Cieknący EGR w TD

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Ma ktos jakis sposób na cieknący EGR. Leci mi z niego (jaki i pewnie w wiekszosci TD) na przewód wodny. Nie jest tego duzo ale mnie drazni . Kombinuje załozyc węzyk na otworek odpowietrzajacy przepone i cały syf skierowac pod auto. Problem w tym ze jest tam niewielki otworek. Rozwiercac i rurka...? Ma ktos ciekawy pomysł?

No i zrobione Cały dzien łaziłem w robocie i kombinowałem co i z czego... Zrobiłem to z smarowniczki (tzw. kalamitki) kalamitka musi byc pod katem 90 lub 45 stopni. rozkrecamy ją wyciagamy sprezynke i kulke. Zostawiamy mniejszy elemnt - z gwintem 6mm.
Potrzebny tez jest wężyk - ja znalazłem od kroplówki
Demontujemy EGR rozwiercamy otworek odpowietrajacy przepone EGR na ok 5mm , gwintujemy, wkrecamy koncówke "smarowniczki" naciagmy wezyk i składamy, wezyk kierujemy na dół silinka...

Wezyk mam przezroczysty i narazienic w nim nie ma. Podejzewam ze po jakis 200km cos sie pojawi Nareszcie koniec z brudasem.

Szdkoda ze nie miałem ze sobą aparatu - wszytko by było jasne bez słów. Jednyie moge zrobic fotki jak to juz wyglada lub ewentualnie narobic fotki jakby brachol zdecydował sie na taki sam zabieg

Co to jest ten EGR ?

Cytat:
2005-10-27 22:43:06, SABLE pisze:
Co to jest ten EGR ?

zawór EGR

Racja powinieneś sie podzielic swoim doświadczeniem z nami i zrobic te zdjęcia, może to rozjasni nam co to ten nasz EGR poco i naco on wogóle a może jednak niepotrzebnie sie tym kłopotałeś bo jeszcze sie okaże ze jest zbędny i bedzie trzeba go usunac całkowicie a i autko odelży sobie na wadze a tak serio to czekamy na te foty zobaczymy i pomyślimy. Pozdrófki z Zagłębia

Fotki zaworu EGR zamontowanego w aucie. EGR jest sprawny wiec usuwac go nie będe i nawet nie jest to zalecne. W moim aucie jest zamontowany przepływomierz i demontarz albo zaślepienie EGR powodowałoby błąd komputera. W autach bez przepływomierza mozna go smiało zaślepic lub usunąć.
Na ostatniej fotce widać końcówke smarowniczki i węzyk - fabrycznie jest tam otworek (ok 2mm) odpowietrzajacy przeponę zaworu.
undefined

undefined

undefined

muszę przyznać DOBRY!!! chetnie zastosuje... dzieki za fotki pozdro