| Sortuj wg daty: rosnąco malejąco |
Hants HF MEMBER Sonata Portsmouth | 2005-10-08 11:15:22 Hello! Niezmiernie się cieszę, że w końcu udało mi się odnależć kompetetne towarzystwo, które niewątpliwie jest w stanie pomóc biednemu, ale rozkochanemu w Hyundaiach Polakowi na obczyźnie.
Przebywszy drogę kupna, stałem szczęśliwym posiadaczem dwu Hultajów Lantra 1.6 GLSI. Starszy (srebrny - to na pewno ważne ) z 1991 roku ma dwa problemy - poważnym kłopotem jest nierówność obrotów, auto ma problemy z obrotami na biegu jałowym i poźniej z obrotami powyżej 3800 i 3900. Silnik straszliwie szarpie, objawy całkiem podobne do zapchanego filtra paliwa, ale - filtr wymieniłem, świece, przewody i odświeżyłem wszystkie widoczne styki. Wykluczam sprzęgło i skrzynie biegów. Co poradzicie, zasugerujecie? Porównując oba auta zauważyłem, że w tym wkładzie w filtrze powietrza brakuje takiego srebrnego kółka z jakimiś dodatkowymi filtrami
Drugi z kolei ma problem z ... no właśnie brak mi słowa - urządzeniem załączającym i rozłaczającym wentylator chłodnicy. Już wiem, że to raczej nie termostat, bo gdy go kupiłem, okazał się tylko paroma blaszkami. Gdzie tego szukać i jak się to dokładnie nazywa? Z gróry dziękuję za wszystkie sugestie i do poczytania! Laokon |
gadiemus HF MEMBER Zafira Warszawa | 2005-10-10 07:36:40 Ad.1
Szczerze, powodów może być MASA... JA u siebie mam problem z silnikiem krokowym, poprostu nie działa. Możesz mieć także jakiś przedmuch na kolektorze ssącym albo EGR. Jakaś nieszczelność dolotu powietrza, przepływomierz, itd itd. Musiałbyć krok po kroku eliminować. Ad2. W tym temacie chyba będzie łatwiej. Jest taki włącznik bimetaliczny na dole chłodnicy. W poprzednim Hyundaiu, przy wypadku się uszkodził. Założyłem ręczny włącznik.....
Daj znać jak się uporasz . ![]() |
dakro HF MEMBER Hyundai PONY GLS Chełm | 2005-10-10 11:57:34 Witam
Jeśli chodzi o pkt.2 to ja zrobiłem inaczej założyłem jakiś przekaźnik niepamiętam chyba od świateł. |
bzyk_1 HF MEMBER Hundai Lantra warszawa/mrozy :) | 2005-10-12 13:34:12 Ja bym stawial na silnik krokowy moze nie dziala (byc moze rurka (odma), ktora idzie do niego jest peknieta - ja tak mialem u siebie, polecalbym zdemontowac caly dolot i zbadac go dokladnie
pozdrawiam |