KOMU W DROGĘ - czyli warunki na trasach

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
polecam link - wiele informacji, prognozy, kamery....
serwis GDDKiA

a tu niezle info o pogodzie:
weatheronline - w jezyku lengłycz

TU moza zobaczyc na zywo co sie dzieje na drogach za pomoca kamer, temp i opady tez.

No a jedym słowem w okolicach 3miasta temperatura na plusie i nie zanosi sie na mróz. Pada deszczyk wiec spryskiwacze w pogotowiu. Pozatym bardzo wietrznie.

w Rzeszowie temp na plusie 1stopien ale kropi deszcz i na trasie z krakowa do rzeszowa W Świlczy slisko strasznie mało niewywalilismy z kumplem Samarka dzis na jednej z ulic rzeszowa

Jutro w W-wie na temp+, ale ma padacśnieg zdeszczem!

Nad morzem dzisiaj jest sztorm - szyby w oknach wygina. Kto nie musi wyjeżdżać to niech nie wyjeżdża. I nie parkujcie pod drzewami.

witam
Cytat:
2005-01-08 21:27:28, Leszek_Gdynia pisze:
Nad morzem dzisiaj jest sztorm - szyby w oknach wygina. Kto nie musi wyjeżdżać to niech nie wyjeżdża. I nie parkujcie pod drzewami.

Faktycznie, moja Ładna dzisiaj prawie fruwała..., ale dzielna załoga tj. Ania i ja nie boimy się sztormów

Byłem wczoraj i dziś w Szczawnicy na nartach ( palenica- warunki dobre) i jaworkach ( na koncercie w Muzycznej owczarni- bal do rana )
Dla niektórych rozpoczęły się ferie - więc podaje raport z trasy do Szczawnicy - drogi suche , tylko na odcinku pomiędzy lubomierzem a Szczawą - ślisko w zacienionych miejscach.
Ale - generalnie bez problemu
paweł

pytanko bedzie jeszcze zima? bo mialem kupic zimówki i nie wiem czy jest sens? pozdrawiam
jednak zima bez sniegu to nie zima

zimowki to nie tylko na snieg. Chodzi o zachowanie elastycznosci gumy w nizszych temperaturach. Jesli masz pewnosc, ze bedzie cieplej niz +5 stopni - to imho nie musisz kupowac. W przeciwnym razie - kupuj tak czy siak. Zreszta - ten rok Ci eni zbawi - najwyzej szybciej je zdejmiesz.

No to ladnie....
Cytat:
W porannym karambolu na krakowskiej obwodnicy zostało rannych 15 osób, w tym cztery ciężko.
W karambolu uczestniczyło około 60 samochodów. Przyczyną karmbolu była prawdopodobnie gęsta mgła i śliska nawierzchnia.
Zablokowana jest obwodnica Krakowa od Skawiny aż po Wieliczkę. Kierowcy jadący od strony Katowic powinni kierować się na węzeł Radzikowskiego, a więc przejechać przez centrum
Krakowa.

17,01- g 8:50
tu sa fotki

i jeszcze kktos BTW fajny wierszyk zapodal:
wierszyk
Jadę służbowym Pasatem żony - gnam co sił w kołach jestem spóźniony.
Przede mną cienias blokuje drogę.
140 lewym pasem
trzeba być bardzo powolnym ......
Błysłem światłami na frajera, ale do niego nie dociera.
Włanczam migacz, trąbię na dziada- on nic przez komórę gada.
Podjeżdżam na 3 centymetry do jego zderzaka (sprawdziłem, że nie ma z tyłu haka).
W końcu mi zjechał lecz pokazał palec - jak to w zwyczaju ma każdy padalec.
Wyprzedzam, zajeżdżam, hamuję co sił w nodze
Myślę pokażę zawalidrodze.
On też hamuje, lecz co to
Zarzuca mnie w lewo - wjechałem w błoto.
Słyszę huk stali - w bok mi przywalił.
Po lewym pasie pruł sobie merol w tym samym czasie.
Dwieście co najmniej maił na liczniku jak mnie przejechał po błotniku.
Wpadłem tym samym w ruch wirowy ale nie tracę w ogóle głowy.
Kontruję w lewo wpadłem na drzewo.
Cztery poduszki mi odpaliły - złamały szczękę nos mi rozbiły.
Żebra pęknięte nogi pogięte i połamane chyba mam wszystko.
A za mną istne pobojowisko.
Czterdzieści chyba pojazdów z górą stoją złączone fura za furą.
Rozbite światła pogięte maski - długo słyszałem niemiłe trzaski.
Niech będzie kara, niech znajdzie się kosa na winowajcę tego lanosa.

[ wiadomość edytowana przez: adasco dnia 2005-01-18 12:12:09 ]

Cytat:
2005-01-16 22:42:19, adasco pisze:
zimowki to nie tylko na snieg. Chodzi o zachowanie elastycznosci gumy w nizszych temperaturach. Jesli masz pewnosc, ze bedzie cieplej niz +5 stopni - to imho nie musisz kupowac. W przeciwnym razie - kupuj tak czy siak. Zreszta - ten rok Ci eni zbawi - najwyzej szybciej je zdejmiesz.

no powiem Ci ze masz duzo racji elastycznosc opon z mojej przedniej oski chyba debica tersus- te najgorsze- jest praktycznie zerowa -sa to typowe opony letnie i ostatnio jechalem ze srednia predkoscia droga suchutka zero sniegu wody, sloneczko
ale bylo bardzo zimno i na zakrecie moje przednie koloa wyraznie tracily przyczepnosc nie mniej jednak nie mam tyle w portwelu zeby wywalic 300 za 2 zimowki moze jeszcze sie upiecze i zimy nie bedzie pozdrawiam

Jak to w Polsce kochanej bywa Wystarczyl jeden dzien zalamania pogody i zakorkowany Krakow Radom (pewnie inne miasta tez ale o tych wiem ) Jest to frajda dla takich jak ja lubiacych "trudne warunki" ale zmora dla innych Jak widze ze ruszaja co "sil w silniku " na oblodzonej juz drodze i wyslizguja ja jeszcze to az "cos " sie robi Ja jezdze na letnich gumach (wprawdzie nie w gory ) ale daje sobie rade i troche smieszne jak wyprzedzam luksusowe autka na super oponkach z "kiepskim kierowca"

Patrza sie jak na mnie jak na wariata A ja na nich Bo zamiast jak pisalem ruszys spokojnie to mysla ze uciekna ze skrzyzowania jak w lato

UWARZAJCIE NIE TYLKO NA SIEBIE ALE I NA TAKICH LAMUSÓW !!!

Pozdrawiam Michał

Hehehe... nowe, auto z przednim napedem, mocny motor i d.... a kierowca co wierzy w magiczne 3 literowe skróty
z reguły jak robi sie slisko to zostają z tyłu na swiatłach
Tylko jest jeden problem, na widok ładzianki zostawiających ich z tyłu, zapominają że jest slisko i wtedy są niebezpieczni, nie zdaja sobie sprawy ze jak jest tak slisko ze nie potrafia szybko ruszyc, to TAKZE nie dadzą rady ZAHAMOWAĆ!!!!!!!
Dzisiaj w Gdańsku Aucdica zraniła 2 dzieciaków na przejsciu dla piszych, gosc nie pomyslał że moze nie dac rady zahamowac...
Ech, wole stara poczciwa Ładę bez wspomagania, ABS, SRC, etc, jak lekko zaczyna chodzić kierownica (wspomaganie w pakiecie zimowym gratis!!!!), to znak że nalezy BARDZO zwolnic.....

Cytat:
2005-01-20 02:33:39, sheriffnt pisze:
Hehehe... nowe, auto z przednim napedem, mocny motor i d.... a Ech, wole stara poczciwa Ładę bez wspomagania, ABS, SRC, etc, jak lekko zaczyna chodzić kierownica (wspomaganie w pakiecie zimowym gratis!!!!), to znak że nalezy BARDZO zwolnic.....

Przy wspomaganiu tez czuc to na kierownicy. Dopiero te hi-tech rozwiazania - 'by wire'... brrrr nie wyobrazam sobie takiej jazdy.

Ja nawierzchnie poznaje tez po odglosie - szczegolnie lod jest b. latwo poznac.

Witam
Miałem ostanio okazję pojeżdzić nowiutkim Mondeo, fajne autko, ale tak naprawde to nie czuje tego auta, za duzo wspomagaczy, za cicho w srodku, wszytsko działa jakoś tak bez feedbacku
W pewnej chwili wydało mi się że ma jakis słaby start, i dziwnie sie prowadzi, dopiero kiedy wysiadłęm i przesiadłęm się do ŁADnej, zrozumiałem że jest cholernie slisko
W sumie fajne to wszytsko, ale kiedy pomyslę że wielu kierowców po prostu nie czuje co się dzieje poza autem, przestaje się dziwić ze tak zapierdzielają i też zdarzają im się wypadki i to z reguły nielekkie
Myslę że najlepsze 3 literowe patenty i elektronika nie zastapi myslenia za kółkiem.
Kiedy jezdziłem Cytrynką XM, to miała co prawda wspomaganie ale tez czułem kiedy cos było nie tak.

mnie tez troche drazni wspomaganie,. ale tylko na nizszych predkosciach nie ma dobrego czucia. Jadac szybciej - jest tak, jakby go nie bylo. A zawieszenie jest takie, ze daje raczej dobre czucie... Ale jak prowadzilem forda, to tez mialem glupie uczucie. moze mondea sa takie koslawe? W koncu to najpopularniejszy obecnie sluzbowy wozek dla tzw. wyzszej kadry - i rownie czesto bity... Moze to celowe - by marketoidy wyginely i swiat stal sie piekniejszy

dziś na trasie z lodzi do wrocka była masakra. słońce, deszcz, zadymka śnieżna. jak przymarznie będzie jazda

Dzis bylem na kaszubach, Kościeżyna;Kartuzy; Żukowo - tam to normalnie zima na calego, sniegu pelno drzewa az sie załamuja pod ciezaren na ulicy snieg i zmarźnięte grudki lodu, na ulice snieg zawiewał, ze na 5m nic widac nie bylo (tragedia), a w Gdyni wcale nie ma śniegu , fajna taka zima, dzis sie napatrzylem to mi wystarczy juz na jakis czas bo jazda w taka pogode to nic przyjemnego. A zapomniałem dodac , ze jadac w druga strone na Puck tez tam padalo ,

Na trasie Konin -Poznań (szczególnie na autostradzie ) duże podmuchy wiatru....przekonałem się ze łada to jednak nie jest opływowy samochód - ledwo co rozpedziłem sie do 110 km/h....
W dodatku duze opady niby sniegu tzn deszcz ze sniezkiem....