Zgłoszenie szkody po kolizji

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Po wypadku lub stłuczce należy szkody zgłosić u ubezpieczyciela. Zastanawiają mnie zasady tego zgłoszenia a w szczególności termin zgłoszenia od daty kloizji. W jakim terminie należy zgłosić szkodę u ubezpieczyciela?

Zadaję to pytanie, bo zgłosił się do mnie gość po 12 dniach od stłuczki. Najpierw wziął tylko ode mnie telefon, nazwisko i numery rejestracyjne..... a teraz nagle sobie przypomniał. Ciekaw jestem czy oby nie za późno.

Na zgłoszenie szkody do ubezpieczyciela są trzy dni(przynajmniej tak było do niedawna).
A swoją drogą to gościu "szybko" sobie przypomnał

Danield, czyli odrzucą jego oświadczenie przy zgłoszeniu ? Czy jak ? Ciekawi mnie to bo żal mi moich cennych zniżek ...

[ wiadomość edytowana przez: Waga dnia 2003-06-22 20:28:04 ]

Jeśli nic się nie zmieniło to usłyszy"Gdzie pan się podziewał przez 12 dni???"
Wiem że jak przyfasoliłem to blacharz się pytał(jak zdecydowałem się narazić na koszt ubezpieczalnię) kiedy było zdarzenie bo trzeba w ciągu trzech dni zgłosić szkodę.
Chyba więc facet jest bez szans a może się mylę albo zgłosił wcześniej do ubezpieczyciela szkodę a teraz od Ciebie chce po prostu potwierdzenia szkody

Cytat:
(...) albo zgłosił wcześniej do ubezpieczyciela szkodę a teraz od Ciebie chce po prostu potwierdzenia szkody

Nie sądzę, bo sam pytał, czy nie dało się zmienić daty szkody na pozniejszą o tydzień... ale nie ma głupich.

Cytat:
2003-06-22 20:19:14, Waga pisze:
Po wypadku lub stłuczce należy szkody zgłosić u ubezpieczyciela. (...) W jakim terminie należy zgłosić szkodę u ubezpieczyciela?

W zaleznosci od ubezpieczyciela. Bywa, ze 24h ale napewno nie dluzej niz 3 dni.

pozdr.

Ale jak zgłosi nawet po terminie, to moje zniżki będą nienaruszone ?

Cytat:
2003-06-22 20:54:43, Waga pisze:
Ale jak zgłosi nawet po terminie, to moje zniżki będą nienaruszone ?

Już będzie po kwiatach to jak mogą być naruszone

Tylko, ze te obostrzenia o ktorych mowimy dotycza zwykle Ciebie jako zglaszajacego szkode, ktora ma isc z Twojego wlasnego ubezpieczenia. Tu sytuacja jest nieco inna - ktos chce 'skorzystac' z Twojego ubezpieczenia a zglaszajacym te szkode w Twoim TU bedzie zapewne ubezpieczyciel tamtego goscia. W tej sytuacji nie wiadomo jakie terminy Oni maja ustalone miedzy soba.

Jedno jest pewne, nie podpisuj nic wstecz i nie zgadzaj sie na zadne zmiany daty

pozdr.

Cytat:
2003-06-22 21:02:08, daemon pisze:
....Tu sytuacja jest nieco inna - ktos chce 'skorzystac' z Twojego ubezpieczenia a zglaszajacym te szkode w Twoim TU bedzie zapewne ubezpieczyciel tamtego goscia.

Zgłaszać szkodę w ubezpieczalni Wagi będzie ten poszkodowany gościu,jest to normalna procedura.
Jak baba mi wjechała w kufer to szkodę osobiście zgłaszałem w TU w którym ona była ubezpieczona,ona od razu potwierdziła i można było auto naprawiać.

Cytat:
2003-06-22 21:02:08, daemon pisze:
(...) Tu sytuacja jest nieco inna - ktos chce 'skorzystac' z Twojego ubezpieczenia a zglaszajacym te szkode w Twoim TU bedzie zapewne ubezpieczyciel tamtego goscia. (...)

A czy to nie jest tak, że to mój ubezpieczyciel ( czytaj "Samopomoc" hehe ) ma mu wypłacić odszkodowanie bezpośrednio ?

A z jaką datą radzicie napisać oświadczenie? Datą zdarzenia, czy np. jutrzejszą ( jutro dom mu ośwaidczenie).

A kiedy piszesz oswiadczenie ? Jutro - to z jutrzejsza, potem sie okaze ze lezalo u Ciebie 10 dni to oswiadczenie...

Podłączam sie pod watek, bo już nie mam siły

Otoż facet wyrządził mi szkodę w dniu 13/05/2006 i zbiegł z miejsca zdarzenia. Po dwóch minutach powiadomiłem Policję. Po dwóch dniach pojechałem do WRD żeby szukali gościa (miałem numery) Policja spisała protokół z przesłuchania i protokól z oględzin auta w którym potwierdzone zostało uszkodzenie.
Nastepnie policja ustaliła że jest to żołniez zawodowy WP i przekazała sprawę do prokuratury wojskowej. Dnia 19/08/2006 prokuratura uznaje go winnego spowodowania zagrożenia bezpieczeństwa ruchu drogowego (art 23 ust1pkt2 oraz art 28 ust 3 pk t4 ustawy prawo o ruchu drogowym) i popełnienia wykroczenia określonego w 86 par 1 kww związku z art 9 par 1 kw.
Szkody nie mogłem zgłosić ponieważ sprawca zbiegł z miejsca zdarzenia i nie znałem jego personaliów ani tym bardziej firmy w ktorej jest ubezpieczony. Teraz kiedy już znam jego personalia nikt mi nie chce udzielić informacji kto jest jego ubezpieczycielem!!!!
Policja mówi że to wojskowy i nie ustalala
Prokuratura mówi że nie ma tego w aktach
a Żandarmeria powiedziała że jest..... ustawa o ochronie danych osobowych i nie udzieli mi tej informacji!!!!! do tego powiedzieli że powieninem to zgłosić do swojej firmy ubezpieczeniowej ktora się zwróci do nich o ustalenie. Moja firma (nie mam AC tylko OC) mowi że nic im do tego i musze znac nazwe firmy w której jest ubezpieczony sprawca.
Moje pytanie brzmi komu mam jebnąć?????jak ktoś byłby tak miły i coś poradzil będę wdzięczny

Ta ustawa o ochronie danych to obejmuje osobiste informacje, a nie takie, które są potrzebne wskutek wypadku. Wojsko Cię robi w konia miim zdaniem. Po prostu "kryją swojego chłopaka".

Cytat:
2006-09-19 14:24:00, Koot pisze:
Ta ustawa o ochronie danych to obejmuje osobiste informacje, a nie takie, które są potrzebne wskutek wypadku. Wojsko Cię robi w konia miim zdaniem. Po prostu "kryją swojego chłopaka".

no to im powiedziałem że przypadkowy ciąg cyfr numeru polisy i nazwa firmy ktora jest powszechnie znana NIE wyczerpuje definicji danych osobowych!!! i kazałem sobie podac podstawę prawną to powiedział że to jest decyzja jego dowódcy. To ja mu na to że łamie prawo i kazałem żeby mi odpowiedzieli na piśmie - jutro je dostane
ale powiedzcie mi czy ja mam to załatwiać przez swojego ubezpieczyciela????????? Oni tak mi mowili a co do cholery ma do tego moja firma ubezpieczeniowa????

Spróbuj przez firmę owszem. Im nie będą mogli odmówić.

Momik wal do funduszu gwarancyjnego !!! jako że ,,sprawca nie znany ''
Cytat:
ale powiedzcie mi czy ja mam to załatwiać przez swojego ubezpieczyciela????????? Oni tak mi mowili a co do cholery ma do tego moja firma ubezpieczeniowa????

jeśli masz AC -to oczywiste ! jeśli nie -przez nich można ustalić dane o ubezpieczniu sprawcy !

[ wiadomość edytowana przez: automatic dnia 2006-09-19 14:41:43 ]

Cytat:
2006-09-19 14:36:47, automatic pisze:
Momik wal do funduszu gwarancyjnego !!! jako że ,,sprawca nie znany ''

sprawca jest znany bo policja ustaliła jego personalia a prokuratura uznała go winnym, ale to wysoki urządnik w MON-ie

Koocie próbowałem przez swoją firmę ubezpieczeniową ale oni powiedzilei że musze znać firmę ubezpieczeniową sprawcy i tam zgłosić szkodę

Cytat:
2006-09-19 14:39:39, momik pisze:
sprawca jest znany bo policja ustaliła jego personalia a prokuratura uznała go winnym, ale to wysoki urządnik w MON-ie Koocie próbowałem przez swoją firmę ubezpieczeniową ale oni powiedzilei że musze znać firmę ubezpieczeniową sprawcy i tam zgłosić szkodę

rżnij głupa w funduszu -ty go nie znasz !!!
ew .zainteresuj tym media