Kiedy wymienić Hankooki ?

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam !
Jeżdżę na Hankookach już pięć lat (45.000 Km) , bieżnik mają jeszcze w normie ale mam wątpliwości czy po takim długim okresie użytkowania guma jest jeszcze O.K. Wymienić teraz czy poczekać na koniec sezonu ?
Pozdrawiam
Janusz

Hankooki juz od nowosci sa tragiczne
przynajmniej ja takie mialem od nowosci w Matizie wlasnie 5 lat temu
po mokrym nie dalo sie tym jezdzic
bo kazdy zakret stanowil wyzwanie

po ilosci przejechanych kilometrow widac ze nie jezdzisz zbyt wiele
wiec moze nie odczules wad tych opon
moja rada to zmien jak najszybciej
zreszta guma po 5 latach tez nie ma juz takich wlasciwosci jak nowa opona choc jeszcze mozna na nich spokojnie pojezdzic

nie słyszłem ani jednej dobrej opini na temat marki tych opon,
wiem że wiele czasopism motoryzacyjnych do testów samochodów koreanskich musiało wymieniac seryjne ogumienie(hankook)bo nie dało sie przeprowadzic na nich testów

wymień, bo to tragedia..ja jedna zime przejechałem na nich..ale głupi wtedy byłem

Cytat:
po mokrym nie dalo sie tym jezdzic
bo kazdy zakret stanowil wyzwanie

i to jeszcze jakie wyzwanie...zwłaszcza na zakrętach..i tył i przód wtedy ucieka..

ogólnie uwarzam, że ten kto jeździ na hankookach i wypowiada się pozytywnie o nich, to nie próbował jazdy na lepszych oponkach..

Hankooki trza wyrzucic jak najszybciej. Mnie lepiej jezdzilo sie na 3 letnich debica vivo niz na nowych hankookach.

Jeździłem na hankookach matizkiem i nie wiem o sso wam chodzi. W deszczu i w upale zachowywały sie ok. Na zimę oczywiscie były zmieniane. Duzo złego słyszałem natomiast o oponach kumho, dlatego przy kupnie getza wynegocjowałem zmianę kumho na ... hankooki . Kumho są strasznie twarde (podobno nie do zdarcia) stąd może źle reagują na deszcz .

sorki alee... jedno i drugie to "gówno' kumho to mniejsze kupa

Mam wielką prośbę!
Czy któryś z Kolegów żale w stosunku do "hankook" mógłby zamienić na cyferki ? Jeśli jest tak źle to może jakieś porównanie, że np.: na suchym ze 100km/h to 4m dalej na mokrym 10m, a aquaplaning przy 40km/h ??? Taka prezentacja pozwoli na własną ocenę ewentualnego zagrożenia i decyzję co dalej. Niestety nie doszukałem się testów takich opon, nie mniej jednak na necie jest test 195 z 2002 roku i w porównaniu do konkurentów wypadły bardzo dobrze .

a kto napisał że wypadly dobrze chyba producent
po drugie wydaje mi sie że są tez modele duzo wyższe z każdej marki opon a my t5u nie mówimy o takich tylko o seriach dla producentow samochodów
pozdro, ja kiedyc miałem mnóstwo gazet motoryzacyjnych i jak były testy to te oponki w kazdym były mierne a na wodzie to juz masakra była, pamiętem jak na poczatku sprzedaży miałem numer moto magazynu test hyundaia accenta w kolorze fiolet i pół artykułu było na temat opon marki hankook

Jedyny test jaki udało mi się znaleźć prezentuje się następująco:

http://www.opony.com.pl/testy/testy.asp?ID=71

pomyliłem się co do daty bo to rok 2000, więc szmat czasu, ale chętnie poczytałbym coś nowego, co pozwoliłoby wyrobić sobie opinie na ten temat. Jeżeli ktoś dysponuje materiałami byłbym wdzięczny

hankooki mają też zalety, są dobre np w lekkim terenie;
generalnie uważam że to opony do niezbyt szybkich, małych aut;
na mokrym asfalcie faktycznie są do d...

Pomijając właściwiści jezdne Hankooki to jednak bardzo wtytrzymałe opony. Nie to co nasza wspaniała Dębica, gdzie po jednym sezonie na dwóch oponach pojawiły mi się wybrzuszenia. Jeżeli chodzi o wymianę Hankooków to 5 sezonów na jednnych oponach to masakra, chyba że rocznie robi się 5000km

Witam. Kilka konkretów.
Hankooki miałem w Atosie (2000r) - aquaplaning przy 55 km/h
ma teraz w Accencie (2003r) - aquaplaning przy 80-90 km/h

Te obecne są b. dobre.

W Atosie zamieniłem na CEAT SPIDER i były super.

Pozdrawiam

Przejechalem na Hankookach 6 lat ( 65 tys) w lecie i zimie. Byly dosc dobre. Teraz mam Dunlop- sa znacznie lepsze- damochod jakby przyklejony na zakretach do jezdni. Ale przy spokojnej jezdzie i Hankooki sa OK