| Sortuj wg daty: rosnąco malejąco |
zibbizibbi Kraków | 2005-01-11 13:55:30 Moglbys rozwinac conieco o efektach ? |
Analyzer Polonez Caro Warszawa | 2005-01-12 01:22:59 zależy który wałek. Świątek robi dwa rózne wałki do Poloneza, GT92 jest delikatny ale ten drugi to już ponoć dla desperatów. |
Mrozek Miłośnik FSO 2 x PN i pare innych ... blisko Wrocka ;) | 2005-01-12 14:40:59
Mam "ten drugi" czyli GT91, ale jeszcze go nie założyłem. Nie wiem nawet czy kiedykolwiek założę Wałek ten był wykonywany na specjalne zamówienie (do silnika DF, co do zasady, Świątek wałków nie robi) i pod konkretne założenia - silnik na tym wałku i lżejszym wale korbowym z silnika rajowego kręcił się, wg poprzedniego własciciela do 8000 rpm |
automatic | 2005-01-12 14:43:24 jak wstawiać to do DOHC |
Analyzer Polonez Caro Warszawa | 2005-01-12 17:19:18
no to kto je robi i jeśli Świątek ich nie robi to po co jest Swiątkiem |
BolimA Miłośnik FSO PF '81 / E34 '90 Warszawa - Wola | 2005-01-12 22:40:48 Polonezcaro, o ktorym walku mowisz? 91 czy 92
bo z tego co sie orientuje to 92 jest tylko poprawiona "fabryka" a 91 to juz calkiem inna charakterystyka... |
zibbizibbi Kraków | 2005-01-14 23:35:32 polonezcaro, widze ze Ty z kolei nie jestes zadowolony z tego walka od Swiatka. Kurcze chyba zmienie poprostu samochod ![]() |
Analyzer Polonez Caro Warszawa | 2005-01-15 09:45:52 zibbizibbi nic nie pękaj, bierz wałeczek GT92 a włos ci z głowy nie spadnie, polonezcaro nawet nie może sobie przypomnieć o jakim wałku mówi |
Ramzes_II Lancia Kappa Dębica | 2005-01-15 09:50:40
Pewnie do Mercedesa |
polonezcaro . | 2005-01-15 19:42:09
Mistrzów sie nie poprawia!! ( a tymbardziej po doświadczeniu z PN - wyroby pana Świątka obchodze szerokim łukiem ) wałek do PN - no nie pamiętam dokłanie jaki to typ, a niechce przesądzać. Musze poszukac oryginalnego opakowania w którym ten walek kupiłem... tylko gdzie ja go schowałem ( jak tylko znajde, to dokłanie przedstawie opis znajdujący sie na opakowaniu
|
bodziot Miłośnik FSO "Misia" czyli Fiat P ... Kraków | 2005-01-15 19:58:59 predki miał światka ale "ostrzejszego" ale on miał porzadnie dłubniety silnik i powiem tak chodził przecudnie ale powyżej 4000 i wierzcie mi był niezła torpedą
i musle ze 92 swiatka jest niezła alternatywa na poprawe osiagów ale trzeba sie liczyć ze dół sie pogorszy a poprawi góra wiec jesli nie lubić machać lewarkiem i krecić silnika to nie jest to wałek dla ciebie z w/w powodu przydało by sie przystosować silnik do pracy na wyzszych obrotach czyli inna charakterystka sprezyn zaworowych odchudzenie i dokłade wywarzenie ukłądu korbowego no i poprawic doolot i wydech czyli zmniejszyć opory w w/w układach |
polonezcaro . | 2005-01-15 20:45:11
ja jeszcze,jesli można - spalanie bardzo wzrasta (moge jednoznacznie to stwierdzić - jeżdziłem takim PN przez ok 3miesiące ( i teraz niestety czasami tez mi sie zdarza... ) powód: banalny, na wysokich obrotach silnik najnormalniej w świecie więcej pali.... i pali więcej niz silnik o większej pojemności o 0,7l .... i do tego jeszcze taki 1,6 ma gorsze osiągi... i nei pisze tego dlatego że mam jakies uprzedzenia po PN, i co by w nim nie poprawil to będzie i tak żle.... tylko poprostu takie są rezultaty w tym przypadku - troche szkoda, bo wydałem ( jak na mnie w tamtym czasie) bardzo dużo kasy!!! i lipa....
osobiście polecam minimum 2L - poniżej tej pojamności nie spotkałem dobrego silnika ( no może 1, ( w kulturze pracy, osiagach i spalaniu - w ROZSĄDNYCH zależnościach.... a jak ktos mi powie że 12,5l LPG /~11l Pb na silnik o momencie ~diesla, spalaniu na poziomie np. PN - a w zasadzie niższym , i jedwabistej pracy - to chyba nei ma porownania z innymi silnikami.
już lepiej wsadz FIAToskiego DOHC - masz pewność, że silnik będzie normalnei pracował* (np, nei będzie problemów z wolnymi obrotami ) o osiągi sa nieporownywalnei leprze niż przerobionego OHV - wystarczy że popatrzysz na Klubowiczów ktorzy przeszczepili DOHC ( tylko sptaj ich o spalanie - bo tego nie wiem, FIAToskiego DOHC nei mam w użytku, i o najczęstrze problemy = jednak takim jeżdziłem - naprawde to jest najleprza alternatywa, a jak trafisz na Volumex'a czysta przyjemność - z takim silnikiem przy tej macie PN, objedziesz nie jeden nowy pseudo GT )
ja osobiście załuje że nie wsadziłem DOHC... teraz przynajmniej by normanie ten PN jeżdził... a tak: pali duzo, trzeba go kręcić żeby jechał, teraz to i tak jezdzi na Pb, a w zasadzie ma przebiegi ok 20km tygodniowo - więc stoi i rdzewieje ( nie dokońća bo jest po malowaniu )
* o ile jego stan jest dobry, bo z tym to bywa rożnie.... |