Paliwo

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
W zasadzie jestem przeciwny łańcuszką ale ta sprawa dotyczy nas wszystkich

Do wszystkich kierowców ...
Bardzo dobry pomysł. Przeczytaj proszę do końca.
Ceny paliwa poszybowały w górę. Jeszcze trochę i zobaczymy
5PLN za litr a potem może i więcej.
Poniższa propozycja ma znacznie więcej sensu niż kampanie typu
"nie kupuj paliwa w danym dniu" które były przeprowadzane kilka miesięcy temu. Producenci paliw śmiali się jedynie bo wiedzieli, że nie będziemy kontynuować akcji krzywdząc samych siebie rezygnując całkowicie z zakupu paliwa. Było to bardziej niekorzystne dla nas niż problem dla nich.

Ale myśląc o tamtym pomyśle powstała idea, która może przynieść rzeczywiste korzyści. Przeczytaj proszę i przyłącz się!

Firmy paliwowe i państwa OPEC ciągle uważają, że koszt litra
paliwa jest niski. Musimy wiec podjąć radykalne kroki aby nauczyć ich, że to kupujący kontrolują rynek a nie sprzedający. Przy cenach paliw rosnących każdego dnia my konsumenci musimy podjąć akcję. Jedynym sposobem abyśmy zobaczyli, że ceny paliwa idą w dół jest trafienie kogoś w portfel poprzez nie kupowanie jego paliwa. I możemy zrobić to BEZ narażania się na niewygody.
Oto więc pomysł:
Do końca bieżącego roku NIE KUPUJMY ŻADNYCH PALIW a najlepiej
niczego od dwóch największych firm paliwowych: ESSO i STATOIL.
Jeśli nie będą sprzedawali paliwa, będą zmuszeni do obniżenia ceny, jeśli obniżą ceny inne firmy będą zmuszone do uczynienia tego samego.
Ale abyosiągnąć efekt musimy pozbawi te dwie firmymilionów klientów. Wbrew pozorom test to całkiem łatwe do osiągnięcia. Czytaj dalej a dowiesz się jak dotrzemy do milionów.
Wysyłam tę wiadomość do 30 osób. Jeśli każda z nich wyśle ją do
kolejnych dziesięciu (30 x 10 = 300) i każda następna do kolejnych 10 i tak dalej to już w szóstej kolejce wiadomość ta dotrze do 3 milionów ludzi.
Jeślkażda z nich wyśle do kolejnych 10 ...
Wszystko co należy zrobić to wysłać tę wiadomość do 10 znajomych osób (i nie kupować paliwa na stacjach ESSO i STATOIL). To jest ogólnoświatowa akcja. Ile to potrwa? Jeśli każdy kto otrzyma tę wiadomość prześle ją do 10 znajomych dotrzemy do 300 milionów konsumentów w ciągu 8 dni!
Założę się, że nie sądziłeś, że masz takipotencjał, prawda? Wgrupie siła i nawet najgrubsza gałąź złamie się jeśli spadnie na nią wystarczająco duża ilość niezmiernie lekkich płatków śniegu.

WYTRZYMAJMY
DO MOMENTU AŻ CENY PALIWA WRÓCĄ DO NORMALNEGO POZIOMU (ok, 3,5 PLN /litr).

Razem możemy to zrobić. Prześlij tę wiadomość nie kupuj paliwa na ESSO i STATOIL. Kupuj na wszystkich innych tylko nie na tych dwóch.

pozdrawiam z nadzieją

Arvax jestem za 3XTAK
Wywalam kartę z Statoil!!!
Wiem, że nadgorliwość gorsza od faszyzmu ale wysłałem już maila do 14 osób. Zaraz zabronię kupować tam mojej rodzince.
Pozdrawiam i niech moc będzie z nami! Jak mawiali starozytni rosjanie

a dlaczego Esso i Statoil?
w Polsce Orlen dostarcza paliwa do większośći stacji sieciowych więc może od niego warto zacząć?

prezes PKN ma najwyższe zarobki, więc mają rezerwy

Bo arvax ma ma rodzinę w zarządzie ORLENU

wiesz co Egon ty to zawsze musisz coś wywąchać (jakąś małą aferke)

E, nie dadzą rady w ten sposób w polsce bo.
stacje esso zostały przejęte przez Lotos o ile mnie pamięć nie myli
Nie doprowadzi to do spadku ceny paliw bo większość sprzedaży w polsce realizuje pkn i lotos a statoli obecny jest na naszym rynku ze względu na prestiż.
Moim zdanie lepszym rozwiązaniem byłoby powszechne przestawienie się na gaz lub ograniczenie spożycia benzyn. Wystarczy powszechna akcja raz w tygdoniu do pracy bez auta. Nie wiem czy wiecie ale sprzedaż benzyny (ilość ton) w porównaniu z ubiegłym rokiem nie generuje sporego volomenu .... i mogłbym jeszcze parę słów napisać ale nie ma sensu bo wreszcie trend na rynku ropy sie zmienił. Ropa Brent poniżej 60 $ za baryłkę! a to może oznaczać koniec wzrostu na giełdzie spółek paliwowych, co za tym idzie odwrót inwestorów zachodnich z emergin markets itp itd i w końcu niższe ceny benzyny na stacjach albo jak dojdzie do osłabienia złotówki utrzymanie ich na tym samym poziomie.

A patrząc dalej moze dojść od osabienia wzrostu gospodarczego w polsce. I takie tam. Słowem może dojść do małej bessy na gpw.
Mam nadzieję, że tylko przejściowej .

Myślę, że dobrym pomysłem jest ograniczenie jazdy samochodami w wybranym dniu tygodnia. Wówczas wszystkie stacje odczułyby mniejszy popyt na paliwa. Niezależnie od tego, czy zaopatrują się w polskich rafineriach, czy też swoich za granicą.
Swego czasu, bodaj we Włoszech ludziska się skrzyknęły i nie wysyłały sms-ów (uważali ceny operatora za zbyt wysokie). I po krótkim czasie operator komórkowy się opamiętał i "poprawił" ceny na korzyść klientów.

.. i takie wywody własnie bardzo lubie
Fajne Piotrze.

Pozdrawiam uzytkownika systemu Impairment

Lotos minus 3,18 %
PKN minus 3.94 %
Brent 59,44 minus 0,9 %
Sweet 61,92 minus 1,37 %
WIG20 -1,97 %
Notowania rozpoczeły się o 9:30.

Powiało chłodem ...

Vino napisz cos więcej na priv o Impairment.

Cytat:
2005-10-06 10:24:52, PiotrS pisze:
Lotos minus 3,18 % PKN minus 3.94 % Brent 59,44 minus 0,9 % Sweet 61,92 minus 1,37 % WIG20 -1,97 % Notowania rozpoczeły się o 9:30. Powiało chłodem ... [...]

może to reakcja na pogróżki arvaxa

a co niech sie boją poprowadze rebelie

I nagle odkryłem skrót!!I od 3 miesięcy auta do pracy nie biorę. Rowerem jestem średnio w 18 minut. Samochodem bez korków 30!!! O ileż taniej i bezpieczniej bo nawet ulicą nie jadę - znalazłem skrót na Okęcie rowerem przez Tor Wyścigów Konnych.
Zero kasy na benzyne i tylko sporadycznie na gaz. A na zime już mam ubranko na rower.
Pozdrawiam

Cytat:
Zero kasy na benzyne i tylko sporadycznie na gaz. A na zime już mam ubranko na rower.

To na ch... ci w ogole samochod. Sprzedaj go i jeszcze wiecej zaoszczedzisz ubezpieczenie, naprawy, przeglady.

Niech zniesie rząd podatki i akcyze na paliwo a cena będzie cacy co się czepiacie stacji których jest najmniej we wrocku chyba razem ze 6 a co do ESSO to jak na razie mają konkurencyjne ceny do ORLENU ale zobaczymy jak ESSO przejmie Lotos jakie bedą ceny paliwa

Cytat:
2005-10-06 13:32:37, Vino pisze:
To na ch... ci w ogole samochod.

Vina ja mam trzy i chodzę do pracy na piechotę (a chciałbym mieć 4 .) To wolny kraj jest, więc spox .

a co do chodzenia do pracy na piechote to najlepszym sposobe jest znalezienie pracy blisko domu. Wtedy jaka oszczednośc jest na paliwie jak prace z domu widzisz. Nawet korki Tobie nie straszne...
A i człowiek za bardzo sie nie przemęczy idąc do pracy....
Tylko po co samochód......

.....a nie wygodniej pracować w domu

ALE W DOMU TO ŻONA ZAWSZE BEDZIE WIEDZIAŁA ZE PRACUJESZ...
WIEC LEPIEJ UMKNĄĆ Z DOMU I W SPOKOJU PRACOWAC...

Ano właśnie. Ja po zmianie pracy śmigam metrem. W sumie 10 min dłużej niż samochodem. 66 zł miesięcznie, a nie 300, 400.
A jakie samopoczucie dobre jak z rana kilka fajnych lasek zobaczę

A może tak zignorować supermarkety które zabierają większości społeczeństwa pracę?

Co zrobili niemcy? Olali wszystkie obce markety i zostały tylko własne.