[s]126 Lekki zamach od 2,5 kg

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Jak w temacie.Waga od 2,5 kg w góre...rzecz jasna wyważone dynamicznie....
Dla przykładu to koło na którym jeżdzę od jakiś 3 m-cy.Waga 2,5 kg:

Zamach robiony dla Max_Psg-waga 3,1 kg:

to pierwsze to nie koło tylko wieniec zamachowy

no i właśnie tak ma być

a czy ja mowie ze tak ma nie byc

ile takie cacko 2,5 kg ???

Oki moze być i "wieniec zamachowy" .niemniej jednak silnik wkręca się "sympatycznie"(delikatnie mówiąc ) na czymś takim.Wcześniej miałem 3,15 kg,ale to nie to....Chociaż różnica w wadze to tylko odrobinę ponad 0,5 kg,to róznica w pracy silnika jest kolosalna .Niestety nie jest to tanie...ok 200zł (do lekkich negocjacji)...

rzeczywiscie nie za tanio.. ale rozumiem ze to nie jest jednorazowa partia i mozna w kazdej chwili sie zwrocic do ciebie z prosba o wykonanie takiego czegos ??pozdro... jak bede mial jakas kaske na zbyciu pewnie sie odezwe

a jak z wytrzymaloscia takiego wienca?

miałem kiedyś podobne koło albo jak to nazwyacie wieniec zamachowy. i po pewnym czasie pękał blok silnika, jeden, drugi... Dodam że koło było wyważone w dobrym zakładzie. Co sie okazało szlifierz jeden wyjaśnił mi że zbyt lekki zamach w malcu powoduje wibracje, bo ten wał maluchowski ma olbrzymią przeciwwage i że bedzie się tak działo...
Fakt ze motor od malca na takim kole wkreca sie extra, ale pękające bloki doprowadziły do tego że koło poszło w odstawke

bo sie kolo wywaza z walem a nie oddzielnie...
To jak - robisz jedna serie czy bedzie sie mozna w razie czegos zglosic?

to że się koło wyważa razem z wałem to wiem. wszystko było zrobione ale i tak blok pękał. tyle ze maluchowski silnik nie bardzo nadaje sie do takiego koła... ale ok
życze tylko powodzenia

Nie nie była to żadna seryjna produkcja,także jezeli się ktoś zdecyduje to zapraszam.Realizacja takiego zamówienia trwa ok tygodnia.
Cytat:
miałem kiedyś podobne koło albo jak to nazwyacie wieniec zamachowy. i po pewnym czasie pękał blok silnika, jeden, drugi... Dodam że koło było wyważone w dobrym zakładzie. Co sie okazało szlifierz jeden wyjaśnił mi że zbyt lekki zamach w malcu powoduje wibracje, bo ten wał maluchowski ma olbrzymią przeciwwage i że bedzie się tak działo...
Fakt ze motor od malca na takim kole wkreca sie extra, ale pękające bloki doprowadziły do tego że koło poszło w odstawke

Szczerze wątpię zeby przyczyną pękającego bloku było to co napisałeś...W moim silniku przeciwwaga została dociążona (zalana ołowiem) o ok.150 g i nic takiego mi się nie dzieje.Nawiązując do wibracji silnika z lekkim zamachem-Krzyhoo ma zamach o wadze 1,96 kg i też nic takiego mu się nie przytrafiło,a jeżdzi na nim ponad 2 lata.
Natomiast jeżeli chodzi o trwałość to jeżdzę na tym kole od początku marca.Ostatnio akurat miałem okazję wyjąć silnik gdyż ukręciła mi się niestety półoś.Przy tej okazji oglądałem to koło bardzo dokładnie i nie zauważyłem nic niepokojącego.Tak więc myślę że jest ok.

[ wiadomość edytowana przez: _radosny_ dnia 2006-06-15 02:08:13 ]

jak widać różne przypadki po ludziach chodzą
pozdrawiam

W twoim przypadku przyczyny dopatrywałbym się raczej w wyważeniu układu tłok-korb tzn.wału z korowodami,sworzniami,panewkami i kpl tłokami.....Pozdrawiam

Cytat:
2006-06-15 02:00:09, stefanax pisze:
to że się koło wyważa razem z wałem to wiem. wszystko było zrobione ale i tak blok pękał. tyle ze maluchowski silnik nie bardzo nadaje sie do takiego koła... ale ok życze tylko powodzenia

wez wytlumacz jak sie wywaza kolo razem z walem?

bierzesz wal przykrecasz kolo najlepiej z dociskiem i dajesz do wywazenia mi robili nawiercenia na przeciwwadze na kole i nawet delikatne na docisku. Wazne zeby potem zawsze przykrecac kolo do walu i docisk do kla w tej samej pozycji

1,9 kilo a nie 1,96

Hmm....Interesujące.Z tego co ja wiem,to przeciwaga ma za zadanie równoważyć siły oraz bezwładność elementów umieszczonych po przeciwnej str poziomej osi wału korbowego,tj.tłoków,sworzni korbowodów itd...O wyważaniu samego wału z kołem i dociskiem słyszę pierwszy raz....

Cytat:
1,9 kilo a nie 1,96

Ups...To radykalnie zmienia postać rzeczy......

no qrwa jak 650g przy 3,15kg robi kolosalna roznice to adekwatnie 60g robi masakre ponizej 2kg

[ wiadomość edytowana przez: Krzyh00 dnia 2006-06-15 13:29:15 ]