Interfejs do Bingo-S4

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam,

Czy ktoś się orientuje czy taki kabelek do podłączenia musi mieć elektronikę ??
Mam w laptopie tylko porty USB, i używam przejściówki na port RS-232, która ma wbudowaną elektronikę konwertującą sygnał.
Zastanawiam się czy to nie jest to samo, a nie chce mi się tego rozbierać żeby porównać ze schematem oryginalnej elektroniki w interfejsie do Bingo

Pozdrawiam,
Marcin

Nie jestem pewien na 100%, ale obawiam się, że musisz poszukać "lapka" z normalnym RS-em, bo w interfejsie jest MAX 232, a on nie lubi pośredników, poza tym program nie ma możliwości wybrania portu USB i może być problem z komunikacją.

Witam,

Ta przejściówka USB, której używam pracuje normalnie jak standardowy COM, ale mimo wszystko moje rozwiązanie nie zadziałało.
Sygnał w prawdzie jakiś przechodził bo chwilami pojawiał mi się komunikat że jest połaczenie ale tylko tyle.

Tak więc zamówiłem kabelek oryginalny

Jeśli chodzi o podpinanie kabelka do portu COM emulowanego przez USB to to rozwiazanie może nie działać poprawnie...dodatkowo jesli nie masz sprawdzonego kabelka który wczesniej ci nie dzialal to pewnie brakuje ci czegos w kableku...mialem podobny problem...wiekszosc opisow kabla na układzie MAX232 nie mowi nic ze oprócz zmontowania płytki lub pajaczka ( jak kto woli ) trzeba rownież odpowiednio zarobić wtyczkę od strony kabla COM bo tam muszą być dwa dodatkowe zwarte nóżki a oprócz tego trzeba sprawdzić czy kable transmisyjne nie są czasami zamienione ze sobą...jak tosie posprawdza to większość domowych rozwiązań działa
To chyba tyle... Więc porada na poczatek...sprawdź czy masz dobrze zmontowany kabel !!! a potem martw się czy przejściówka COM-USB bedzie działała

Nie wiem czy to coś pomoże ale jest tu jakiś ops odnośnie USB => rs232

http://www.elektroda.pl/rtvforum/viewtopic.php?t=261404&highlight=com1

Tomcat75, o jakich dodatkowych pinach w RS-ie piszesz? Bo ja już zrobiłem 3 interfejsy i w żadnym nie trzeba było zwierać pinów RS-a . Jedyne na co trzeba uważać przy montażu (poza poprawnością połączeń oczywiście) to wartość kondensatorków. Od ich wartości zależy czy to wogóle będzie działać. Większość MAX-ów zadowala się 1mikro. Jak kondensator ma za wysoką wartość to układ może nie działać, bo ma za niskie napięcie na podwajaczu i inwerterze. A co do przejściówki na USB to niestety na 99% z takim czymś układ nie chodzi.

ja moge powiedziec ze mi przejsciowka usb-com chodzi!
z tym ze mam centralke autronica, nie wiem jak jest z bingo ale wydaje mi sie ze tak samo.
w bingo mozna wybrac port com takze to akurat nie powinno byc przeszkoda, ale racja ze na niektorych schematach przy bingo odwrotnie oznaczone sa linie K i L
pozdrawiam