MotoNews.pl

Nie Zapala

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Mam maly problem z samochodzikiem. Jak przekrecam kluczyk aby go odpalic to czasem tylko cos CYKA, nie zaskakuje nic. Wtedy musze od nowa kluczykiem wylaczyc i wlaczyc. Czasem bywa tak po 5-6 razy pod rzad, az zaskoczy, a czasem zapali za 1 razem, wiec to nie jest jakas regularna usterka. Nie wiem co to jest qde. Myslalem ze akumulator, naladowalem go, wymienilem alternator i jednak to nie to.
Macie jakies pomysly co do tego co to moze byc ??

Rozrusznik

Po prostu rozrusznik.

Zanim dasz zarobić elektromechanikowi odkręć przewody od rozrusznika, oczyść drobnoziarnistym papierem styki, pryśnij WD40 i skręć z powrotem. U mnie pomogło.
Możliwe, że masz uszkodzony rozrusznik, a może tylko, jak to było u mnie zaśniedziały Ci styki, a rozrusznik potrzebuje duuużo prądu - jest to jedyny obwód w samochodzie nie zabezpieczony bezpiecznikiem, bo by nie wytrzymał.
Pzdr

Jedna taka Zlota-Raczka powiedzial mi ze to jakis 'Automat' i ze drogo mnie to wyniesie, wiec sie lekko wystrachalem. Ile moze caly rozruszniczek kosztowac, jesli bedzie konieczne kupno ?

automat kosztuje ok 50zł wiec niech Cie nie straszy zgredzik jeden,chociaz jak za montaz policzy 200 to droga impreza sie robi.....

Mam podobny problem. Czasami zdarza się, że po przekręceniu kluczyka wszystkie kontrolki świecą, ale gdy chcę zakręcić rozrusznikiem jest cisza. Gdy otworze maskę i poruszę kablem idącym do rozrusznika auto zapala. Co może być przyczyną prosżę doradźcie mi coś.
PS. I jeszcze jeden problem - zdarzyło się 2 razy tak, że po uruchomieniu zaraz gasł i nie trzymał wolnych obrotów, aby pracował musiał mieć wciśnięty gaz.
Mechanik wykrył uszkodzoną sondę Lambda, ale czy to Waszym zdaniem jest jedyna przyczyna.

Pozdrawiam. Przemek.

Na szrocie mozna caly rozrusznik za 100 kupic. Sama wymiana bardzo prosta. Tylko druty poprzykrecac trzeba tak jak poprzednio byly i finish.

Wiecie . . w tym samym prawie czasie poszedl do wymiany i aku i rozruch /bendix/ wiec nie wiem co to bylo dokladnie

Cytat:
2005-10-16 22:16:32, taxi pisze:
Wiecie . . w tym samym prawie czasie poszedl do wymiany i aku i rozruch /bendix/ wiec nie wiem co to bylo dokladnie

Wielu elektromechaników wymienia cały automat, a czasami wystarczy wyczyścić papierkiem złącze komutatorowe.

a automat poźniej sprzedają z zyskiem, u mnie tak było z zapalaniem, sprawdziłem na krótko rozrusznik i bez żadnego palił. Więc problem był między rozrusznikiem a stacyjką, pytałem na forum ale każdy mówił że automat, rozebrałem stacyjke i okazało sie że po przeciwnej stronie stacyjki jest taka okrągła kostka do której przylutowane są 4 kable grubsze, nakłada sie ją na koniec stacyjki.postukałem i okazało sie że coś w środku lata, rozebrałem a tam pełno malutkich rzeczy, złożyłem z powrotem na swoje miejsce i działa do dziś.Dle pewności że to ta kostka to poodlutowaniu jej połączyłem kabelki i rozrusznik kręcił.