Przycisk natężenia oswietlenia deski rozdzielczej

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam
Mam problem nie działa mi potencjometr regulacji natężenia oswietlenia deski rozdzielczej. Wymieniłem żarówkę i po podłaczeniu przycisku do kostki nastąpiło gdzies w płytce przycisku małe pykniecie i nie mam regulacji natęzenia oswietlenia.

Co to może być?

pozdrawam
markus

jeśli było małe pyknięcie, to pewnie było też małe zwarcie.
proponuję ponownie rozebrać to ustrojstwo, powinien być jakiś ślad, ostatnio też poprawiałem lutowanie w tym miejscu, tam nie ma specjalnej elektroniki.

Oswietlenie deski mi sie swieci. Więc nie powinno być gdzieś na kablach coś. Powiedz mi lutowałes ten potencjometr do płytki czy coś innego.

prawdopodobnie zrobiles zwarcie i spalil sie tranzystor w przekazniku regulatora. Przekaźnuik ten znajduje się chyba w skrzynce w nogach kierowcy.
Przerabial ten problem Andi_K - wylutowal tranzystor i zastąpil jakimś innym kupionym za śmieszną cenę.

hmm..ja w innym watku ( na ktory nikt nie odpowiedzial) pisalem o podobnym problemie ale z potencjometrem czestosci wycieraczek..tylko ze ja ordynarnie go spalilem ..az dymek poszedl..efekt jest taki ze wycieraczki chodza mi w ustawieniu skrajnym czyli bardzo rzadko nie wiem jaki tam jest zakres rezystancji i nie bawilem sie juz w naprawe...po prostu 2 dni temu kupilem nowke na allegro za 10zl i wlasnie czekam na przesylke

Witam
Dzieki za porady. Mam tylko pytanie gdzie znajduje sie dokładnie ten przekażnik?

Jest taki przekaźnik służący do rekulacji natęzenia oswietlenia deski?

pozdrawiam
markus

Nad sprzęgłem.Dokładnie obejrzyj płytkę którą lutowałeś-może pekła ci ścieżka.Chyba że zwarłęś styk 1 lub 4 --+12 V do styku 2 w płytce to odpaliłeś tranzystor w przekaźniku -tam jest on umieszczony.Wg schematu jest to tranzystor npn.Potencjometr umieszczony na płytce z poświetlaniem klawisza regulatora reguluje napięciem bazy tego tranzystora.Max.napięcie które może pojawić się na jego bazie wynosi +5V.Zapnij voltomierz na końcókę 3 i 2 (skrajne końcówki potencjometru)-ma być 5V.Teraz odepnij z 2 i podepnij do środka potencjometru.Reguluj potencjometrem.Musi zmieniać sie od 0 do 5V.Jak tak jest to odpaliłeś tranzystor.Wylutuj z przekaźnika -do sklepu z częściami elektronicznymi i tam kupisz niekoniecznie tej samej firmy.W tych elementach jest wielu producentów.Pamiętaj że elektroniki nie naprawia się metodą "macajewa"Najczęściej nieumiejętność rozumienia jej działania to późniejsze koszty.Powodzenia.Głowa do góry.

Witam
Dzieki Rysiek za porady. Powiedz mi jak ten przekaźnik wyglada. Czy on jest w tej skrytke tam gdzie sa bezpieczniki nad sprzęgłem . Jak ten przekaźnik odróżnić?

pozdraiwam
markus

Cytat:
2005-11-26 14:40:28, markus pisze:
Witam Dzieki Rysiek za porady. Powiedz mi jak ten przekaźnik wyglada. Czy on jest w tej skrytke tam gdzie sa bezpieczniki nad sprzęgłem . Jak ten przekaźnik odróżnić? pozdraiwam markus

Ten przekanik jest w lewej osłonie tzw. foot well (ang. studnia na nogi), czyli po lewej od twojego leewgo buta. (nie chodzi o skrzynkę bezpieczników, bo ta jest NAD twoim lewym kolanem)
On ma zdaje sie kolor niebieski... Ale na pewno poznasz go po opisie - ma wytłoczone na obudowie coś w stylu "illumination control" wiec sie nie pomylisz.

W skrytce ten przekaźnik jest w dolnym lewym rogu. I jest rzeczywiście niebieski.

[ wiadomość edytowana przez: Robert_S dnia 2005-11-26 15:10:40 ]

Witam
Dzieki za informacje bardzo. W poniedziałek zabieram sie do roboty.

pozdrawiam
markus