Podświetlenie zegarka!

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Mam pytanko! Czy w MkV zegarek był podświetlany? przypuszczam że tak a u mnie nie działa! jutro bede na giełdzie za żaróweczkami do pokręteł i chciałbym kupić przy okazji do zegarka! Jak sie go wyciąga? Gdzie ona ma jakieś zaczepy? wystarczy go podważyc? Pozdro

Cytat:
2005-06-04 08:46:43, FAROW pisze:
Mam pytanko! Czy w MkV zegarek był podświetlany? przypuszczam że tak a u mnie nie działa! jutro bede na giełdzie za żaróweczkami do pokręteł i chciałbym kupić przy okazji do zegarka! Jak sie go wyciąga? Gdzie ona ma jakieś zaczepy? wystarczy go podważyc? Pozdro

Zegarek jest podswietlany, a wyciaga sie go najlepiej nozem podwazajac . . ..

Jak Taxi napisał. Jedna żaróweczka.

Dzięki bardzo! A żaróweczka taka sama jak za tymi podkrętłami regulacji nawiewu i ogrzewania czy jakiś inny patent?? Myslicie że dostane taką na giełdzie??

Troszkę inna. Ale powinieneś dostać.

Hej a jeszcze jedno pytanie! Jezeli nie działa podswietlenie wszystkich tych pokreteł i zegarka to mozliwe ze to nie zarówki tylko jakis kabelek przerwany czy bezpiecznik??

Raczej żarówki. I ścieżki podwietlenia pokręteł. Częsty defekt.

Cytat:
2005-06-04 09:59:15, FAROW pisze:
Hej a jeszcze jedno pytanie! Jezeli nie działa podswietlenie wszystkich tych pokreteł i zegarka to mozliwe ze to nie zarówki tylko jakis kabelek przerwany czy bezpiecznik??

Podswietlenie pokretel nie jest powiazane z zegarkiem, wiec zegarek to zarowka, a co do pokretel to albo zarowka albo sciezki tak jak Wilk napisal, czesta bolaczka. Musialbys je przelutowac i bedzie dobrze.

No to dzisiaj seans w garazu
bede sprawdzal
dzieki wielki

Witam, a jaki jest mniejwiecej koszt takiego zegarka całego, bo u mnie niestety brakuje kilku pałeczek . Pozdrawiam

Cytat:
2005-06-04 13:58:00, rafisz_85 pisze:
Witam, a jaki jest mniejwiecej koszt takiego zegarka całego, bo u mnie niestety brakuje kilku pałeczek . Pozdrawiam

Na szrocie dostaniesz. A cena zależy od zdolności negocjacyjnych

MK7- problem z podswietleniem zegarka!
Jakie są fabryczne diodki w zegarku (moc, napiecie), bo niestety mi padły.
Dziwnym trafem padły mi także od pokreteł, ale z tym sobie poradzilem szybko i sprawnie.

Pytanie kolejne to: który bezpiecznik jest odpowiedzialny za zegarek, a konkretnie za podswietlenie???
Z tego co na własnej skorze się przekonalem to np. za podswietlenie pokretel jest odpowiedzialny bezp.nr 4-`10`, złaczony z prawym swiatlem postojowym.

[ wiadomość edytowana przez: matre22 dnia 2005-10-10 09:50:56 ]

12V 1.2 W-czyż nie tak

problem zobligował się do tego , że wymieniłem diodki a tu dalej ciemność w zegarku!!! Immobiliser chodzi, zegarek cyka ale nic sie nie swieci!

[ wiadomość edytowana przez: matre22 dnia 2005-10-10 09:57:00 ]

up

Cytat:
2005-10-10 09:33:26, matre22 pisze:
12V 1.2 W-czyż nie tak problem zobligował się do tego , że wymieniłem diodki a tu dalej ciemność w zegarku!!! Immobiliser chodzi, zegarek cyka ale nic sie nie swieci! [ wiadomość edytowana przez: matre22 dnia 2005-10-10 09:57:00 ]

rozumiem wymieniles zarowki na diodki? i nie swieci?

sprawdz czy dobrze podlaczyles diody (dluzsza nozka do plusa)
czy sciezki sa ok
no i przede wszystkim czy dales rezystor, bodz diode na 12v?

dioda na 12v... podłączenie jest ok a dalej jest ciemno! jak w d..

nikt nie wie????
ewentualnie skad poprowadzic oddzielne zasilanie diodek?

Zasilanie przychodzi od strony wewnętrznej w zegarze. Nie od góry. Dlatego lepiej użyć diodek takich jak wstwiłem w swoim profilu. Do zegara dowolny kolor, natomiast do pokręteł koniecznie białe. Diody te maja zasilanie 12V. Przy ich montażu, należy sprawdzić, czy w dobrą stronę są obrócone. Jeśli nie taka polaryzacja nie zaświecą. To trzeba sprawdzić eksperymentalnie. Osobiście założyłem w zegarze zielone, ale światło jest odrobine za mocne. Zastanawiam się, czy nie zamalować części diody.
Ale i tak działają te diodki rewelacyjnie! Polecam odejście od żaróweczek. Diody są trwalsze i ładniej świecą. Tylko przed ich włożeniem należy podgiąć odpowiednio blaszki styków, aby się lepiej trzymały.

ok. dzięki rozumiem. z tym że kręciłem diodkami w rózne strony a tu nic!

jeszcze tylko pytanie, czy przy poprowadzeniu oddzielnego zasilania (np. z lampek pokręteł) coś sie może dziać? czy nie powinno????