Sortuj wg daty: rosnąco malejąco |
![]() trakerr DEADSOUL Omega C Caravan Chelmek | 2005-11-06 20:20:01 Mi tak sprawdzali sonde w Mesi bo palila20-25litrow ![]() ![]() wpiol sie miernikiem w kable od sondy i pojechalismy na malego OSa ale okazalo sie ze sonda jest dobra.. |
![]() macior13 LOB SYMPATYK Opel Omega Wrocław | 2005-11-06 20:58:27 15l/100 w mieście czy na trasie? Bo jeśli w mieście to chyba nie jest źle. |
![]() macior13 LOB SYMPATYK Opel Omega Wrocław | 2005-11-06 21:24:26
jaka sonda? jaką masz za instalkę?
Co to za druciarstwo???? Zmień mechanika i nie pozwalaj na takie przeróbki jak się nie zna niech nie dotyka. |
![]() Bull_Terrier Omega B Szczecin | 2005-11-06 23:43:09 z tym ze nalezy sprawdzac na benzynie, poniewaz na zle ustawionej instalacji gazowej mieszanka moze byc bogata lub tez uboga i sonda wtedy bedzie pokazywac caly czas stale napiecie ! |
![]() Pabelo LOB MEMBER Omega A 24v Gliwice | 2005-11-07 19:29:10 Kielkac wielkie dzieki, przyda sie Twoja rada, najpierw zrobie benzynke do ladu a potem bedziem testowac ![]() |
kielkac | 2005-11-07 19:55:48
voila to elpigaz. zaklad montazu powinien miec taki tester/programator (w kolorze zielonym ![]() i przypomniala mi sie jedna rzecz. moja oma po zamontowaniu gazu tez z poczatku duzo palila. gazownicy zwalali na sonde i rzeczywiscie na testerze nie zaciekawie wygladala. pewnego razu jednak zmienialem sterownik gazu razem z wiazka i okazuje sie nagle, ze sonda dziala! prawdopodobnie na poczatku bylo cos nie tak z polaczeniem przewodu sygnalowego z sondy ze sterownikiem gazu... |
![]() Pabelo LOB MEMBER Omega A 24v Gliwice | 2005-11-07 20:57:34 Wyglada na to ze najpierw warto odwiedzic kilku gazownikow w celu konfrontacji wersji usterki ![]() Lub samemu pogrzebac przy elektronice gazu Wlasciwie to mi to nie przeszkadza poza tym ze na srubie caly samochod sie trzesie ![]() |
siarka omega a kombi Płock | 2005-11-08 16:10:39 Pabelo,
ćwiczyłem to samo po zagazowaniu swojej omy, ale że nie miałem czasu podjechać do szpec ów co robili(w końcu dali gwarancję) to powalczyłem sam.Przyczyna była banalna poprostu papruny założyli mi silnik krokowy nie w pionie lecz w poziomie. Po przełożeniu silnika w pion spalanie w normie do 12 po mieście(przy lekkiej nodze), no i check sie nie zapala co wcześniej mnie strasznie pieniło. |
![]() Pabelo LOB MEMBER Omega A 24v Gliwice | 2005-11-08 18:44:53 Ale u mnie check wogole sie nie pali ![]() Bylbym dzwieczny ![]() |
![]() Darekwest Omega A Oraz B Przylep | 2005-11-08 18:57:35 Witam
tak sobie czytam i widze ze jednak prawda jest ze mechanik od gazu co zaklada komputer elpigaz voila plus jednak sie huja zna poniewaz instalka ta chodzila mi bez zazutu przez 18000 km a pozniej cos jej odwalilo hehe spalanie na miescie 13 litrow minimum a maxa 15 jak deptalem ostro na trasie do 120 km/h jakies 9 litrow a trasa dlooga pretkosc 130 - 140 km/h spalanie 10 litrow... bylem wczoraj na regolacji bo sobie silnik falowal na gazie gosc podlaczyl kompa i powiedzial ze wszystko jest spoko tylko silnik mam sobie naprawic bo pracuje nie rownomiernie ( wypada zaplon lub jak kto woli trzesie sie od czasu do czasu ) powiedzial ze przewody od swiec mam do dupy i skasowal mnie 10 zeta ![]() To mnie tak wpienilo ze zaczolem w domu sam regolowac i doszedlem do tego ze silnik pracuje na gazie rowno a przyczyna to tylko zle ustawiony parownik a spalanie z 18 litrow po miescie spadlo mi do 13,5 heheheh Wiec teraz auto ponownie mi spala tyle co kiedys hehe |
![]() Pabelo LOB MEMBER Omega A 24v Gliwice | 2005-11-08 19:08:57 Oni sa nienormalni jak jest cos nie tak z gazem to wmawiaja ze winne sa przewody albo swiece, najlepiej kupic pomimo tego ze ma sie dobre i przyjechac jeszcze z piec razy. Te wszystkie instalacje gazowe to juz mnie do szalu doprowadzaja.
Dlaczego nie stac mnie na jazde na benzynie ???????????? ![]() |
![]() Darekwest Omega A Oraz B Przylep | 2005-11-08 19:27:59 Z ta benzyna to dobre pytanie hehe
Z drugiej strony najlepiej robic samemu autko i nie pozwalac obcemu go dotykac kluczem.. Ja zawsze sam robie moze nieznam sie zadobrze na autach ale wszystko jest robione metoda prob i bledow a przedewszystkim duzo czytam tutaj na forum oraz badam opinie kolesi moich .. Dzieki temu naprawilem sobie abs co przez rok czasu podnosil mi cisnienie i razil w oczka a przyczyna byl tylko przekaznik -- mala rzecz a tyle broi heeh a kazdy doradzal mi jak mogl ze to czojniki , przewody , sterownik albo pompa abs. Wracajac do gazu to gazownik ma przewage jedynie ze ma komputerak od programowania gazu i tylko natym sie on opiera a nie musi sie wcale lepiej znac od nas !! Mowie obie czytaj duzo forum i mozesz sam auto potym naprawiac widze ze tu sa ludzie co znaja sie wiecej niz ci co gaz zakladaja oni zawsze dopomoga !! Pozdro dla tych ludzi heeh |
omegafan LOB SYMPATYK Omega włocławek | 2005-11-08 20:40:24 jeszcze...........
skoro na interfejsie do gazu u gazownika pokazało, że sonda jest padnięta, no to czemu nie wymieniasz??przecież sonda ma wpływ na spalanie gazu przy instalce z komputerem i wogóle przecież nie sprawdzał składu spalin tylko podpiął sie gaziarz pod kompa, więc diagnoze dobra postawił jak silnik prawidłowo chodzi na benzynie(sprawna sonda,przepływomierz,czujniki itp.), parownik nie jest zuzyty,czysty mikser i inne,instalka dobrze podpięta to nie ma prawa być niedobrze LPG RZĄDZI ![]() pozdrawiam |
![]() Pabelo LOB MEMBER Omega A 24v Gliwice | 2005-11-08 22:57:30 Kurcze nie napisalem wam najwazniejszej rzeczy
kolo wsadzil Omi w wydech jakies cus do mierzenia spalin silnik trzymali na poziomie 3 tys obrotow na min CO w wydalanym powietrzu powinno byc 0,5 a bylo 3,5 !!!!!! Koles wsadzil srube ustawil i wyszlo 0,5 :d Stwierdzil ze walnieta jest sonda ktora podaje do elektroniki ze miszanka jest uboga wiec ta ja wzbogaca przez co auto za duzo spala i wyrzuca to wszystko tylem tak wygladala diagnoza a czemu nie kupilem jeszcze sondy ?? Bo nie chce wydawac pieniedzy bez sensu jesli potem okaze sie ze cos innego jest nie w porzadku a sonda dziala. |
omegafan LOB SYMPATYK Omega włocławek | 2005-11-08 23:41:12 zmien gaziarzy, mam instalke z kompem Leonardo(rodzina z tym co masz u siebie)i po podłączeniu komputera wszystko elegancko widać
u mnie za regulacje z podłączonym komputerem biorą 30zł,a ciekawe ile Ciebie skasowali za takie proste "badanie" znajdź kogoś kto ma interfejs pod Twojego kompa i tam ładnie Ci wyregulują i będziesz miał sterowaną dawke gazu korkowym a nie przez jakiąś archaiczną "śrube" pozdrawia |