Jak rozpoznać czy silnik 2.0 czy 1.8 od fita132

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
znalazłem na złomie silnik od 132 ale typ nie wie czy to 2.0 czy 1.8 bo nie ma papierów. Podobno jakoś po nr silnika tylko nie wiem jakie były oznaczenia

Napisz numer silnika to ci powiemy. Policz zęby na pasku rozrządu, albo podaj średnicę małego koła rozrządu.

jak napewno od fiata 132 to silnik 2.0 ma oznaczenie: 132C2.000 lub 132C3.000(ten jak sie nie myle na Volumexie) a silniki 1.8 maja oznaczenia: 132A1.000 i 132B1.000

Cytat:
2005-10-28 19:33:26, bolger pisze:
Napisz numer silnika to ci powiemy. Policz zęby na pasku rozrządu, albo podaj średnicę małego koła rozrządu.

srednica malego kola rozrzadu jest taka sama, skoro takie same sa srednice duzych kol. Wynika to z faktu ze kazdy rozrzad ma przelozenie 1:2

kosa rulezz ajjjj

tyle że bolgerowi prawdopodobnie chodziło nie o średnicę zewnętrzną koła a o średnice wewnętrzną czyli osadzenia na wale bo ponoć w silnikach 1.8 tych starszych modelach (tzn. 132A1.000) średnica ta to 29mm a w 2.0 30mm tyle żę jeżeli będzie to 1.8 nowsze (czyli 132B1.000) to średnica jest taka sama jak w 2.0 czyli po tym nie odróżni się silnika

Ściślej, to stare silniki 1.8 miały zupełnie inne główne koło rozrządu-takie samo jak silniki 1.6 DOHC 80x80. Koła te miały w sobie kołnierz dla simmeringu (nowsze ów kołnierz miały na wale korobowym). Poza tym stare 1.8 miały m.in. inną pompę oleju i wody.

najpewniej po skoku tłoka i jego śr...

-----------------
"Fatalna Imitacja Auta Turystycznego"

P.U.H. MARAKANT

Transport samochodów / pomoc drogowa
Poliwęglan do rajdówek

Nie piscie tutaj jak rozpoznac bo gliny wpadna i bedzie kaszana. Przesłałem koledze jak na oko ma rozróznic z którym ma do czynienia

Przecierz zgodnie z nowelizacją kodeksu drogowego silnik jest częscią zamienną i nie musi miec papierów, tak samo jak chlapacz, klamka czy nakrętka od wentylka

Ale musisz się zmieścić w pojemności "dowodowej" .