Co to za silnik?

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam,
to juz nie pierwszy post dotyczący autka które niedawno kupiłem (import samodzielny) i jest to moje pierwsze BMW. Generalnia to jest: BMW E30 316i 1989r(czyli pownien być silnik M40- po sprawdzeniu wd numerów silnika :184S134616966). Chcąc wymienić pewne rzeczy zaczęły się problemy z częściami, między innymi paski klinowe, które kupiłem podając model samochodu nie pasowały. Temat najważniejszy kable zapłonowe (ponieważ zainstalowałem gaz) byłem w kilku sklkepach i wszędzie dawali mi podobne, które zawsze były za krótkie. Jeden z Panów pofatygował się nawet obejrzeć mój silnik i stwierdził że to na pewno nie jest M40, tylko jego zdniem M42B18 DOHC 100kW, opmóżcie rozwikłać zagadkę jaki właściwie mam silnik i jakie części do niego:

[ wiadomość edytowana przez: halamunda dnia 2005-10-16 14:03:01 ]

Niom gościu dwie sprawy dobra i złamoze od dobrej zaczne:

To nie jest silnik M40 tylko M42!!! Zaj...sty IS którego chciało by wiekszosć pisiadzaczy małych silniczków BMW! (nie poczułes jak Ci autko na 1.6 dobrze jezdzi? )
Osobiscie strasznie bym sie cieszył jesli kupił bym auto które miało być obsranym 1.6 a wyszło by z tego 1.8IS i tu pojawia sie ta zła sprawa... niestety z twoimi papierami nie wszystko jest w porzadku ale skoro go zarejestrowałes bez problemów to tylko bym sie cieszył ze mam IS!!!
Zazdrosze Ci

[ wiadomość edytowana przez: mibhell dnia 2005-10-16 16:24:11 ]

silnik faktycznie fajna sprawa. ale jakos nie zrozumialem tego "obsranego 1.6". moze sie czepiam...

Cytat:
2005-10-16 19:39:08, qube pisze:
silnik faktycznie fajna sprawa. ale jakos nie zrozumialem tego "obsranego 1.6". moze sie czepiam...

no wiesz nie ma to jak 1,8 w automacie...

chłopaki znowu jadkę zaczynacie

Abuhehehehh dobre
Tia szef się pojawił i poszzzłooo
Uderz w stół a nozyce się odezwą.. pisze ze silnik 1.6 jest obsrany bo to moje subiektywne odczucie, a tak jak już wielokrotnie podkreslałem mogę swoje zdanie wypowiedzic!!
Nigdy tez nie tierdziłem ze 1.8 nie jest obsrany! Dla mnie silniki czterocylindrowe w BMW to pomyłka.. kupiłem pomyłke, fakt ale okoliczności mnie zmusiły, zreszta niewazneszkoda na tłumaczenia mojego i Waszego czasu! Nastepny silnik będzie już 2.5
I nie che mi sie na ten temat znowu rozkrecac na 4 strony... przyjemnego wieczora chłopaki..

Aha zapomniałes tolo ze 1.8 w automaci i na gazie

[ wiadomość edytowana przez: mibhell dnia 2005-10-16 20:38:36 ]

wypraszam sobie ! jezdżę moim rollsem 1.6 i w może być obsrany najwyżej przez gołębie!

i jak mnie ktoś ściśnieniuje to tak daję w pręgierz na 2 i 3ce że inne volkswageniki i skodki 1.6 i 1.8 robią się obsrane...

Cytat:
pisze ze silnik 1.6 jest obsrany bo to moje subiektywne odczucie

No to mam takie samo subiektywne odczucie kolego Mibhell
1.6 i 1.8 to kondony i tyle. Oczywiście komuś te 100 koni może wystarcza i bardzo się za niego cieszę ale już drugi raz w taki silnik nie wejdę.
Pozdrawiam

zależy co komu potrzeba- od emocji mam cbr-110koni a kondon robi się wam z portfela na stacji cpn bo nie łykam bajek jak koles mówi mi że bejca pow.2.0l pali 10l

Cytat:
2005-10-16 21:09:13, e36kompakt pisze:
zależy co komu potrzeba- od emocji mam cbr-110koni a kondon robi się wam z portfela na stacji cpn bo nie łykam bajek jak koles mówi mi że bejca pow.2.0l pali 10l

no to fakt 110 koni w motocyklu to jest dopiero kondon pojeździj czymś mocniejszym np 900 rr a poczujesz róznicebo jak ja wsiadłem na 600 to tak jakbym sie przesiadł z bmw 1.6 na poloneza co do spalania to nikt tu nikogo nie zmusza do wiary od tego są księża co do silnika 1.8is no cóż są lepsze ale tak jest ze wszystkim mio toze przepaść między 8 zaworową jednostką jest duża ale to tak samo jak astrze 2.0 i 2.0 16v są to dwa różne auta

[ wiadomość edytowana przez: hz10 dnia 2005-10-16 22:04:41 ]

a tak przy okazaji jakie kable polecacie do tego silnika i gdzie takowe kupić, niestey ja spotkałem się już z problemem dostępności właśnie tej części. Na stronie JANMOR są takowe kabelki ale firma mi nie odpowiada i do tego koszt 523zł.

Ja tylko chciałem powiedzieć ,że dla mnie 104 konie to za mało pomimo tego ze 200 km/h pojedzie. A co do kabli to NGK lub BERU oczywiście (posiadam NGK i jestem zadowolony) .

Cytat:
2005-10-16 21:09:13, e36kompakt pisze:

Jak sie chce poemocjonować to sobie robie sparing...kazdy robi to co lubi nie lubie sie za to emocjonowac jak z naprzeciwka przy wyprzedzaniu mam tir-a lub coś szybszego a pod nogą auto niebardzo reguje.. i tyczy sie to takze mojej 1.8

Co do spalania to zapraszam do watku "ile pali twoja becia?"

[ wiadomość edytowana przez: mibhell dnia 2005-10-16 23:50:07 ]

No i się zaczeło, bo ktoś napisał słowo "zasrany", jeden ma 1,6 inny 2,5 a ten co jeżdzi 5,0 powie że 3,0 to zasrany mały silniczek. Jakie to ma znaczenie, każdy śmiga tym co ma co lubi albo na co go stać. A kolega halamunda pytał przecież o paski, przewody i inne części. Pozdrawiam

hehe Kolega H. jeszcze nie ochłonął po zakupie (ja podobnie) a tu się okazauje że jesteśmy w nowej kategorii silników

Cytat:
2005-10-16 22:30:56, Wielebny pisze:
Ja tylko chciałem powiedzieć ,że dla mnie 104 konie to za mało pomimo tego ze 200 km/h pojedzie.

Jakie 104KM? Mamy chyba nową modę na dodawanie sobie mocy... pzdr

Cytat:
2005-10-17 10:29:59, Jeztom pisze:
Jakie 104KM? Mamy chyba nową modę na dodawanie sobie mocy... pzdr

eh jeztom... czepiasz sie przecież nie dodał tych koni 50 102 czy 104 różnica prawie zadna, nawet nie wiadomo czy wszystkie żyją ;P

pozdro

Cytat:
2005-10-17 11:32:57, marcingo pisze:
eh jeztom... czepiasz sie przecież nie dodał tych koni 50 102 czy 104 różnica prawie zadna, nawet nie wiadomo czy wszystkie żyją ;P pozdro

napisałem to bardziej żartobliwie, jeżeli nie zauwazyłeś, ale głupio byłoby jeżeli ktoś z innego forum np opla, fiata, zaczął pisać, że my nawet nie wiemy ile mamy mocy... pzdr

PS: A ten przypadek nie jest odosobniony

rzuccie cos na temat cieplego nawiewu....