MotoNews.pl

Czy stroić antene czy nie?

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Część urzytkowników CB twierdz że anteny same się stroją.
Jest to prawda Czy trzeba podłączyś do SWR-ki

Biorą kluczyk w łapkę i same się stroją Jak myślisz, prawda to czy nie?

Kolego!!!
Czekam na opinię w tej sprawie A nie na odpowiedz na pytanie pytaniem

Nie stroją się same, nie wiem jak miały by to niby robić.
Co najwyżej niektóre mogą nie podlegać strojeniu lub też mogą czasami nie wymagać strojenia...
Jeśli chodziło Ci o jedno z powyższych to wyraziłeś się bardzo nieprecyzyjnie.
I nie złość się tak, bo złość piękności szkodzi

[ wiadomość edytowana przez: MacTB dnia 2005-10-26 17:30:36 ]

Bardzo Ci dziękuję kolego
Zamontowałem właśnie magnesówke MaaS KT 130 .Muszę ją dostroić . Na Alanie 100 Plus i tak mam szymy i tak.Muszę zmienić radyjko na Uniden 510. Chyba nie mam wyjścia

najlepiej zmień na unidena 520 takiego sobie kupiłem.
A antenka wilsona 100cm kurde ma za mało manipulacji do strojenia i ustawiłem ją byle jak i mi ściąga dosyć dobrze jakieś 8 km przy terenie Kaszubskim a too jak wiecie górki i doliny

Jeśli Kolega używa Alana 100+ i w zasadzie tylko szumy mu przeszkadzają to moim zdaniem Uniden 520 to zbytek łaski. Po co płacić 40/50 zł więcej za coś z czego nie będzie się korzystać. Dlatego model 510 to całkiem dobry pomysł.
A 8km to rzecz bardzo względna

Równierz uważam że 510 w zupełności starcza.Ale i tak muszę dostroić antenę( gdzieś na trasie , bo u mnie z serwisem CB jest padaczka , wogóle nie ma ) , albo kupić SWR-kę jak sądzicie co jest lepiej , kupić czy dostroić u kogoś

ja bym kupil, z biegiem czasu bedziesz pewnie zmienial znow antene na inna lepsza, dluzsza itp, wtedy taka miarka znow sie przyda

ale to twoj wybor

Ja i termos pokupowaliśmy sobie miarki SWR... i każda pokazuje inne pomiary Dostrojenie w serwisie w takim układzie może okazać się skuteczniejsze, pod warunkiem, że serwis nie korzysta z takich tanich, kiepskich miarek, a to też się nierzadko zdarza...

Może na trasie znajdę jakiś punkt dostrojeniowy
Jezeli nie to czeka mnie zakup SWR;ki
Oczywiście poinformuję was co zaszło
pozdrawiam wszystkich

Zaszła wielka dupa
Antenka MaaS KT 130 magnes 115 cm.
Po zamontowaniu na dach na SWR-ce było 10 po strojeniu 3,5 i nic więcej nie wyciągnąłem.Prawdopodobnie antenka nie dopasowała się do samochodu ( takie rzeczy się zdażają )
Będę montował Hustlera , mam nadzieję że przy niej będzie lepiej.
Jeżeli nie to zmienię samochów

Witam!
Antenkę KM którą posiadasz ciężko jest zestroić i niekiedy trzeba ciąć bat, jeśli masz stroik już na dole i nic się nie da już wycisnąć, zostało cięcie bata.
Ale zanim zaczniesz to robić powinieneś zestroić najpierw przewód i wtedy ponownie podjąć próbę strojenia anteny jesli nic to nie da -ciachać bat.
Apropo Hustlera -Antena nieporównywalnie lepsza, KM to tylko atrapa anteny, testowałem i jedną i drugą. Hustler ma 4dBi zysku bardzo łatwo się stroi. Antena niedroga , nie rzuca się w oczy i naprawdę zgrabna (można kupić już za 95zł).
Prowadziłem sklep CB i zawsze testowałem anteny na samochodzie. Czy będziesz nadawać z KM czy z widelca nie ma różnicy
Pozdrawiam

Jak to było z anteną KM 130
Zamontowanie anteny na dachu , długość 115 cm. na SWR 10
Zaczynamy ciąć bat: 1 cm. lepiej , 2 , 3...6 cm. na SWR 3,5
Następne ciecia 1 , 2.....^ cm. Swr stanął jak wrytr na 3,5
Wymieniłem na Hustlera zasięg bez strojenia w mieście 6 km. w przyszłym tygodniu podjade z nia na SWR-kę
Tak to było , cała prawda

Cała prawda... jest taka, że srogo przesadziłeś z cięciem
Anteny nie tnie się o kilka centymetrów. Powinno się przycinać po kilka milimetrów, małymi kroczkami, na bieżąco sprawdzając SWR, w skrajnym przypadku nawet podpiłowanie może coś dać...

Cytat:
2005-11-05 18:27:00, MacTB pisze:
Cała prawda... jest taka, że srogo przesadziłeś z cięciem Anteny nie tnie się o kilka centymetrów. Powinno się przycinać po kilka milimetrów, małymi kroczkami, na bieżąco sprawdzając SWR, w skrajnym przypadku nawet podpiłowanie może coś dać...

zgadzam się w pełni.
Można jeszcze skracać kabel,a nawet chyba od tego sie powinno zaczynać!?

Koledzy (MacTB , Niobas ) dzięki za zaangażowanie
Chyba faktycznie przesadziłem
Hustler ma fabrycznie elegancko zakończony wtyk do radyjka , zasklepioną końcówkę kabla.
Ucięcie kabla spowoduje potrzebę zamontowania wtyku na wkręcanie anteny , ale jeżeli będzie trzeba to trudno.
Na samym końcu jeżeli zajdzie potrzeba yo będę ciął kabel ( mam nadzieję że fachowcy znający się na rzeczy zrobią to porządnie
O dalszych przygodach z anteną dam znać

Witam mobilki
Oto dalsze losy mych anten
Hustlwrka nie trzeba stroić
Włożyłem bat , zakreciłem i miał 1,6 ( fachowiec miał fajny pomiarek , podłączył tylko antenę i git )
Poluzował bat , wcisnął do samego dołu i 1,1 )
Kórde poluzował i dopchnął do końca , i skasował mnie na 18 zł.
Tyle to mogłem zrobić sam

Cytat:
2005-11-07 16:42:01, pokladziu pisze:
Poluzował bat , wcisnął do samego dołu i 1,1 ) Kórde poluzował i dopchnął do końca , i skasował mnie na 18 zł. Tyle to mogłem zrobić sam

to się nazywa: zdobywanie doświadczenia...

Bardzo smieszne Góral bardzo smieszne
A tak w ogóle dzięki za moderowanie forum
Świetne forum i swietni ludzie ( Mobilki )