Prośba o opinię - opony

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam!

jak w temacie:

Mam do wyboru następujące opony w rozmiarze 205/60/15:

1. Continental Premium Contact - 394 zł/szt.
2. Pirelli P7 - 520 zł
3. Pirelli P6 - 438 zł
4. Pirelli P6000 - 395 zł
5. Uniroyal Rally 540 - 382 zł (podobno w tamtym roku zajęła I miejsce)
6. Ceat Tornado (firma kupiona przez Pirelli) - 295 zł

Dziękuję za wszystkie sugestie

Pozdr

Zobacz tutaj:
opony.pl
przy kazdej oponie jest kilka opinni uzytkownikow, i to nie zawsze pochlebnych. Zwroc uwage na ceny, w stosunku do podanych przez Ciebie.

mnie osobiscie bardzo podobaja sie te:
Nokian NRV

Pozdrawiam

Pirs
O-A2.0i

[ wiadomość edytowana przez: Pirs dnia 2003-03-20 17:23:35 ]

[ wiadomość edytowana przez: Pirs dnia 2003-03-20 17:28:25 ]

jak wspomnial Pirs- nokianki nrv sa bardzo fajne oponki zarowno pod wzgledem wizualnym bierznika jak i jezdnym mialem takie oponki tylko starszy model troszke inaczej wygladal pasek wodny - ale powem ze rozmiar 205/55/15 robi wrazenie jak by bylo ze 225 bierznik cos w sobie ma gumy wygladaja poteznie - a co do jazdy sa ciche ( niektore oponu potrafia chuczec cholernie - a z tego co mowil znajomek z zakladu wulkanicacyjnego dzieje sie tak jezeli opona ma przejsciebrzez calosc bierznika opony z jednego brzegu na drogi - niewiem czy to prawda ale tak ponoc mowili na przeszkoleniach w debicy) a co do odprowadzania wody tez sa rewelacyjne z tego co mi sie zdaje z jazdy to lepiej odprowadzaly wode niz pirelki p6000 ktore byly wezsze bo 195 tylko neistety opony kosztuja dlatego ja osobiscie niegdy niekupilem letnich opon nowych niestety cena jest dla mnie zabojcza - pozdrawiam ShaQ

. Uniroyal Rally 540 mam ale w rozmiarze 195/50/15 na deszcz REWELACJA!!!!!!!! ...... kupilem w tamtym roku na www.baloon.pl
polecam.....
wczasniej jezdzilem na Continental Premium Contact i tez OK trzymaja sie drogi,ale sa dosc miekkie jak na nasze dziury...

Na zime Michelin...

Na lato GoodYear...

mm8 - moim zdaniem profil 50 to troche za malo-trzesie jak cholera i wylapuje kazda nierownosc sproboj chociaz 55 - 60 powaznie od razu inna jazda na nierownosciach - pozdrawiam - ShaQ

Coś za coś... profil 50 ma lepszą trakcję w zakrętach-niższa, sztywniejsza ścianka trzyma bieżnik na miejscu (nie podwija sie na bok) no i ładnie wygląda, a 60 i więcej to kulturka, miękkość i komfort. Jedni śmigają na złamanie karku, a inni bujają się po drodze. Każdy z nas (kierowców) jest inny i preferuje inne style jazdy. Czasem mnie szlag trafia jak moją pięćdziesiątką wjadę w jakąs jape, a czasem ją cenię za zachowanie w ostrym, szybkim zakręcie.
pozdr.

wyglada moze ladnie ale w omedze przy rozmiarze 15cali profil 50 wyglada prawie jak zjazdowka od boku - robi sie duza przestrzen miedzy opona a blotnikiem 0 ja mam na 65 i mi sie wydaje ze ten rozmiar ginie przy tych gabarytach auta-zeby to mialo extra wglad pasowalao by troche opuscic cale monstrum na sprezynkach o jakies 30 mm chociaz pozdrawiam ShaQ

Cześć, jak miałem jeszcze SIERRĘ wyleczyłem się z opon mniej niż 60. Nasze polskie autostrady załatwią każdą felgę.
Używam 205/65/15 i pewnie się wszyscy obruszą, ale miałem KORMORANY, teraz założyłem nowe DĘBICA i nie narzekam. Są ciche, ładnie trzymają na suchym i w deszcz. Może nie jestem tu autorytetem, jeżdżę już jak emeryt , ale za kwotę 210 zł/szt mam na 60 tys km spokój.
Z góry uprzedzam, że nie polemizuję z użytkownikami innych marek, chcę tylko stwierdzić, że jak na nasze wrunki i moje umiejętności polskie opony w indeksie V oczywiście są bez zarzutu.
Pozdr, Janusz

z jakoscia i z osiagami czy wlasnosciami opony mozna polemizowac ale jak wspomnial kolega - popierajmy polskie produkty - pozdrowka ShaQ

W pełni potwierdzam opinię Janusza. Ja też mam poskie opony: letnie FURIO 205/65/15, zimowe FRIGO 195/65/15. Ja nie jeżdzę jak emeryt. Ostre starty, opóźnione hamowania (i moje małe hobby: łuki Trasy Toruńskiej na granicy poślizgu).

Cały porzedni letni sezon (ok. 30 tys.) przejeździłem na FURIO i jestem mile zaskoczony jak niewielkie zużycie na nich widać. Na FRIGO kończę właśnie drugą zimę. Spostrzeżenia te same. Jedne i drugie oponki są ciche, i doskonale trzymają, nie rozwarstwiają się od dużych prędkości (na FURIO, w z zeszłym roku, robiłem testy do 240 po wymianie skrzyni, a na zimówkach 2 tygodnie temu miałem 230 na autostradzie konińskiej).

Z pewnością istnieją na świecie lepsze opony, ale uważam, że płacenie za markę o kilkaset zł więcej nie ma sensu.

Rzekłem!

To niebyła krytyka, tak rzekł facio w serwisie dębicy. Są to opony(Furio) nowej generacji, z lepszej jakościowo gumy. Ityle.
Sam jeździłem na furio 3 sezony i sprawowały się b.dobrze. niemam im nic do zarzucenia. Poprostu letnie flaczki na lato a zimowe na zimę. Jeśli nierobicie tego dla swojego dobra to przynajmniej dla innych to róbcie. Razu pewnego taki jeden wjechał mi do bagażnika mojego opelka. tłumaczył się, że śnieg spadł .
pozdr.

Ja w kwestii formalnej:
sam profil nic nie mówi, to jest przecież procent szerokości i tylko taki komplet danych można rozważać.
Wysokość ścianki opony można przeliczyć tu: (podaję za kimś z OKP, niestety nie pamiętam autora)
Koła
a następnie możemy dyskutować czy to dużo czy mało.

Pzdr.

-----------------
Benzinový 3,6litrový vidlicový šestiválec

Panowie, zapewne co do oponek, jak i większości takich rzeczy, każdy ma opinie i odczucia subiektywne, to jednak po lekturze opinii (kilkunastu lub nawet kilkudziesięciu) uzytkowników Dębicy Furio na www.opony.com.pl jestem cokolwiek sceptycznie nastawiony do tego produktu.
Ale oczywiście żyjemy w wolnym kraju i każdy orze jak może na miare swoich potrzeb i moizliwości.

Petereke

wolę kpl nowych, niż kpl używanych. a w testach też dobrze wypadają. Faktem natomiast jest, że przy paleniu gum ze 120 do 0 bez abs musiałem je sprzedać, no itrafił się łoś...

Pirs, dzięki za namiar na Nokiany, naprawdę najwięcej pozytywnych wyników w teastach i opinjach.
Właśnie od dzisiaj zacząłem turlać się na Nokian NRV.....
generalnie każdy ma swoją rację jeżeli chodzi o opony

Pozdrawiam

Res czy one mają coś wspólnego z telefonami? Jeśli tak to masz nowy bajer w autku, możesz dzwonić oponami

Bardzo mi milo, ja niestety bede chyba dalej zajezdzal zimowki, ale mam troche innych wydatkow np: kolyska

A jesli chodzi o dzwonienie to jak najbardziej to ten sam koncern.

Jak juz troche pojezdzisz, to podziel sie wrazeniami.

Pozdrawiam

Pirs
O-A2.0i

[ wiadomość edytowana przez: Pirs dnia 2003-03-27 21:41:01 ]

Pirs gratulacje z powidu kołyski, masz przed sobą poważny obowiązek wychować następnego omesiarza lub omesiarę
Mam na zbyciu składana spacerowkę, bo moi już parę miesięcy temu wyskoczyli z takich pojazdów.
Pozdr,Janusz