Idzie zima - plyn chlodzenia

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Czesc chlopaki szukalem szukalem i nie znalazlem wiec zaczynam temat. Idzie zima zaczynaja sie przymrozki wiec trzeba by zmienic wode w ukladzie chlodzenia na plyn i tu pytanie czy w bmw a dokladnie e36 1.8 jest sruba ktora po wykreceniu mozna sposcic wode z bloku ? czy poprostu spuszczamy wode poprzez odkrecenie przewodow ? i i le plynu wchodzi do ukladu chlodzenia ? Pozdrawiam

W bloku jest śruba, wchodzi ponad 6 litrów, jak masz klimatyzację to troszkę więcej.

Jak nie znajdzisz to mozesz spuscic wężem z chłodnicy mniej skuteczne... ja tak zawsze robie z tym ze od poczatku mam płyn

Jest sruba oki ale w ktorym miejscu gdzie jej szukac moze wiecie ?

śruba jest pod kolektorem wydechowym

Cytat:
2005-10-19 13:55:37, Peet pisze:
, wchodzi ponad 6 litrów,

a u mnie 12litrów

jutro rano zmieniam wiec dam znac ile mi weszlo jetztom 12 litrow ? hmm chyba masz klime

Jeztom ma 324td dlatego weszło mu 12l

Ja mam klime i weszło mi 5l z groszami ale spuszczałem wezem nie korkiem spustwoym..

Tobie wejdzie okragłe 6l

pzdr

Cytat:
2005-10-19 18:52:36, mibhell pisze:
Jeztom ma 324td dlatego weszło mu 12l Ja mam klime i weszło mi 5l z groszami ale spuszczałem wezem nie korkiem spustwoym.. Tobie wejdzie okragłe 6l pzdr

z klima wchodzi 0,2-0,3l wiecej

Cytat:
2005-10-19 18:56:39, tolo84 pisze:
z klima wchodzi 0,2-0,3l wiecej

akurat do mojej czy z klimą czy bez to i tak 12litrów

bylbym wdzieczny za szybka odpowiedz na moje pytanie a mianowicie czy przy temp -2 / -3 stopnie przy zostawionej wodzie w ukladzie na noc cos grozi mojemu silnikowi ? tzn pytam bo dzisiaj nie zdazylem wymienic nagrzewnicy i w ukladzie nadal mam wode a plynu nie bede lal zeby jutro spucic.

kurde nie wiem czy isc spuszczac o tej godzinie wode rano musze gdzies jechac ahh

Cytat:
2005-10-19 22:32:21, JanekE30 pisze:
bylbym wdzieczny za szybka odpowiedz na moje pytanie a mianowicie czy przy temp -2 / -3 stopnie przy zostawionej wodzie w ukladzie na noc cos grozi mojemu silnikowi ? tzn pytam bo dzisiaj nie zdazylem wymienic nagrzewnicy i w ukladzie nadal mam wode a plynu nie bede lal zeby jutro spucic.

Jak woda ostro zamarznie to moze rozsadzić chłodnice lub nawet blok. Miałem tak w swoim poprzednim aucie w zime, ale postawiłem je tak, ze wiatr wiał bezpośrednio w chłodnice (no i do tego mróz + śnieg) i straty były takie ze hoho.

Cytat:
2005-10-19 23:02:25, JanekE30 pisze:
kurde nie wiem czy isc spuszczac o tej godzinie wode rano musze gdzies jechac ahh

Jak wieje ostry wiatr to zakryj chłodnice.

no wlasnie zmienialem silnik bo w poprzednim pekl blok najprawdopodobniej przez zostawienie wody (poprzednia zima)dlatego teraz obecnie jest +3 st ale pytam bo nie chcialbym powtorki i zakladam ze temp moze spasc nawet do -3... poprzedniej nocy bylo -1... ide postawie auto jakos "bezpieczniej" bo teraz akurat stoi w kierunku wiejacego wiatru a jutro sie biore za nagrzewnice bo plyn mam stoi juz z pol roku... wydaje mi sie ze temp -3 to jeszcze zamaly mroz zeby narobic szkod..

[ wiadomość edytowana przez: JanekE30 dnia 2005-10-19 23:26:43 ]

U mnie też wchodzi 12l. Silnik M30. Ostatnio spuszczałem wszystko.
korek spustowy u mnie jest przy 6 cylindrze. Trzoche było problemów z dojściem. No i kamień sie osadził i trzeba było przedmuchać wylotek
A najlepsze jest to że po zalaniu płynem wogóle nie odpowietrzałem

Cytat:
2005-10-19 23:51:23, Dexter528i pisze:
A najlepsze jest to że po zalaniu płynem wogóle nie odpowietrzałem

oddając samochód do mechanika(bo dużo rzeczy robione było) przeczulałem go na odpowietrzenie nawet kilkakrotnie mu powtarzałem, żeby się przyłożył do tego, bo jak przegrzeje to będzie miał gratisową robotę, jak odbierałem samochód to powiedział mi: " żeby w każdym aucie tak się odpowietrzało jak w tym, wszystko idzie z automatu..." jeżdżę dzisiaj trzeci dzień po zabiegach i jest ok z temperaturą... pzdr

Cytat:
2005-10-19 18:52:36, mibhell pisze:
Jeztom ma 324td dlatego weszło mu 12l Ja mam klime i weszło mi 5l z groszami ale spuszczałem wezem nie korkiem spustwoym.. Tobie wejdzie okragłe 6l pzdr

... wymieniałem niedawno płyn stary na petrygo i po wylaniu (chłodnica + blok) weszło ok. 9 l (525iA klima i gaz)

[quote]
2005-10-20 09:55:03, Jeztom pisze:
" żeby w każdym aucie tak się odpowietrzało jak w tym, wszystko idzie z automatu..." [quote]

i to jest super