| Sortuj wg daty: rosnąco malejąco |
konukera Kandydat na Kandaydata vfts 2107'88 / samara wafka | 2010-09-13 16:54:21 Po namysłach postanowiłem wsadzić do fleszerowego silnika 1,6 trochę bardziej kulturalny wałek, czyli 289. A nowy silnik zrobię sobie na spokojnie... Bo tu i opony trzeba by kupić i felgi wypiaskowac... a bez autka nie ma jak tego wszystkiego przewozic...
No i dzis po wielu miesiącach stania odpaliłem łade, normalnie od pierwszego strzala zaskoczyła, eh te łady . Ale chodzi jak traktor, sportowy bo sportowy ale jednak traktor... Wolne 1200...
No i pytanie: jak obliczyc o ile przestawić rozrzad? obudowa wałka który mam w silniku jest obniżona w stosunku do serii, nowy wałek montuje się na standard obudowie. Zmierze różnice i wyjdzie ile mm różnicy... Ale jak to przeliczyć na kąty/ząbki ? |
konukera Kandydat na Kandaydata vfts 2107'88 / samara wafka | 2010-09-14 14:55:13 na tym silniku mam przefazowane wg. znaku o jakies 1/4 obrotu kola... bo wszystko planowane... teraz mam walek do standard obudowy (walek od nowa raczej robiony, bo ruski), czyli musze przestawic rozrzad o tyle ile mam roznicy miedzy obudowa planowana a standardowa.. ile to mm to sprawdze, ale jak to sie przeklada na kąt obrotu walka...
i raczej tu idzie w zabkach, na kole sie tego nie przestawi raczej... |
konukera Kandydat na Kandaydata vfts 2107'88 / samara wafka | 2010-09-14 16:28:12 hmmm.. nie bardzo rozumiem
i nie wiem czy Ty mnie rozumiesz teraz rozrzad mam ok, ale jak zmienie walek z obudowa to sie rozjedzie. wiem ze nowy walek sie na znaki ustawia (jak seria), i prawdopodobnie otwarcie jest 35 st. przed GMP... moze to pomoze mechanikowi ![]() |
konukera Kandydat na Kandaydata vfts 2107'88 / samara wafka | 2010-09-15 13:04:53 Problem w zasadzie z hamownia ale faktycznie to najlepszy pomysl.
Ustawianie rozrzadu jednak jest problematyczne troche... w sensie czasochlonne, zdejmowanie pokrywy, no ale widze ze bez prób i błędów się nie obejdzie. andrzej - mam splanowany blok, glowice i obudowe, i rozrzad przestawiony o kilka ladnych zabkow i jest ok. ale jak zmienie obudowe na wyzsza to powinienen wprowadzic korekte. najprosciej byloby to wziasc z roznicy wysokosci obudowy walka. |
konukera Kandydat na Kandaydata vfts 2107'88 / samara wafka | 2010-09-19 23:11:24 No, 3zer zapodał profesjonalnie i jak znawca
Niestety tyle wiem ze walek ruski, ma 289st, 11,2 wznios, mowia zeby ustawiac jak serie, potem ewentualnie dostrajac. Z innego walka 289 podejrzewam ze otwarcie jest 35st przed GMP... Nic, bede kombinowal... tak czy siak okazalo sie ze nie mam sprezania na 4 cylindrze... po wlaniu oleju bez zmian... czekam na pierscienie i uszczelke i wstawiam do warsztatu... mam nadzieje ze cylinder da sie prosto uratowac i bede mogl przez jesien smigac.. stwierdzam przy tym ze lada moze jezdzic na 3 cylindrach ... swego czasu zle podpialem kable WN.. ale i tak do warsztatu dojechalem i to musialo byc chyba na 2 cylindrach...
ps. chyba w korespondencji z bartkiem znalazlem jakas wartosc.. 2 mm.. moze to jest to otwarcie zaworu... |
3zeR_MDS SYMPATYCZNY GOŚĆ Kraków | 2010-09-20 07:08:10 11,2 wznios? na wałku czy całkowite otwarcie zaworu? Bo jak na "łagodny" wałek to całkiem sporo |
konukera Kandydat na Kandaydata vfts 2107'88 / samara wafka | 2010-09-20 10:44:12 całkowite otwarcie zdaje sie...
takie cus, okazalo sie ze wrzucili tam to o czym piszesz tj wznios zaworu, wczesniej nie bylo
walek |
3zeR_MDS SYMPATYCZNY GOŚĆ Kraków | 2010-09-20 18:32:00 no to masz, w GMP otwarcie zaworu dolotowego 1,7mm, sprawdzić jesteś też w stanie czy zaczyna sięotwierać 35 stopni przed GMP |