LPG II generacji w aucie z platikowym kolektorem ???

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Czy ktoś z Szanownych Grupowiczów przeklina dzień w którym do auta z plastikowym kolektorem zamontował instalację II generacji (wtrysk wielopunktowy, komputer) ???

A dlaczego przeklinac dzien. To trzeba przeklinac siebie i wlasna glupote.no chyba ze ktos lubi fajerwerki

[ wiadomość edytowana przez: zp dnia 2005-10-05 21:31:02 ]

a nie przesadzasz przypadkiem ??? masz jakieś doświadczenia w tej kwestii ??? słucham

Witaj

Miesiąc temu założyłem instalkę II generacji w Xsara 1.6 98r.
Kolektor mam plastykowy i mogłem go za jakieś 500pln dodatkowo zmienić na metalowy, ale tego nie zrobiłem.
Dlaczego , ano dlatego że popytałem tu i tam i znalazłem paru gazowników którzy montują we francuzach i powiedzieli mi że akurat w tym konkretnym modelu kolektor jest dość mały (na tyle że nawet nie ma gdzie zamontować klapy bezpieczeństwa) i na tyle twardy że można z tym jeździć. Znalazłem także paru użytkowników którzy jeżdzą z tym od roku i nie ma żadnych problemów.
Ponadto warsztat w którym montowałem specjalizuje się w fordach i powiedzieli mi że sami też mają jeden model mondeo w którym śmiało montują II generację.
Gwarancji nikt oczywiście nie daje, i ryzyko zawsze istnieje i z tym się trzeba liczyć.
Nie zależy to wiec od marki auta a raczej od konkretnego silnika.
Np w Xsarze 1.4 jest już zupełnie inny kolektor i tam II generacja odpada.

Pozdrawiam

Cytat:
2005-10-05 22:02:03, Kiur pisze:
a nie przesadzasz przypadkiem ??? masz jakieś doświadczenia w tej kwestii ??? słucham

Owszem, mialem fajerwerki Mercedes 2,3E , co prawda kolektor metalowy ale podstawa wtrysku gumowa . Pare dni po kupnie auta (juz zagazowanego) mialem pare strzalow, po ktorych skonczyla sie jazda na benzynie. Chcialem dodac ja tez jestem fanem Lpg - z ekonomicznych wzgledow -, ale "taniej" wychodzi niekiedy "drozej" a niestety w motoryzacji zeby oszczedzac, trzeba sie najpierw wykosztowac. Coz za ironia . Koncze bo cos ja "nie w temacie" Powodzenia!

[ wiadomość edytowana przez: zp dnia 2005-10-06 22:19:45 ]

ja mam Fieste 1.3 rok 2000 wtrysk wielopunkt
i jedna sonda lambda
niestety tez ma plastikowy kolektor
i szukam warsztatu LPG ktory zalozy mi instalke II gen do tego
z zabezpieczeniami

silnik to na tyle stara konstrukcja ze szkoda by mi bylo wkladac do niego instalke sekwencyjna

najlepiej warsztat na Slasku
jesli ktos zna prosze o namiary

Witam.
Jeśli to jest silnik ENDURA to tylko sekwencja