Sortuj wg daty: rosnąco malejąco |
![]() adamdn Miłośnik FSO Polonez Atu Plus 1.4 ... Olsztyn / Gdansk | 2006-05-22 23:06:40 Jedna mala prosba - staraj sie nie robic literowek i pisac nieco krotszymi zdaniami. W tych dlugich sam sie placzesz a i my mamy problemy z ich poprawnym zrozumieniem...
Proponuje sprawdzic czy nie masz wody w baku ![]() [ wiadomość edytowana przez: adamdn dnia 2006-05-22 23:07:12 ] |
![]() Bialy (A) Miłośnik FSO ![]() wawa | 2006-05-22 23:59:54 e tam zaraz odrazu wody. Kolega pewnie popier....ł kolejność podłączeń i pali mu bryka na 3 gary ----------------- --- Biały --- ten zły admin |
![]() adamdn Miłośnik FSO Polonez Atu Plus 1.4 ... Olsztyn / Gdansk | 2006-05-23 00:05:22
Niby napisal ze wkladal wg tamtych na ktorych auto jezdzilo dobrze (o ile dobrze Kolege zrozumialem)... |
![]() leon Miłośnik FSO Leonez Atuz 1.6 GLIz ... ZONK & Toruń | 2006-05-23 00:07:45
technicznie jest to niemożliwe. |
![]() adamdn Miłośnik FSO Polonez Atu Plus 1.4 ... Olsztyn / Gdansk | 2006-05-23 00:18:51 Wsadzic zle sie da bez problemu. Warto rzeczywiscie jeszcze raz sprawdzic czy aby napewno wszystkie siedza jak powinny i na swoich miejscach. Kopulke tez mozna obejrzec czy nie jest jakas wilgotna a palec uszczerbiony...
Schodze juz z poradami na grzaski grunt no ale od czegos trzeba zaczac ![]() |
![]() leon Miłośnik FSO Leonez Atuz 1.6 GLIz ... ZONK & Toruń | 2006-05-23 00:30:28
oki. założyłeś trzy przewody dobrze, został Ci jeden. Jak można się wtedy pomylić? do kierunkowskazu podłaczyłeś? ![]() |
![]() Chrostek Miłośnik FSO BMW e34 525i/ FSO Wa ... Łomża | 2006-05-23 08:53:26
przyjrzyj sie dokładnie kopułce, nie koniecznie musisz mieć ale powiny być cyferki na niej, 1,3,4,2 przewody musisz podłączyć odpowiedni na każdą świece, zaczynasz liczyć od strony rozrządu w normalnej kolejności 1,2,3,4 [ wiadomość edytowana przez: Chrostek dnia 2006-05-23 08:53:53 ] |
automatic | 2006-05-23 09:01:47
![]() i przełożył kable a nie cały aparat ? [ wiadomość edytowana przez: automatic dnia 2006-05-23 09:04:59 ] |
![]() Chrostek Miłośnik FSO BMW e34 525i/ FSO Wa ... Łomża | 2006-05-23 09:14:58
przekręciłeś moją wypowiedz, jeśli juz tak piszesz i motasz, to trzeba zacząć od początku, ustawić koło na znaki, znalezć przejście, włożyć dobrze aparat i załozyć kopułke, puzniej tak jak napisałem dalej, ale Kolega pomylił kolejność w kablach, zdejmował kopułkę ale zle by jej nie założył, czyli niech najpierw znajdzie cyferki na kopułce ![]() |
automatic | 2006-05-23 09:35:11
ja nie motam ,ale nie raz spotkałem się że aparat był wyjęty i nie trafil na swe miejsce a praktykant był bliski popełnienia autodestrukcji ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
profil-usunięty | 2006-05-23 09:47:03
Jak już kolega Leon napisał, coś takiego jest awykonalne w praktyce, bo w silniku czterocylindrowym nie da się założyć trzech przewodów dobrze, a czwartego pomylić (zostaje do podłączenia jeden przewód oraz jedna goła świeca...) próby uruchamiania silnika na dwóch cylindrach (gdzie doszło do zamiany dwóch przewodów WN między sobą) są jak najbardziej możliwe, ale to już inna historia. Wieczorem, gdy będę w domu postaram sie zamieścić zdjęcie silnika OHV z rysunkiem jak powinny być dobrze założone kable zapłonowe (przy założeniu, że nie doszło do zamiany o jakiej pisze Automatic...) - mam to w mądrej książce, a sam niestety nie miałem styczności z klasycznym układem WN przez co brak mi doświadczenia w opisywaniu tego na pamięć. |
profil-usunięty | 2006-05-23 09:48:57
dlatego układ bezrozdzielaczowy był znaczącym uproszczeniem czynności serwisowych w małym fiacie (co i tak nie przeszkodziło niektórym z nas, np takiemu jednemu robregowi, próbować uruchamiać silnik przy złym ustawieniu aparatu zapłonowego, czyli wtedy gdy lampka się zapalała a nie gasła) |
krzysiek24 Polonez Caro Gliwice | 2006-05-23 22:46:30 Witam, kopułki się inaczej nie da założyć, no chyba że szlifnąć tzn klin!, ale to łupota,nie testowałem i nie mam zamiaru testować, co do kopułki,to nie ma tam żadnych cyfr...proszę te osoby które mają gdzieś to opisane i napisane, jak prawidłowo to podłączyć..auto jak n arazie jeździ..ocyzwiście jak go kolka razy pokręcę, bo za pierwszym nie ma szans!!..cały czas chodzi jak Diezsel..muszę coś z tym zrobić i to z waszą pomocą, jestem posiadaczem poldka od niedawna, więc za bardzo się nie znam na tym! Pozdrawiam, i prosze o wyczerpującą pomoc |
profil-usunięty | 2006-05-24 02:06:40 Oto obiecany rysunek:
![]() Automaticowi chodziło nie o obracanie kopułki aparatu zapłonowego, tylko o zainstalowanie aparatu zapłonowego tak, że byłby on obrócony o 180 stopni względem jego nominalnego położenia. EDIT: jeśli będziesz miał problemy z uruchomieniem silnika przy podłączeniu kabli wysokiego napięcia zgodnie z zamieszczonym rysunkiem, spróbuj bardzo uważnie zamienić przewody tak by przewód idący do 1szej świecy wychodził z 4go gniazda w kopułce rozdzielacza, przewód idący do drugiej, wychodził z gniazda numer 3, przewód do trzeciej świecy wychodził z gniazda numer 2 w kopułce, a przewód zasilający świecę numer 4, wychodził z gniazda numer 1 w kopułe, przyjmując oznakowanie przewodów na kopułce takie jak na rysunku. [ wiadomość edytowana przez: robreg dnia 2006-05-24 02:14:07 ] |
automatic | 2006-05-24 08:37:12
ustalenie który jest w fazie przejścia pozwala prawidłowo ustalić kolejność zapłonu nawet jak nie znamy prawidłowej kolejnośći 1243 czy 1342 w 4 cylindrowym ![]() |