siedziska. Grają wszystkiego rodzaju płyty, nawet te nagrywane x32 . Na bruku dopiero po 200m raz przerwało (nie było pasażera na siedzeniu- czyli fotel miał większe drgania)

Pozdrawiam

Witam

Sam nie posiadam odtwarzacza ale nagrywałem kolegom i w drodze doświadczeń (trochę płytek poleciało do kosza) określiłem sobie zasady nagrywania płyt do samochodowych odtwarzaczy, które są zgodne w 100 % z tym co powiedział Edmund. Nic dodać nic ująć. Czasami jeszcze pewien wpływ ma sam odtwarzacz ale nie zawsze. Nagrywałem w określony przez Edmunda sposób płyty znajomemu (z mp3 i zwykłe) do oryginalnie montowanego odtwarzacza w Zafirze i hula do tej pory bez uwag. A jeżdziłem z nim po kostce brukowej i gdzie się dało i było OK.

Pozdrawiam

Moje spostrzerzenia:
1. po zmieniarkę sięgasz aby wymienić stary kpl płyt,
2. moja musi stać w pionie lub poziomie(sony), w innych położeniach zaczyna skakać,
3. najgorsze są płyty zielone, a najlepsze srebrne,
4. zmieniarka stoi w kufrze, w dziurze na apteczke, pod fotelem jest miejsce na inne duperelki,
5. szkoda tylko, że niemam mp3
6. najlepszej jakości odtwarzanie jest z płyt nagranych najwolniej.
7. piraty też ziałają
Pozdr