| Sortuj wg daty: rosnąco malejąco |
OskaRGD Ford Focus 1.8 TDCI Wolne Miasto Gdańsk | 2005-10-17 17:10:13 Witam,
A więc stało sie coś takiego : Wymieniałem olej w samochodzie ( 1,8 TD '97) i zauwazyłem że jest mało płynu w chłodnicy (tak dwa palce poniżej minimum w zbiorniczku) i że ona sama cieknie biedaczyna, więc kupiłem płyn do chłodnicy i jakis tam uszczelnicz w płyniem, dodatkowo kupiłem jeszcze płyn do spryskiwaczy bo mi się kończył. Wymieniłem olej i filtr , zabrałem się za dolewanie płynu. Obydwa baniaki z płynem chłodniczym i tym do spryskiwaczy stały obok siebie i nieroztropnie chwyciłem ten do spryskiwaczy i uzupełniłem nim płyn w chłodnicy dodajac jeszcze tego uszczelniacza. Dzisiaj rano jadąc do pracy zauważyłem że nie działami ogrzewanie tzn. czy wezmę na ciepło czy na zimno i tak leci zimne powietrze. Co się mogło stać ?? Czy te płyny się jakoś " nie lubią " , czy ten uszczelniacz mi coś zatkał ?? Co powinienem zrobić , bo zimno tak trochę ?? Pozdro |
retrospect byl MKV Opole | 2005-10-17 18:41:10 Przeplukac uklad chlodniczy i zalac nowego plynu, sprawdzic nagrzewnice, czy przypadkiem jej nie zapchalo. |
OskaRGD Ford Focus 1.8 TDCI Wolne Miasto Gdańsk | 2005-10-18 00:05:12 A sprawdzić nagrzewnice tzn , dobrac sie do niej , czyli rozebrać deske rozdzielczą ?? To po pracy chyba bede miał troche zajęcie. Czy przepłukac jakims takim płynem do oczyszczania chłodnić , czy to mi czasem nie wypłucze ubytków i znowu nie zacznie cieknąć z chłodnicy, czy raczej woda destylowaną ??
Pozdro. |
borys KOMBIca Konin | 2005-10-18 22:43:46 ...jak juz spuscisz plyn to sprawdz czy nagrzewnica jest drozna (odkrec przy silniku oba przewody i do jednego lej wode a drugim powinna wyplywac). Plyn wymien jak najszybciej na 'normalny' bo po pierwsze mozesz przegrzac cos niepotrzebnie w silniku (plyn spryskiwacza nie ma takich wlasciwosci odprowadzania ciepla jak plyn chlodniczy). Byc moze wina jest w plynie ze nie odbiera ciepla z silnika wystarczajaco duzo ciepla albo ze nei oddaje go w nagrzewnicy. |
OskaRGD Ford Focus 1.8 TDCI Wolne Miasto Gdańsk | 2005-10-18 23:06:14 Dzisiaj sie troche bawiłem ( odczepiłem właśnie te przewody) i nagrzewnica jest przytkana, troszeczke leci ale bardzo powoli. Jutro spróbuje wlać jakiegos płynu udrażniającego do niej, może pomoże. Jak nie to to za tydzień w weekend ( teraz szkoła ) czeka mnie chyba wymiana nagrzewnicy. Czy można ja jakos "uratować" po wyjęciu , czy trzeba kupić nową ( 200 - 300 zł podobno, dla studenta to niestety troszke chajcu ) ??
Pozdro i dzieki za pomoc. Aha czy nie ma innego dojścia jak zdjęcie całej deski rozdzielczej żeby sie dostac do nagrzewnicy ?? [ wiadomość edytowana przez: OskaRGD dnia 2005-10-18 23:07:52 ] |
borys KOMBIca Konin | 2005-10-19 00:12:05 hmmm nagrzewnica to slaby punkt -srodek udrazniajacy moze ja przypadkiem rozszczelnic i bedziesz musial drugi raz rozbierac cala deske rozdzielcza -to lepiej wymienic od razu i spokoj na dluuugi czas |