MotoNews.pl
6 Szukam dobrego Elektryka do Hyundaia Sonata (122345/89) - NT

Szukam dobrego Elektryka do Hyundaia Sonata

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam ,

Poszukuję dobrego Elektryka do Hyundaia Sonaty 1991r, 2.0i Z okoloc Pruszkowa.
Problem polega na tym że autko odpala, motor pracuje, a w pewnym momęcie gasnie, i nie mozna poznije odpalić.
Po okolo 5 - 10 minutach autko odpal, jezdzi , ale pozniej za znowu to samo.
Wymieniona cewka, moduł apoaratu zaplonowego, przewody wysokiego napiećia , świece, kopułka z palcem rozdzielacza, i dalej to samo.
Wstawiłem autko do ASO Hyundai, i tam Panowie powiedzieli że nie wiedzą co zrobić. Usuneli tylko błędy z komputera.

Więc poszukuję , dobrego Elektryka, żeby mógł rowiązać tą zagadke, dla czego auto odpala, jezdzi, a wpenym momęcie gasnie , i pozniej nie mozna odpalic a po 10 minutch spowrotem działa.

Proszę o pomoc.

Pozdrawiam

Bazzz

miałem kiedyś coś takiego. tez sie głowiłem. winny był aparat zapłonowy.

zaglądałeś do ECU? kondensatorki całe?

Czyli , albo aparat zapłonowy albo kondensatory w ECU (" A gdzie to jest dokładnie to ECU )

Ktos tu mial problem z przegrzewajacym sie procesorem w ECU. Po ochlodzeniu znowu dzialalo. Wymienil ECU i ma spokoj.

Czy mozes mi powiedziec jaki to ma symbol, ile to moze kosztowac. Powiem szczeze ze w ASO Hyundai w Warszawie nie potrafia znalesc przyczyny ze auto gasnie.Komputer nie pokazuje bledow i to jest zagadka.

Nie wiem jaki ECU ma symbol, kazdy typ ma inny. W ASO powinni wiedziec a jak nie to co to za ASO ??? Nowka kosztuje ok. 1000PLN. Wiem ze jemu tez nie pokazywal bledow i dopiero po rozebraniu i probach doszedl do tego. Niech sprobuja podpiac inny ECU.

To powiedzcie mi co mam robic?
Auto gasnie . ASO HYNDAI , w Sękocinie kolo warszawy Masterservice nie potrafi usunąć usterki.
Napisałeś że kondensatory w ECU - Aleczy to sie da wymienic ?
Inny post - aparat zapłonowy - czyżby czujnik Halla ?
Nie wiem co z tym robic, bo boje sie samochodem jechac do pracy. Juz mi kilkakrotnie zgasl na skrzyzowaniu, w wiecie jak jest w Warszawie.
Potrzebuje dobrj informacji.

w sonacie nie ma czujnika halla, jest optyczny;
zaobserwuj czy w każdym przypadku gaśnięcia silnika jest tak samo tzn. parametry pracy silnika są takie same: temp., czas odległość itp przejrzyj instalację może gdzieś wtyczki nie grają
na odległość trudno ci pomóc;
w razie czego mam w częściach aparat do sonaty

Czesc Bazzz! W kwestii elektryka niestety nie pomogę Ci bo jestem z Warm. Mazurskiego, ale spróbuj najpierw sam zrobić następujące rzeczy:
- sprawdz połaczenia przewodów (dokładnie) do komputerka auta,
- sprawdź jak napisał ci kolega dokładne okolczności gaśnięcia Hyundaia: droga (czas), czy taki sam za każdym razem, czy gaśniecie jest cykliczne, czas po jakim możesz zapalić autko. Porównaj to i jeśli powtarza się to cyklicznie spróbuj, jeżeli masz możliwość zainstalować ECU od innego bliźniaka i sprawdź, czy nadal jest to samo. Optowałbym za przegrzewającym się ECU, ale jest to za droga zabawka, by bez sprawdzenia od razu go wymieniać.
--- Apropos sam nie próbuj go naprawiać!!!! Pozdrawiam! Powodzenia!!!

Więc jest tak:
Autko stoi, wsiadam odpalam silnik, pracuje normalnie, a w pewnym momecie gasnie. Odpalam, i pracuje dalej. Ruszam , jade , jeszcze sie dobrze nie rozgrzeje, i nagle gaśnie.
Czasmi jest tak że sie rozgrzeje ,przejade jakies 30 km, i gaśnie, i wtedy juz nie moge odpalić. Czasami jest to 5 min, czasami 10 min, ale ostatnio to bylo okolo 4 godzin, zanim znowu odpalil.
Wiec nie występuje to cyklicznie, i niezależnie od temperatury.

kondensatory Tu masz wszystko jak na dłoni!
Wypnij, jak umiesz to wylutuj stare kondensatory- wstaw nowe i powinno grać! koszt około 5 zł + dobry elektronik!
A jesli nie pomoże to przynajmniej bedziesz miał pewność ze z ECU nic długo sie nie stanie!

Dzieki za wskazówke.W niedziele mam umowieonego elektronika i przepnie mi kondensatory.
Pytanie, jak to nie pomoże , to czy może wiesz co to może być?
Czy możeliwe że w aparacie zapłonowym padł czujnik, a może coś innego ?

Jak juz przloże kondensatory to poinformuje o efektach.
Dzieki za wskazówke.

Nie jest dobrze.Okazalo sie ze jeden kondensator byl uszkodzony. Elektronik mi wymienil wszystkie 4 na takie same , i dalej to samo. Autko teraz nawet niechce odpalic.
Mam juz dosyc tego samochodu, bo nie wiem co mu dolega i co zrobic.

Pomocy !!!!

Pociesze Ciebie bo mam identyczny problem tylko ze autko zaczelo mi odpalac ale pali tylko na 2 gary zobacz na post (CPU problem z kendziorami)

A dobrze je polutował??? Kiedyś na Elektrodzie czytałem post że w sterownikach od Mitsu i hyundaia oprócz kondensatorów lubi padać jakiś mikrocontroler i ze jest on nie do dostania! Jedyna mozliwosc to zakup uzywanego sterownika!!Podmień od innej sonaty sterownik (takiej samej) i zobacz czy pali!

Czy sa rozne ECU do roznych modeli czy wszystkie sa takie same?
Gdzie mozna zakupic, lub w jakis sposob podpiac i sprawdzic ?

Ile to kosztuje ?

Inny samochód to inny sterownik! Najlepiej podpiąć od takiego samego modelu co ma identyczny numer silnika! Na do Scoupe (g4dj) pasuje od sonaty(tez ma silnik g4dj- starsze modele)!

No jak to gdzie zakupić szukaj na szrotach, allegro i net, oraz Lipnik(szrot hyundaia i mitsu- telefon gdzieś na forum)! Koszt od 300- 600zł
Cytat:
jakis sposob podpiac i sprawdzic

poprostu wypinasz twojeecu i wpinasz inne ecu!

Cytat:
2005-11-14 16:03:35, Tomasz1023 pisze:
...do Scoupe (g4dj) pasuje od sonaty(tez ma silnik g4dj- starsze modele)!

za dużo krzyczysz i w dodatku jesteś w błędzie;
pierwsze sonaty miały silnik 4G63 mitsu jeszcze z zaworami dodatkowego powietrza w głowicy stosowane w gaźnikowych galantach, potem te zaworki wyrzucono, typowym silnikiem w sonacie jest 2.0 o oznaczeniu G4CP.....(pomijam w dyskusji 1.8, 2.4 i 3.0) i to oznaczenie obowiązuje niezależnie czy 8V czy 16V, dopiero w sonacie III jest inaczej;

Bazzz:
zapytam banalnie czy jak gaśnie ci silnik to gasną również kontrolki w desce?

Nie, jak gasnie to kontrolki sie swieca, jak jade i zgasnie, to kontrolki sie nie swieca, a jak sie zatrzymam to dopiero sie swieca.
Wymienilem kondesatory ( jeden byl rozlany ) i teraz wogole nie moge go odpalic.Kreci , pompa pracuje, a nie gada.