Prawo jazdy - wymiana korespondencyjna

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
czy jest mozliwa ? chodzi o zmiane adresu.

nie

Mam nadzieję, że koledze trochew to rozjasni sytuację. W skrócie - można

link

[ wiadomość edytowana przez: Smoku dnia 2005-10-27 20:37:16 ]

dzieki ! czyli musze im z wnioskiem wyslac moje prawojazdy. Teraz pytanie za 100, czy wystawia mi gdzies na policji jakis tymczasowy papier zanim list pojdzie i wroci ?

Raczej nie. Jeśli potrzebujesz tego samego dnia to pozostaje tylko wizysta osobista w urzędzie.

Fajna sprawa z tym prawem jazdy. Do tego nie załatwi się sprawy w jeden dzień . Blankiety są drukowane w Warszawie. Urzędy przesyłają tam wszystkie dane.

Wniosek trzeba złożyć osobiście w Urzędzie i można się zadeklarować, że chcemy prawko odebrać pocztą. Wtedy koniecznie trzeba zostawić stare prawo jazdy... i czekać nawet do 4 tygodni. Jeżeli mamy odebrać osobiście, wystarczy przyjść drugi raz , jak już będzie dokument, odbieramy go i podajemy stary do unieważnienia - cięcia nożyczkami.

To tyle co wiem...

przydalo by sie to jakos zmienic. Policja (ktora jak sie przekonalem ma dostep do wszystkich potrzebnch danych dot. danego kierowcy) moglaby wystawiac tymczasowe, np. tygodniowe zaswiadczenia pozwalajace na kierowanie pojazdem. Sadze jednak, ze taka zmiana prawa nie lezy w interesie policji. Stracili by duzo pieniazkow z tzw. "funduszu policyjnego".