MotoNews.pl
5 Automat czy sprężarka? (118099/0) - NT

Automat czy sprężarka?

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam.
E34 525 TD 95r.
Jadąc automatem z przełącznikiem "S" wszystko jest git tzn.biegi przełączają się na wysokich obrotach, ładnie ciągnie, natomiast problem jest na "E".
Np na 3 biegu (skrzynia 4-biegowa) przy 70km/h chcę sobie przyśpieszyć delikatnie ale równo wcikając pedał chwilę ciągnie (słabo) i redukuje na 2 bieg. Zaznaczam, że jadę sam. Wkurza mnie to .
Filtry powymieniane, ciśnienie w cylindrach OK. Komputer nie wykazuke żadnych błędów. Ogólnie silnik pracuje świetnie, tylko ten program "E".
Może coś ze sterownikiem skrzyni, albo sprężarka nie zachowuje się jak trzeba?
POMOCY

Nikt mi nie pomorze?

Przeciez tak ma sie zachowywac na E (economy) -to jest program ślimak /muł/jak kto woli

sprawdzałem dzisiaj w mojej e 32 3.o przy dodaniu gazu tez mi redukuje na 2 na E ,fajniej sie jeżdzi na sport,tylko spalanie nie spada poniżej 20 l benzyny,wiec tak musi byc,skrzynie masz ok,

fakt, oprócz mojej beni i mietków CDI (inna bajka) nie ujeżdżałem innego automata więc pewnie macie racje.
Temat zamknięty. Dzięki za pomoc.

Tak działa automatyczna skrzynia biegów...Dajesz gaz, a ona mierzy obciążenia, pozycję pedału gazu itp i sama dobiera biegi...Tak to już działa, nie ma co się pieklić. A program s od programu e różni sie tylko momentem przekładania biegów. A tak naprawdę, jak z postoju dasz gaz do dechy, to czy na s, czy na e będzie szedł tak samo- będzie cały czas bardzo mocno obciążony i będzie na maxa opóźniał przełożenie biegu.
Różnica jest tylko taka, że jak jedziesz szybko, np w ruchu ulicznym, jak zamkniesz nagle gaz to niekoniecznie zmieni od razu bieg na wyższy...

a czy można przekładać płyty zaworowe z innego modelu do innego modelu skrzyni