Wyrzucenie wstecznego biegu...

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
.... sprawia mi od kilku dni problemy. Wsteczny bieg wrzucam bez problemów, lecz nie mogę wrzucić na luz bez użycia siły, tak jakby drążek o coś haczył. Stało się to nagle, bez objawów narastania. Czy przyczyna tkwi w drążku i prowadnicach drążka, czy może w skrzyni biegów? Czy ktoś miał podobną przypadłość? Jak to zlikwidować?

[ wiadomość edytowana przez: kc dnia 2005-10-07 14:17:02 ]

jedyne co mi przychodzi do glowy to zdjecie oslony plastikowej z mieszkiem - podwaza sie ja od strony recznego, szarpnij delikatnie ale zdecydowanie do gory i zejdzie, moze plastyki prowadnice sie polamaly i cos sie blokuje jak wrzucisz wsteczny

czy na zgaszonym silniku jest to samo?

I drugie - wsadz kogos w samochod i niech rusza drazkiem, a sam wejdz pod samochod i zobacz czy nic nie obciera.

A to czasem nie poduszka się urwła? Na forum były opisywane podobne przypadki tylko odwrotne - nie można było wrzucić biegu.
Jezeli to poduszka, to rób jak najszybciej, bo później części mechanizmu sie wyginają i tyrudno naprawić.

Dzięki za rady
Postaram się sprawdzić pod względem wszystkich opisywanych przez Was możliwych przyczyn.

Sprawdziłem według Waszych rad i nic nie zauważyłem.
Sprawa została sfinalizowana w warsztacie.
Na szczęcie okazało się, że przyczyną był jedynie rozregulowany mechanizm.
Po regulacji wszystko jest w jak najlepszym porządku.