Mam Unidena 510 czy warto zmieniać na 520?

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
W tej chwili mam unidena pro 510xl czy warto dopłacić ok 60 zł do unidena pro 520 xl? Czy raczej pozostać przy tym co mam bo nie ma aż takiej różnicy w jakości odbioru/nadawania by dopłacać lub nie wykorzystam jego dodatkowych "bajerów"?
Pozdrawiam.

Nie warto

Cytat:
2005-08-26 21:28:00, Mildek pisze:
W tej chwili mam unidena pro 510xl czy warto dopłacić ok 60 zł do unidena pro 520 xl? Czy raczej pozostać przy tym co mam bo nie ma aż takiej różnicy w jakości odbioru/nadawania by dopłacać lub nie wykorzystam jego dodatkowych "bajerów"? Pozdrawiam.

Powiem tak jesli jezdzisz tylko po miescie (duzych miastach) to przyda ci sie regulacja RF-GAIN. wtedy polecam zmiane.

A RF-GAING ("er-ef-dżejn") to bardzo przydatne pokrętełko w CB radiu, zmniejsza ono płynnie jego czułość. Przydaje się gdy blisko na innych kanałach pracują silne stacje. Wtedy mogą zagłuszać rozmówcę, i takie pokrętełko sprawi że będą mniej uciążliwe.

tyle ,że wymawia się "er ef gein"

Cytat:
2005-08-29 15:48:36, speedy_x pisze:
tyle ,że wymawia się "er ef gein"

NO ja tlumacze fonetycznie inzynieryjsko drogowo

Kto sie tam bedzie kłocil , pokretlo i juz

witam!

to mój 1 post na forum.

ale do tematu

czyli róznica między modelem 510 a 520 to tylko płynna regulacja?

a co powiecie na taki zestaw:

ALLEGRO

da radę z tą anteną ?? bo cena ciekawa

moge ci polecic sprzedajacego i radio. Kupowalem u niego unidena 510 i jestem zadowolony z radia i z tego ze kupowalem u artura

Cena ciekawa? Moim zdaniem niespecjalnie...
Uniden 510 to wydatek rzędu 260-270 zł. Przyjmijmy, że 270.
Antenka, którą oferuje ten sprzedawca, Midland 18-244 M to około 45zł w detalu u dystrybutora, ale spotykałem je w jeszcze niższej cenie.
Lepiej samemu złożyć sobie zestawik, nie przepłacać

a co powiecie o samej antenie ?? warta uwagi czy szukać innej ?

Osobiście szukałbym innej, ta jest za krótka jak na mój gust

to podaj jak możesz sowje propozycje. mam opla vectrę C combi i najlepiej coś na magnes na dach z kablem przez tylną klapę.

Jeśli musi być na magnes to zainteresowałbym się tą antenką:
Hustler - sklep/Port2000
Nie jest to jakaś wyjątkowo rewelacyjna antena, ale ma przyzwoity stosunek cena/jakość. Podobne do niej są jeszcze Valor 82FLSB - niemal identyczna jak Hustler, oraz Wilson K30 - antena droższa o jakieś 40-50 zł, ale ma opinię świetnego sprzętu.

Oczywiście to były propozycje kompromisowe. Tzn nie rujnujące jeszcze kieszeni, a jednocześnie niezbyt długie.
Jeśli mogą być dłuższe i droższe to skłaniałbym się ku antenom o długości 150 cm...

a co powiesz na tą ? 120cm

allegro

Nie spotkałem się z nimi nigdy wcześniej, nie potrafię nic powiedzieć.
Trochę dziwnie to napisał, że mają po 3-4 dB zysku To ile w końcu mają?

a może krótka President Florida ? za 95zł?

95 zł to też zawyżona cena, można kupić bez problemu za 88 zł, a jak się poszuka to może nawet taniej
Miałem taką antenkę, ale z radiem Alan 100+. W tej konfiguracji nie sprawdziła się, być może z Unidenem byłoby o wiele lepiej ze względu na znaczną redukcję szumów jaką daje to radio.

Zapodaj Alaske na magnesie a nie pożalujeś cena porownywalna.

alaska na magnesie - mówisz dobry wybór?

taka??

alaska

Taka, z tym że znów się przyczepię ceny Allegro to nie jest dobre źródło do kupowania sprzętu CB
Mogę Ci polecić miejsce gdzie New Alaskę kupisz za 90 zł, a identyczną podstawkę magnetyczną za 45 zł W dzisiejszych czasach każda oszczędność ważna
A jeżeli już nie musisz się za bardzo cackać z ceną i długością to może zainteresuje Cię President ML-145 za 195 zł??
Dobra antena i bardzo solidna podstawka magnesowa, wszystko firmy President. Bo ta podstawka, która jest w tym zestawie na allegro nie jest najwyższych lotów
Ale Ci mącimy w głowie