Skrzynia biegów(manual) 530 szok!POMOCY!

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam wszystkich i prosze o porade bo niewiem co sie stało kompletnie.Wczoraj cofnełem pod dom i tak zostawiłem autko ,za godzine jak przyszłem skrzynia jak by sie zablokowała(manual) żadnego biegu nie moge wrzucic,lewarek jest w pozycji jak na luzie a jednak został na wstecznym i koniec !Co robic od czego zacząc z góry dzieki za podpowiedz.Dodam że nigdy nic niezauwazyłem zadnego stukania ani drgania drążka skrzynia zawsze była cicha jedynie miałem problem z wżucaniem wstecznego i podejrżewam ze to jest cos z tym związane.(Ciężko wchodził bieg)

To jest E34 czy E39?
A zapalałeś silnik? Jak puszczałeś sprzęgło to auto cofało czy żadnej reakcji? Brzmi jakby Ci się cała skrzynia przesunęła pod autem. Zholuj go do mechanika i sprawdźcie na kanale co się stało.

to jest e 34 z 90r jak puszczam sprzęgło to cofa samochód został wbity wsteczny i tak został.

mi tak kiedyś ford został na 2 biegu i lewarek latał. Urwało sie wtedy przedłużenie z drażka zmiany biegów do wybieraka.

zobacz Tu
Być może nie miałeś zabezpieczenia nr 19 wysunoł się bolec nr 18 i wyskoczył element nr 14.

Mogłeś również nie mieć zabezpieczeń nr13 i 17 co w połączeniu ze zurzyciem tulejek na drążku dźwigni zmiany biegów (nr 6) lub elemencie nr 14 spowodowało wysunięcie się z w/w elementów drążka (nr 11)

Ewentualnie pękł drążek (nr 11)

Rewelacyjny ten opis dałes Derxter

dexter po prostu ma katalog i swiruje

Kazdy z Nas na forum "ma" katalog i zaswirowac moze ale Dexterowi to sie przednio udało

ok dzieki za katalog ,bo nie miałem napewno cos tam musiało zeskoczyc albo pękło zwłaszcza ze przez jakies 2 tyg.prawie przez siłe wzucałem wsteczny,dzisiaj go zaprowadzam do mechanika ,bo i tak z tego co widze trzeba skrzynie wyciągnąc bo od srodka nie ma dostepu narazie dzieki za podpowiedz.

Cytat:
2005-10-13 22:58:54, Dexter528i pisze:
zobacz Tu Być może nie miałeś zabezpieczenia nr 19 wysunoł się bolec nr 18 i wyskoczył element nr 14. Mogłeś również nie mieć zabezpieczeń nr13 i 17 co w połączeniu ze zurzyciem tulejek na drążku dźwigni zmiany biegów (nr 6) lub elemencie nr 14 spowodowało wysunięcie się z w/w elementów drążka (nr 11) Ewentualnie pękł drążek (nr 11)

Dexter rulez

[ wiadomość edytowana przez: Jeztom dnia 2005-10-14 11:51:23 ]

skoro macie katalogi czesci to czy ktos moglby mi na mejla wyslac skrzynke przekladniowa? bo troche mi halasuje na piatym biegu i planuje ja rozebrac i szczerze powiedziawszy nigdy w zyciu nie robilem zadnej skrzyni i nie chce czegos spieprzyc. moj e-mail mlodybiernat@vp.pl z gory dzieki. pzdr

To nie jest takie trudne wystarczuy chciec (pisze o znalezieniu w katalogu )
http://www.realoem.com/bmw/partgrp.do?model=1131&mospid=47257&hg=23&fg=15
Aasz gołego linka bo ćoś sie z przypisywaniem obsrało.. ale nie wiem czy jesli nie robiłes nigdy skrzyni jestes pewny ze nadal ją chcesz robic

Cytat:
2005-10-14 08:57:36, akof pisze:
dzisiaj go zaprowadzam do mechanika ,bo i tak z tego co widze trzeba skrzynie wyciągnąc bo od srodka nie ma dostepu

Faktycznie, od środka nie ma dostępu do wybieraka, ale jest od zewnątrz. Nie trzeba wyciągać skrzyni biegów.

skrzynia wyjęta jednak nic sie nieurwało żadne zabezpieczenie ,a ni nic z tych rzeczy ,jest zablokowana w środku właśnie sie rozbiera ale dlaczego?czy mogło byc to spowodowane zmianą oleiu w skrzyni bo to akurat zrobiłem wlałem czerwony od automatu castrol dextron 3.czy to mógłbyc powód zblokowania skrzyni???

Cytat:
2005-10-15 12:07:49, akof pisze:
skrzynia wyjęta jednak nic sie nieurwało żadne zabezpieczenie ,a ni nic z tych rzeczy ,jest zablokowana w środku właśnie sie rozbiera ale dlaczego?czy mogło byc to spowodowane zmianą oleiu w skrzyni bo to akurat zrobiłem wlałem czerwony od automatu castrol dextron 3.czy to mógłbyc powód zblokowania skrzyni???

Twoja skrzynia olej dobry wlałeś lecz w tamtych czasach był chyba typ ATF DEXTRON II a nie III, nie wiem czy przy skrzyni ma to znaczenie. Ja zmieniam olej w skrzyni w poniedziałek i leję MOBIL ATF DEXTRON II do mojej, też na nim jest napisane że do automatów lecz w sklepie zapewniał mnie koleś że dobry olej mi daje, potwierdziłem to u innych osób. PZDR

No właśnie kupowałem ten olej po konsultacji z sprzedawcą i własnie zapewnił ze tylko ten olej ,nalezy wlac do skrzyni wiec to chyba niewpłyneło na zablokowanie tej skrzyni no nic za jakąs godzine bedzie wszystko wiadomo własnie sie rozkręca skrzynia i mechanik stwierdzi co to było.Pozdr...

Co trzeba zrobiic zeby rozpołowic skrzynie?????niemożemy dostać sie do środka coś trzyma albo co???