MotoNews.pl

Jakie oponki?????

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam!!!! Mam pytanko !!Jakie oponki do carinki na fele 16"????????

sprawdz sobie opony.com.pl tam jest przelicznik rozmiarow! wpisujesz swoj rozmiar jaki masz a potem taki jaki chcialbys miec.. i musisz dobrac tak aby byl jak najblizszy oryginalowi w obwodzie kola..!! a jaki rozmiarek ma carinka??? 186 65??

Cytat:
2003-09-16 13:41:08, lenny pisze:
sprawdz sobie opony.com.pl tam jest przelicznik rozmiarow! wpisujesz swoj rozmiar jaki masz a potem taki jaki chcialbys miec.. i musisz dobrac tak aby byl jak najblizszy oryginalowi w obwodzie kola..!! a jaki rozmiarek ma carinka??? 186 65??

185/65

Powiem prosto:

Jak NAJSZERSZE

Mam zalozone teraz na koleczkach 225 ale chyba beda za szerokie A dystanse to chyba przegięcie

Załuż od traktora

Nie ta srednica

ja sam jeżde na barumach bravurisum i sobie chwale jak za ta cene bardzo odbre oponki !! Trzymanie ok jedynie na mokrym troszki gorzej ale ja ogólnie jestem zadolony!! Cena 15. 170-180zł sztuka, 16 pewnie troszki ale niedużo drożej!!

Zalóz sobie 205/45 ....

barumach bravurius - są całkiem fajne troszke na mokrym gorzej ale jak na ta cene są bardzo dobre.
Z szerokością nie przesadzaj bo stracisz dużo z trakcji na mokrej nawieżchni i na koleinach, których u nas niestety nie brakuje

Witam,

Polecam do oglądnięcia stronę www.adac.de.
Należy wybrać z lewej strony Tests, a potem Reifentests, a potem Sommerreifen lub Winterreifen (letni lub zimowe).

Stronka prezentuje testu różnych opon. Skorzystałem z niej przy wyborze zimówek i nie żałuję.

witam -ja tez mam barumy - były na samochodzie jak go kupiłem -ale trafią na tył bo jak się hamuje na mokrym to masakra. Wydają mi się też troche głośne. Moja ocena wynika z tego że przedtem miałem klebery i uniroyall'e które biły barumy na głowe.
Osobiście radze - nie przeginaz z szerokościa - kupić węższe ale markowe - pojedziesz szybciej i pewniej niż na szerokim byle-czym
TMX
PS. Mam barumy Made in France -niby te lepsze -więc co sie musi dziać na tych Made in Pepikowo

wej na www.baloon.pltan napewno znajdziesz dobre ceny i opony...

DZieki wszystkim za infy....W końcu weszły na tył 225/50,a na przód 205/50.Chyba jest ok!!!!!!

Cytat:
2003-09-17 09:28:49, tmx pisze:
witam -ja tez mam barumy - były na samochodzie jak go kupiłem -ale trafią na tył bo jak się hamuje na mokrym to masakra.

Nie jest tak żlmiałem wczesniej Veresztainy Hi Track i to dopiero masakra co do Baruama to zobacz jaki masz index predkości, bo te o niższym ideksie mają zupełnie inny bieżnik i inny skład gumy i są faktycznie do bani.
Cytat:
Wydają mi się też troche głośne. Moja ocena wynika z tego że przedtem miałem klebery i uniroyall'e które biły barumy na głowe.

To fakt sa głośne szczegulnie na mokrym.

Ambro ma rację. Najlepiej by pasowały jak u mnie 205/45. Przerabiałem temat dość długo i wiem, że ten rozmiar najmniej zafałszuje Ci licznik. Trochę niskie ale jak używasz opon ze wzmocnieniem ochraniającym fele to jest OK. Jeżdzę na nich od czerwca i jestem zadowolony - no, troszkę twardo ale ujdze.
Inny rozmiar godny polecenia to 205/50 lub jak masz odpowiednie odstawienie 225/50 lub 225/55 już nie pamiętam - sprawdzisz na baloon.

Hej
Kupiłem na początku marca oponki MALOYA 185 na kółka 14" i są ok. Jestem zadowolony z zakupu. Pozdrawiam

Jako typowo letnie polecam Dunlopy Sport (obecnie w wersji chyba SP3000). Są twarde, ale dośc ciche i bardzo precyzyjnie działa z nimi ABS - choć to może być różnie w różnych samochodach. Mają tylko jedną wadę: szybko twardnieją wraz ze spadkiem temp. Trzeba je zmieniać na zimowe już w październiku bo poniżej 5 stopni wyraźnie gorzej trzymają się drogi.