Sortuj wg daty: rosnąco malejąco |
![]() CzEkCzEk HF MEMBER PONY 1,5 GLS / Mega ... Zabrze | 2005-10-19 17:53:07 Witam mam pytanie slyszalem ze w gaznikowych instalacjach LPG zeby auto lepiej chodzilo lub bylo oszczedniejsze (teraz nie wiem w ktorym kosciele dzwoni ![]() Pozdrawiam CzEkCzEk |
![]() damian-k HF MEMBER Opel Astra Szczecin | 2005-10-19 18:26:09 z takim pytaniem to na LPG forum |
![]() CzEkCzEk HF MEMBER PONY 1,5 GLS / Mega ... Zabrze | 2005-10-20 01:04:01 Moze i chodzilo o przyspieszenie zaplonu, przynajmniej moj pony mial troche wiecej niz 10st i przy jezdzie na PB wystepowalo spalanie stukowe na gazie bylo ok, wiec ustawilem go na 10st i jest gitez choc nie wiem dokladnie jak to w koncu jest z ponym w ksiazce cos pisali zeby costam zewrzec do masy ale chyba to sie tylko tyczy silnikow na wtrysku choc moge sie mylic jak narazie zaplon wg mnie jest ok przy 10st |
![]() arturo_soda HF MEMBER Hundai coupe warszawa | 2005-10-20 13:28:37 HIN dobrze pisze..... zyski niewielkie a straty mogą byc ...stukowe jest bardzo niezdrowe ...no chyba , ze masz czujnik stukowego i nie wyszedłeś poza strefe gdzi eECU może kontrolowac i sie dostosuje....ogólnie chodzi o to by być tuż obok stukowego tam jest najlepiej w sensie osiągi/ekonomika. Jak latasz tylko na gazie i wolisz zostawić zapłon tak jak masz to lej 98vpower-verwa-cuda na kiju...moze ci bedzie lepiej znosiło ten zapłon ![]() |
![]() CzEkCzEk HF MEMBER PONY 1,5 GLS / Mega ... Zabrze | 2005-10-28 00:26:39 Jaki ma byc kat wyprzedzenia zaplonu w Pony 1,5 gaznikowcu bo w mojej ksiazce pisze ze 5st+/- 1 przed gornym punktem zwrotnym (FBC)
potem znow pisza ze 4st +/-1 przed gornym punktem zwrotnym(CONV) a gdzie indziej wyczytalem ze (cyt. "sprawdzic wyprzedzene zaplonu[rzeczywiste 10st przed gornym polozeniem zwrotny]) i badz tu madry Co to wogule jest te FBC i CONV chyba to rodzaje systemu zaplonowego ale skad mam wiedziek ktory jest ktory. Sory za takie lamerskie pytania ale gdziez indziej moglbym o to pytac jak nie u nas na forum ![]() |