Problem z wykręceniem świec

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam
JAkus glut niemiecki tak dojeb... swiece w moim obecnym aucie ze oczy z orbit mi wychodzą. Czy jest jakiś patent na odkręcanie swiec?

JAk lepiej na ciepło czy na zimno je wykręcać?

PAwol

Lepiej na zimno.
Co do patentu, ja jak nie mogłem odkręcić, znalazłem bardzo prosty - posłałem dziewczynę do ASO, 20 pln + koszt świec które wymieniła.
Szybko łatwo i bezstresowo.

Właśnie! Wiele razy już pisałem, że z narzędziami z biedrąki to możecie chińskie zabawki plastikowe naprawiać, a nie do auta podchodzić.
A z ciekawości - masz gaz, że świece wymieniasz, czy też są problemy silnikowe?

Ostatnio miałemmozliwosc wymiany swiec w Eskorcie.
Były zapieczone jak jasny gwint
Technika mechanika była prosta.
Na lekko rozgrzanym silniku.
Psikał do bólu WD-40 i obracał swiece takim kluczem-rurką a nie takim łamanym. Dosc długo robił to tak że lekko swiece luzował a potem dokręcał żeby nie zerwac gwinu i żeby WD doszło jak najdalej.
Zajęło mu to dobre pare minut na każdą swiece.

świerzo zagazowany. A auto tez jest u mnie dopiero tydzien wiec warto by obejrzec te swiece w końcu

No to kup nowe, jedź do mechaniora i niech on się pulta z odkręcaniem. Pamiętam jak kable WN wymieniałem i nie mogłem odkręcić jednej śruby z dekla DAJEWO DOHC 16V. Zajechałem biedrąkowego imbusa i śrubę. Pojechałem do mechanika. Odkręcił mi gratis w ciągu kilku sekund, ale kluczami nie za 4 zł, a za 400 zł.

jedź do mechanika, bo jak uwalisz gwint to masz rybkę....

u mnie 3 świece wyszły bardzo łatwo..... jedna , która mi nie pali nie chciała się odkręcić.. ale to dlatego że przyrdzewiała

Ja zrobiłem jeszcze inaczej pojechałem kupiłem klucz nasadowy 16 długi za 23 zł do tego nasadka na to za pare zyli wyszło razem 40 zł i mam klucz który odkręca wszystko i nie ma żadnego problemu niestety zajechałem dwa klucze po 7 zł i nic z tego

Cytat:
2005-10-07 14:22:55, jaro331 pisze:
który odkręca wszystko

Wszystko powiadasz...

Cytat:
2005-10-07 00:00:32, Kolber7 pisze:
jedź do mechanika, bo jak uwalisz gwint to masz rybkę....

a jak mechanik urwie to nie masz rybki?? dzis do naszego aso przyjechala Omega gdzie jednej swiecy nie dalo sie odkrecic i wlasciciela poinformowano ze mozemy odkrecac na jego odpowiedzialnosc bo jak sie ujebie to trza bedzie zdjac glowice wtedy i koles zwatpił - wiec to nie takie proste ze jak mechanik urwie to płaci

czesto jest tak ze dostanie sie troche oleju, czy np silicon po zmiane uszczelki i zalepi swiece i wtedy moze byc bieda, ja na Twoim miejscu pojechalbym do jakiegos mechanika dobrego i powiedzial w czym rzecz a nie czekał az ja upierdoli

Kupiłem porządna końcówkę nasadową na duzy kwadrat .Zaleje naftą i sprobuje "rozkołysać" lewo-prawo świeczki . NA gorąco według rad.

Dzieki za rady i trzymajcie kciuki.

PS. Jutro rozbieram silnik do rozrządu. A ze to Zetec to dekiel głowicy bede musiał zdjąc tez. Ciekawe czy to ułatwi sprawe?

Hmmmm... Ty mechanik jesteś, czy też domowy naprawiacz?

elektronik o orientacji szeroko technicznej a ze mam warunki garazowo/narzędziowe i teścia mechanika to swoje samochody robie sam. Bo niestety mechanikom jak psom nie ufam

Poza tym po co przepłacać...

[ wiadomość edytowana przez: Pawol dnia 2005-10-07 20:53:26 ]

No... szczególnie jak się świec nie potrafi odkręcić.

Nafta , rozgrzany silnik i porządny klucz z dobrą dzwignią zadziałały. Rozrząd wymieniony. Kurw.. ze w tych fordach wszystko czarnuchy na klucze gwiazdki zrobiły. Normalnir tylko błagać zeby uszczelka pod głowicą nie poleciała bo normalnie dzień roboty z głowy

Moze tak nie porównuj mechaników do psów bo jeszcze nie raz cie z kłopotów bedą wybawiac tym bardziej ze masz konkretny wóz "FORD"

I to jest moja opinia do której mam prawo. 95% mechaników których spotkałem to papraki, zwłaszcza z branży LPG. 5 % kumatych to troche za mało. To tak jak z lekarzami...

A ja sie spotakłem z taką opinią mechaników.

"Fiat i Ford gówno wort" - w sensie naprawczym chyba

To sie wzięło chyba od tych wszech obecnych kurewskich śrub torxów

Cytat:
2005-10-09 13:18:20, maltoron pisze:
"Fiat i Ford gówno wort"

A raczej Ford jest gówno wort, a Fiat to jego brat