MotoNews.pl
4 Maly problem ze spalaniem na gazie (122162/0) - NT

Maly problem ze spalaniem na gazie

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam mam pytanko
Jestem posiadaczem Omegi A Caravan C20ne z instalacja gazowa sterowana elektronika
Kiedy ja kupilem tj jakies 3 miechy temu spalanie na gazie wynosilo 15l/100km po wizycie w "gazowni" koles stwierdzil ze padnieta jest sonda ktora podaje do komputera ze mieszanka jest uboga (choc w rzeczywistosci nie jest) ten zas doklada gazu wskutek czego spalanie jest wysokie a wszystko wyrzuca tylkiem.
Na koniec odpial silniczek krokowy w jego miejsce wsadzil "srube"
i o dziwo spalanie spadlo
Czy ktos z was mial taka sytuacje czy wymiana sondy zalatwi problem. Prosilbym o rade nie chce kupowac sondy jezeli ta w rzeczywistosci jest sprawna. Jak inaczej sprawdzic sprawnosc sondy. Z gory dziekuje za odpowiedzi

PS

Nie krzyczcie na mnie jeste tu nowy

Mi tak sprawdzali sonde w Mesi bo palila20-25litrow
wpiol sie miernikiem w kable od sondy i pojechalismy na malego OSa ale okazalo sie ze sonda jest dobra..

15l/100 w mieście czy na trasie? Bo jeśli w mieście to chyba nie jest źle.

15 w miescie ale przy jezdzie na emeryta tzn nie przekraczajac 2500 obr/min
Wiec raczej duzo
na srubie pali miedzy 12 a 13 ale kultura pracy jest ochydna
wszystko sie trzesie

Cytat:
2005-11-06 19:51:41, Pabelo pisze:
po wizycie w "gazowni" koles stwierdzil ze padnieta jest sonda ktora podaje do komputera ze mieszanka jest uboga (choc w rzeczywistosci nie jest) ten zas doklada gazu wskutek czego spalanie jest wysokie a wszystko wyrzuca tylkiem.

jaka sonda? jaką masz za instalkę?
Cytat:
2005-11-06 19:51:41, Pabelo pisze:
Na koniec odpial silniczek krokowy w jego miejsce wsadzil "srube" i o dziwo spalanie spadlo

Co to za druciarstwo???? Zmień mechanika i nie pozwalaj na takie przeróbki jak się nie zna niech nie dotyka.

nie mam pojecia jakiej firmy jest instalacja parownik lovato a elektronika voila plus

Naprawa jest powidzmy tymczasowa jednak o tym warsztacie chodza coraz gorsze opinie, a na poczatku byli naprawde dobrzy.
Tylko oni nie zajmuja sie mechanika, jedynie gazem.

Trakerr, czy uporałeś sie z wysokim spalaniem ?
Ja ostatnie też mam takie wysokie spalanie , wcześniej bylo ok. 18l. Sondy mam nowe, zauważyłwm że rozjeżdźają mi się czasy wtrysków benzyna lpg.

pozdrawiam
Pawel

Cytat:
2005-11-06 21:24:26, macior13 pisze:
Co to za druciarstwo???? Zmień mechanika i nie pozwalaj na takie przeróbki jak się nie zna niech nie dotyka.

nie przesadzaj...

ja sprawdzic sonde?

minimum to miernik cyfrowy. podlaczyc jedna koncowke do masy auta, a druga do przewodu sygnalowego z sondy, najlepiej na podszybiu (jest tam wtyczka) i obserwowac napiecie na rozgrzanym silniku.
na wolnych obrotach wartosc napiecia powinna wahac sie od 0,4 do 0,6 wolta. przy naciskaniu gazu (przyspieszaniu) powinno wzrastac do 0,8, a po puszczeniu moze spasc do 0,1.
przy przytrzymaniu na 3000 obrotow waha sie rowniez miedzy 0,4 i 0,6 wolta, ale zmiany napiecia maja dwukrotnie wieksza czestotliwosc niz na biegu jalowym.

kiedy sonda moze byc (jest) niesprawna?
- zmiany sa powolne. (powyzej 2 sekund)
- napiecie ma tendencje do stabilizowania sie w dlugim czasie (5 i wiecej sekund)
- napiecie zatrzymuje sie na pewnej wartosci i sie nie zmienia
- napiecie ustala sie na wartosci 0 - 0,1 wolta i sie nie zmienia (rowniez podczas przyspieszania)

powodzenia

z tym ze nalezy sprawdzac na benzynie, poniewaz na zle ustawionej instalacji gazowej mieszanka moze byc bogata lub tez uboga i sonda wtedy bedzie pokazywac caly czas stale napiecie !

Kielkac wielkie dzieki, przyda sie Twoja rada, najpierw zrobie benzynke do ladu a potem bedziem testowac

Cytat:
2005-11-06 22:15:03, Pabelo pisze:
[...] a elektronika voila plus

voila to elpigaz. zaklad montazu powinien miec taki tester/programator (w kolorze zielonym ), ktorym wepnie sie w voile i moze odczytac m.in. parametry pracy sondy zarowno na postoju jak i w czasie jazdy. ja mierzylem swoja sonde wlasnie tym testerem u kumpla...

i przypomniala mi sie jedna rzecz. moja oma po zamontowaniu gazu tez z poczatku duzo palila. gazownicy zwalali na sonde i rzeczywiscie na testerze nie zaciekawie wygladala. pewnego razu jednak zmienialem sterownik gazu razem z wiazka i okazuje sie nagle, ze sonda dziala! prawdopodobnie na poczatku bylo cos nie tak z polaczeniem przewodu sygnalowego z sondy ze sterownikiem gazu...

Wyglada na to ze najpierw warto odwiedzic kilku gazownikow w celu konfrontacji wersji usterki
Lub samemu pogrzebac przy elektronice gazu
Wlasciwie to mi to nie przeszkadza poza tym ze na srubie caly samochod sie trzesie

Pabelo,
ćwiczyłem to samo po zagazowaniu swojej omy, ale że nie miałem czasu podjechać do szpec ów co robili(w końcu dali gwarancję) to powalczyłem sam.Przyczyna była banalna poprostu papruny założyli mi silnik krokowy nie w pionie lecz w poziomie. Po przełożeniu silnika w pion spalanie w normie do 12 po mieście(przy lekkiej nodze), no i check sie nie zapala co wcześniej mnie strasznie pieniło.

Ale u mnie check wogole sie nie pali Coz trzeba do tego przysiasc albo najlepiej zmienic gazownika, czy ktos ze slaska moze polecic mi dobry warsztat z gazem ??
Bylbym dzwieczny

Witam
tak sobie czytam i widze ze jednak prawda jest ze mechanik od gazu co zaklada komputer elpigaz voila plus jednak sie huja zna poniewaz instalka ta chodzila mi bez zazutu przez 18000 km a pozniej cos jej odwalilo hehe spalanie na miescie 13 litrow minimum a maxa 15 jak deptalem ostro na trasie do 120 km/h jakies 9 litrow a trasa dlooga pretkosc 130 - 140 km/h spalanie 10 litrow... bylem wczoraj na regolacji bo sobie silnik falowal na gazie gosc podlaczyl kompa i powiedzial ze wszystko jest spoko tylko silnik mam sobie naprawic bo pracuje nie rownomiernie ( wypada zaplon lub jak kto woli trzesie sie od czasu do czasu ) powiedzial ze przewody od swiec mam do dupy i skasowal mnie 10 zeta
To mnie tak wpienilo ze zaczolem w domu sam regolowac i doszedlem do tego ze silnik pracuje na gazie rowno a przyczyna to tylko zle ustawiony parownik a spalanie z 18 litrow po miescie spadlo mi do 13,5 heheheh
Wiec teraz auto ponownie mi spala tyle co kiedys hehe

Oni sa nienormalni jak jest cos nie tak z gazem to wmawiaja ze winne sa przewody albo swiece, najlepiej kupic pomimo tego ze ma sie dobre i przyjechac jeszcze z piec razy. Te wszystkie instalacje gazowe to juz mnie do szalu doprowadzaja.
Dlaczego nie stac mnie na jazde na benzynie ????????????

Z ta benzyna to dobre pytanie hehe
Z drugiej strony najlepiej robic samemu autko i nie pozwalac obcemu go dotykac kluczem.. Ja zawsze sam robie moze nieznam sie zadobrze na autach ale wszystko jest robione metoda prob i bledow a przedewszystkim duzo czytam tutaj na forum oraz badam opinie kolesi moich ..
Dzieki temu naprawilem sobie abs co przez rok czasu podnosil mi cisnienie i razil w oczka a przyczyna byl tylko przekaznik -- mala rzecz a tyle broi heeh a kazdy doradzal mi jak mogl ze to czojniki , przewody , sterownik albo pompa abs.
Wracajac do gazu to gazownik ma przewage jedynie ze ma komputerak od programowania gazu i tylko natym sie on opiera a nie musi sie wcale lepiej znac od nas !! Mowie obie czytaj duzo forum i mozesz sam auto potym naprawiac widze ze tu sa ludzie co znaja sie wiecej niz ci co gaz zakladaja oni zawsze dopomoga !!
Pozdro dla tych ludzi heeh

jeszcze...........

skoro na interfejsie do gazu u gazownika pokazało, że sonda jest padnięta, no to czemu nie wymieniasz??przecież sonda ma wpływ na spalanie gazu przy instalce z komputerem i wogóle

przecież nie sprawdzał składu spalin tylko podpiął sie gaziarz pod kompa, więc diagnoze dobra postawił

jak silnik prawidłowo chodzi na benzynie(sprawna sonda,przepływomierz,czujniki itp.), parownik nie jest zuzyty,czysty mikser i inne,instalka dobrze podpięta to nie ma prawa być niedobrze

LPG RZĄDZI

pozdrawiam

Kurcze nie napisalem wam najwazniejszej rzeczy
kolo wsadzil Omi w wydech jakies cus do mierzenia spalin silnik trzymali na poziomie 3 tys obrotow na min
CO w wydalanym powietrzu powinno byc 0,5 a bylo 3,5 !!!!!!
Koles wsadzil srube ustawil i wyszlo 0,5 :d
Stwierdzil ze walnieta jest sonda ktora podaje do elektroniki ze miszanka jest uboga wiec ta ja wzbogaca przez co auto za duzo spala i wyrzuca to wszystko tylem tak wygladala diagnoza
a czemu nie kupilem jeszcze sondy ??
Bo nie chce wydawac pieniedzy bez sensu jesli potem okaze sie ze cos innego jest nie w porzadku a sonda dziala.

zmien gaziarzy, mam instalke z kompem Leonardo(rodzina z tym co masz u siebie)i po podłączeniu komputera wszystko elegancko widać

u mnie za regulacje z podłączonym komputerem biorą 30zł,a ciekawe ile Ciebie skasowali za takie proste "badanie"

znajdź kogoś kto ma interfejs pod Twojego kompa i tam ładnie Ci wyregulują i będziesz miał sterowaną dawke gazu korkowym a nie przez jakiąś archaiczną "śrube"

pozdrawia