Kable WN

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Wczoraj ze znajomym akurat oglądaliśmy jego autko bo coś stukało na ciepłym silniku a przy okazji odkryłem coś u niego i u siebie przy okazji. Bo na dworze było ciemnie i światło mieliśmy słabe.Otóż na przewodach WN miał straszne przebicia aż dawało niebieskim światłem i widać było przeskoki iskier. Z ciekawości zaraz sprawdziłem jak jest u mnie i to zonk u mnie jeszcze gożej, Zwłaszcza na kablu do 3 cylindra ma przebicia gdzie popadnie.
Tak więc polecam panom zrobić dziś mały eksperyment jak zrobi się ciemni podnieść maseczke i zerknąć na przewody czy aby nie pojawia się tam już choinka na którą jeszcze nie czas bo nie grudzień

Swoją drogą jak kable są mocno zawilgocone to troche przebicia gdzieś tam łapia ale nie tak wiele zwłaszacza kiedy auto stało cały dzień w suchutkim garażu.

Powiedzcie mi bo tak się zastanawiam
1: czy te przebicia moga powodować mulenie auta podczas przyspieszania,
2 czy niemają one jakiegoś chociaż nikłego wpływu na te wstrętne zimne luty w skrzynkach bezpieczników. No bo przepięcia maja te kabelki że cho cho a mi w skrzynce siadają głównie ścieżki odpowiedzialne za prąd na zapłon i pompe paliwa (a może poprostu jestem przewrażliwiony na tym punkcie )
3 czy jest jakiś środek/specyfik do konserwacji przewodów WN który zapobiega zbieraniu się na nich wilgoci, czy poprostu parcieniu ich izolacji?

1. owszem, gdyż straty prądu na kablach powodują osłabienie iskry. (z tym że tu raczej spodziewałbym sie objawów jak np.przrywanie)
2. wątpie
3. Kiedyś spotkałem sie ze szkołą malowania kabli różnymi lakierami celem ich zabezpieczenia, ale podobno najlepiej jednak, częściej je wymieniać.

Rozumiem ze zeby sprawdzic kable to poprostu od tak odpalam silnik po ciemku, otwieram maske i patrze gdzie swieci.
Mam racje??
A czy ma znaczeni eczy odpalam silnik rano czy po ostrym zagrzaniu??

Cytat:
2005-10-28 12:05:44, Brzoza-junior pisze:
Rozumiem ze zeby sprawdzic kable to poprostu od tak odpalam silnik po ciemku, otwieram maske i patrze gdzie swieci. Mam racje?? A czy ma znaczeni eczy odpalam silnik rano czy po ostrym zagrzaniu??

dokładnie tak , jak kable mają już pokażne przebicia to nie ma znaczenia bo czy tak czy siak będą dawały po ciemku ładne niebieskie światełko prawie jak niebieska dioda led

Cytat:
2005-10-28 12:19:04, Remarq pisze:
będą dawały po ciemku ładne niebieskie światełko prawie jak niebieska dioda led

to taki wewnętrzny tunning kabli niebieski jest ponoć hitem w tej dziedzinie

jak chcesz dokładnie sprawdzić przewody WN spryskaj je czymś - dobry jest płyn do mycia okien z rozpryskiwaczem, puścisz dymek na przewody i jak jest przebicie to zauwazysz latajace pchełki