Pomarańczowa kontrolka od silnika w Oplu

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam.Dwa tygodnie temu kupiłem Opla Calibre.Na desce rozdzielczej jadąc po nierównościach zapala mi się i gaśnie kontrolka od silnika a jak wdepne mocniej gaz to zapala sie na stałe i gaśnie dopiero po zgaszeniu silnika.Gdy kontrolka sie świeci silnik bardziej ocieżale reaguje na naciśniecie gazu a nawet delikatnie przerywa.Samochód nie jest wyposażony w instalacje gazową.Co jest nie tak i jak usunąć tę usterkę?

pracuje w trybie awaryjnym jesli swieci sie kontrolka stale. nie wiem jakie masz gniazdo diagnostyczne, opisz go moze przez zwore da sie odczytac usterki przy pomocy kodów, jesli nie musisz pojechac do warsztatu na komputer. Nie odłaczaj akumulatora na dłuzej niz 10 sekund bo skasuje ci pamiec o usterkach. To ze na dziurach ci przerywa swiecenie to pikus bo jesli swieci stale i pracuje w trybie awaryjnym to masz jakas powazniejsz usterke ktora powoduje ze komputer uruchamia auto w trybie awaryjnym.
napisz wiecej o tym gniezdzie jak wyglada albo fotke zaslij , poszukam linków ktore mogły by ci pomoc
pozdro

TO ZNOWU JA. . MAM PROBLEM Z TĄ KONTROLKĄ TEZ. TYLKO ZE U MNIE ZACZYNA SIE SWIECIC JAK SIE DELIKATNIE JEZDZI. JAK SIE WDEPNIE TO NIE ZAPALA SIE. A ZEBY ZGASŁA TRZEBA AUTO ZGASIC. CO TO MOZE BYC?
STRACHA MAM NIEZŁEGO JAK UMIECIE MI COKOLWIEK PODPOWIEDZIEC TO PROSZE

A to znowu jaChciałbym zeby mi swiecila tylko przy wolnej jezdzieMusisz wiec ostro deptac i sprawa z głowy
Jak o cos pytacie zawsze podajcie opis auta rok model silnik bo tylko wtedy mozna cos konkretnego napisac a tak to moge ci powiedziec jedz na komputer do warsztatu....Nie spotkało mnie cos takiego wiec niewiem co jest grane ale jak swieci to ci powie jak tylko podepniesz kompa albo zrobisz zwore i wszystko. Nie ma nad czym sie rozwodzic od tego jest lampka i kody zeb. Pozdro

calibra rok91 8v 2000cm. z góry dzieki