| Sortuj wg daty: rosnąco malejąco |
Buba030 Płock | 2006-02-06 11:32:39 No dobra Panowie. W sobote trochę przy tym pogrzebałem i sprawa jest już jasna. Zawory zwrotne i pompa ok. Nawaliły samoregulatory , tzn nie chodza tak jak powinny. W oryginalnych samoregulatorach jest jeszcze taka blaszka spręzynyjąca , pomiedzy tą "zębatka" a druga częścia samoregulatora. W tych co ja kupiłem nie ma takiego czegos i byc może to jest problem. Tzn nie zawsze te regulatory sie ustawią tak jak powinny a czasem nawet się cofaja. Sprawdzałem to na zdjętych bebnach. Stad był problem bo większy luz był z lewej strony niz z prawej i pompa nie dociskała szczek do bębna z taką siłą jak z drugiej strony. Jak sie nacisnęło na maxa to chamują równo.
Póki co szukam tych regulatorów w wersji oryginalnej.... , na razie przeczyściłem to wszystko i jest troche lepiej. A co do tego blokowania , to nie blokuje na suchej nawierzchni tylko podczas prędkości poniżej 40 km/h na mokrej albo śliskiej drodze. Po sobocie jest na razie ok. |
tommi3737 Klubowy Weteran Megane CC Łódź | 2006-02-06 23:08:49 a kto mi pomoże????
(czytaj ponizej) [ wiadomość edytowana przez: tommi3737 dnia 2006-02-06 23:09:20 ] |
Buba030 Płock | 2006-02-07 07:07:03
Może pompa hamulcowa ci siada i przepuszcza czasem na uszczelkach tłoka? ciezko wyczuc i jeszcze ciężej to sprawdzić... |
tommi3737 Klubowy Weteran Megane CC Łódź | 2006-02-08 00:16:31
wiesz aby wymienic pompe-tzn servo to musze byc pewny ze tu jest przyczyna-w końcu pompa serva niekosztuje 5zł |
Buba030 Płock | 2006-02-08 07:12:04
Myslę , ze wystarczy samą pompe bez serwa. Jedyne co mi przychodzi do głowy to sprawdzenie tej pompy w serwisie , chociaż nie wiem czy każdy serwis to sprawdzi. Trzeba podobno wkręcać manometry w obieg płynu hamulcowego i sprawdzac ciśnienie. Nie robiłem tego nigdy (tzn. w żadnym serwisie ani samemu) , ale inaczej chyba nie da się tego sprawdzić. Albo wymieniac w ciemno , ale tak jak piszesz jest to dośc drogi wydatek. A płynu ci nie ubywa? Moze przyczyną jest coś innego , np. nieszczelny tłoczek lub cylinderek, któraś złączka na przewodach hamulcowych , może coś sie gdzieś zapiekło......... sprawdzałeś szczeki , klocki , tarcze i bębny? W każdym razie ja wziąlbym sie za to jak najszybciej , bo z hamulcami nie ma żartów i w tym przypadku nie oszczedzałbym zbyutnio nawet na serwisie. w końcu od tego może zależec czy dojedziesz bezpiecznie za każdym razem jak wsiadasz do samochodu. tymbardziej , ze pisałeś chyba, że dzieje się tak czasami , a wiec nie wiesz w którym momencie to może nastąpić. |
tommi3737 Klubowy Weteran Megane CC Łódź | 2006-02-08 16:00:54 -Płynu nieubywa
-bębny i szczeki z tyłu nasmarowane-te samoregulatory wyczyszczone -ręczny lux -tarcze klocki wymienione -nic niecieknie -uklad sie niezapowietrza |
Zerwikaptur Member Klubu Espero Audi A4 Ożarów | 2006-02-08 18:23:15 W poprzednim aucie miałem walniętą pompę tzn jeden obwód przepuszczał z powrotem do zbiorniczka.
Na początku raz było dobrze raz źle,ale w szybkim czasie przestało być dobrze. Efekt był taki że niedało się zblokować kól,hamulec wchodził prawie w podłogę (w trakcie hamowania pedał wchodził coraz niżej w podłogę). Ogólnie miałem takie wrażenie jakbym miał gumowe klocki. |