Przewody wysokiego napięcia NGK

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Za kilka dni wymieniam przewody wysokiego napiecia na nowe NGK bedzie to miało jakiś wpływ na moc lub na zuzycie paliwa / gazu ?

Teoretycznie powinno się zmienić na plus.

jak byś założył miedziane beru to zapomniałbyś o wymianie przewodów conajmniej na 10 lat. nawet przy jeździe na gazie.
pozdrawiam

To zależy od tego w jakim stanie masz stare przewody jak są dobre to różnica będzie niezauważalna.

Cytat:
2005-09-22 08:25:44, Milas pisze:
To zależy od tego w jakim stanie masz stare przewody jak są dobre to różnica będzie niezauważalna.

Wiesz jak by były dobre to bym ich nie wymieniał. Moje stare sa już sporo popękane (nigdy nie były wymieniane).

Jak miałeś problemy z odpalaniem na mrozie, albo w wilgotne deszczowe dni lub silnik nierówno pracował to po wymianie może poprawić się i moc i spalanie. W przeciwnym razie stare przewody
masz sprawne mimo tego,że są popękane i nie poczujesz różnicy poza tą , że twój samochód będzie bardziej niezawodny.

Tak załóż miedziane Beru tylko cena cię porazi. Kup Bremi przez pół tańsze a też dobre.

[ wiadomość edytowana przez: Robin_Hood dnia 2005-09-23 07:53:01 ]

Ale ja już zakupiłem NGK

Cytat:
Tak załóż miedziane Beru tylko cena cię porazi

niestety cena z czegoś wynika. w przypadku beru z ich wieloletniej niezawodności.
pozdrawiam

Jaki masz silnik? M40 czy M43?

Cytat:
2005-09-23 09:40:36, zyggy pisze:
Jaki masz silnik? M40 czy M43?

ma m43

Dokłądnie tak jak mówi Tolo M43 1,6 ,świece NGK Vline i teraz bedą przewody NGK (koszt kabli 305 zeta).

M43, czyli bez mechanicznego rozdzielacza zapłonu.
Do tego silnika kable NGK są OK.
Inaczej sprawa przedstawia się w M40, gdzie zestaw
kabli powinien być wyposażony w sensor impulsów,
a taki zestaw, oprócz BMW, oferuje jedynie Beru.

W przypadku M43 bez mechanicznego rozdzielacza zapłonu
sytuacja jest prostsza i nie ma żadnej różnicy pomiędzy
zestawem przewodów NGK czy Beru. Oba zestawy są
wykonane w technologii z miedzianym rdzeniem i są wysokiej jakości.

Jeśli dopieszczasz układ zapłonowy, to oprócz inwestycji
w wysokiej jakości kable zapłonowe warto również zainwestować
w świece o najlepszych osiągach. Z informacji, że masz
świece NGK V-Line nic nie wynika. Podejrzewam, że masz
NGK V-Line 20, czyli BKR6EK. Jest to zwykła, popularna świeca
do wielu silników BMW. Aby poprawić pracę układu zapłonowego,
polecam zastosować świece, które BMW określa mianem High Power.
Są to świece platynowe.
Obecnie mamy do wyboru trzy typy takich świec do M43:

NGK V-Line 30, czyli BKR6EQUP
Bosch FGR7DQP
Beru UXF79P

Świece te są droższe od "zwykłych", ale ich żywotność jest
dwa razy dłuższa.

Jeszcze lepsze efekty daje zastosowanie świec irydowych,
szczególnie dla samochodów z gazem.
Na dzisiaj mamy do wyboru dwa typy do M43:

NGK BKR6EIX
Denso IK20

Zyggy ty mnie wciąż zaskakujesz, może kiedyś się zdradzisz gdzie pracujesz?

Cały czas jestem pod wrażeniem...

Ja to jestem w szoku po takiej dawce informacji. Świece to bym z miłą chcęcią wymieniła na takie jak opisujesz ale prawdopodobnie bede zmuszony za jakiś czas sprzedać moje auto ukochane z przyczyn finansowych

A co mi mozecie powiedziec o tych przewodach zamierzam zalozyc gazik sekwencyjny i zmienic przewody oraz swiece silnik M43 1.6

przewody

Powiem to tak - Cena mówi sama za siebie, z tego co mi wiadomo to przewody nie są polskie ale są jedynie w polsce zkładane ,tj sam kabel jest zagramaniczny a wtyczki to PL. Rozmawiałem na tem temat w skelpie ze sprzedawcą i mówi ze jak na gaz to pojeździsz ale za jakieś 6 -10 miesięcy szykować moze sie kolejna wymiana przewodów bo za trwałe to nie są.

Nie wiem jakiej jakości są NGK, ale na drugi raz u siebie wstawiam BERU. 10mc temu kupiłem firmy JANMOR (250zl). Te kable świecą w nocy (na szczęscie nie kopią jak się dotyka) - nie sądze by popracowały długo. (E34 - M20 , 520i)

Cytat:
2005-10-15 11:13:45, Gregor520i pisze:
Nie wiem jakiej jakości są NGK, ale na drugi raz u siebie wstawiam BERU. 10mc temu kupiłem firmy JANMOR (250zl). Te kable świecą w nocy (na szczęscie nie kopią jak się dotyka) - nie sądze by popracowały długo. (E34 - M20 , 520i)

Na Beru nikt nigdy nie narzekał i wszyscy polecają, fakt sa drogie, ale jednak...

Ja śmigam na Championach i nie narzekam autko odpala bez problemu(m20b20).