Czym wypolerować zmatowiałe szkła reflektorów?

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Zauważyłem, że moje reflektory w górnej części są nieco matowe (nieprzejrzyste). Pewnie jet to skutek czyszczenia na sucho zabłoconych świateł (niestety taki już kupiłem).
Są jakieś srodki do polerki plastiku?

wydaje mi sie ze sa raczej brudne od srodka..a jesli tak jak mowisz to sa ordynarnie porysowane..szczerze watpie by dalo sie cos z tym zrobic..polerowanie zmatowionych powierzchni np lakieru polega tym chyba ze odpowiednimi srodkami po trosze wyppelnia sie nierownosci a trzoche tez zeszlifowuje powierzchnie zeby uzyskac gladkosc..o ile na nieprzezroczystych powierzchniach to ma sens o tyle nie poprawi to moim zdaniem przejrzystosci..no ale moge sie mylic..ktos pisal przy okazji pierscieni na zegary ze wypolerowal sobie szybke od zegarow..poszukaj w tamtym watku

Jezeli chodzi o rysy na przednich czy tylnych lampach ja polerowałem je zwykłym AUTO-MAX'em lub TEMPO... nie ma rys ani nic... jesli są zabrudzone w srodku.. jedynie płukanie.. alen ie wiele to pomoze.. jezeli chodzi o jakosc swiecenia swiateł.

Z pastą tempo można poeksperymentować. Swoją drogą chyba są w sprzedaży srodki do polerowania porysowanych płyt CD? Ale czy cena mnie nie "zabije"
Może ma ktoś jeszcze jakieś domowe "sposoby"?

Domowy sposob to najtansza pasta do zebow. Nie zartuje

Oooooooooo, nawet bym nie przypuszczał. Jak pogoda pozwoli to wypróbuje oba.

Piotr_W- o ile pamiętam jest emulsja do polerowania szyb samochodwych (Feracla produkuje). To musi być środek ścierny twardszy od szkła czyli do tego przeznaczony. Możesz zapytać u szklarzy, moze mają coś do polerowania (jak szlifują szkło).
Pasta do zębów nic nie da w przypadku szkła (dobra do mosiądzu, miedzi, aluminium), jest zbyt delikatna bo w końcu chodzi o szkliwo zębów.
Pozdr.

Cytat:
2004-09-30 10:11:21, Krzysztof_L pisze:
Piotr_W- o ile pamiętam jest emulsja do polerowania szyb samochodwych (Feracla produkuje). To musi być środek ścierny twardszy od szkła czyli do tego przeznaczony. Możesz zapytać u szklarzy, moze mają coś do polerowania (jak szlifują szkło). Pasta do zębów nic nie da w przypadku szkła (dobra do mosiądzu, miedzi, aluminium), jest zbyt delikatna bo w końcu chodzi o szkliwo zębów. Pozdr.

ale szyby reflektorow sa u nas zdajsie platikowe..czyli nie tak twarde jak szklo

Cytat:
2004-09-30 19:01:04, qbaj pisze:
ale szyby reflektorow sa u nas zdajsie platikowe..czyli nie tak twarde jak szklo

a konkretnie poliweglan zdaje się, czyli twardsze niz zwykły palstik

Środek do polerki szkła mógłbym zdobyć, ale boję się, że jeszcze bardziej się zrysują. Szkło jest twarde a nasze klosze są z plastiku zwanego "poliwęglanem" jak pisze JACO

A ja twierdzę, że to jest szkło. Nie widziałem jeszcze szkieł reflektrów z plastiku (poliwęglan).
Pozdr.

w espero ''szkła'' reflektorów sa zrobione z poliwenglany, tak jak w fabii, 406, lanosie, matizie i wielu innych samochodach, niewielkie zmatowienia zlikwidujesz pasta regeneracyjna automax, ja tak wlasnie zrobilem usiebie ale powiem odrazu że trzeba sie namachać ręką

Cytat:
2004-10-01 14:08:45, Krzysztof_L pisze:
A ja twierdzę, że to jest szkło. Nie widziałem jeszcze szkieł reflektrów z plastiku (poliwęglan). Pozdr.

Nie jest to szklo na 100% ze wzgledu na wage, matowienie, ktore (w taki sposob przynajmniej) nie jest mozliwe na szkle no i w koncu sama strukture. Podczas pewnej przygody kiedy reflektor opuscil samochod pourywaly sie wszystkie zaczepy, a samo "szklo" nie peklo tylko sie porysowalo - ale w taki sposob jak rysuje sie plastik, zdrapal sie kawalek powierzchni i na koncu zadrapania zostal taki skarbowany. Szklo to mialy polonezy.

Widze ze nawet swiatla mam przestarzale hehe

Jakby co - do polerowania szkla i plastikow (np w ekranach tel. kom., w zegarkach) stosuje sie zdaje sie tlenek cynku .. kumpel optyk mi to pokazywal

cholera to byl tlenek cynku ?? hmm chyba tak trzeba jakiegos optyka zapytac

pozdr

Zapytaj o ten "tlenek cynku" oraz gdzie go można dostać

Jeżeli faktycznie jest to poliwęglan czyli tworzywo sztuczne, to tak jak mówi wiktor_ , bardzo dobra będzie pasta AutoMax. Zresztą pastę tę polecam tez do polerowania drobnych rys na lakierze i do użytku domowego (polerowanie tworzyw).
Pozdr.

A ktos juz walczyl z pozostalosciami lakieru na szybkach reflektorow??? Dostalem to ustrojstwo w spadku po poprzednim wlascicielu co skutecznie sie przyczynia do zmniejszenia widocznosci niestety... Wiem, ze kumpel walczyl w lanosie i uzyl rozpuszczalnika . Efekt - zmatowinie szkla... A czy mozna benzyna ekstrakcyjna??? Nie chce spaprac gorzej niz jest...

Można próbować benzyny ekstrakcyjnej, ale będziesz się musiał nawycierać, aby zetrzeć, a jeśli lakier jest porządny to nic nie zrobisz. Nitro nie polecam.

Cytat:
2005-10-28 11:17:16, piotr_ek pisze:
Można próbować benzyny ekstrakcyjnej, ale będziesz się musiał nawycierać, aby zetrzeć, a jeśli lakier jest porządny to nic nie zrobisz. Nitro nie polecam.

No wlasnie, efekt nitro widzialem dlatego nie probuje... A co do lakieru to kto to wie co to za ustrojstwo.... czyli w najgorszym wypadku do wymiany... Mam nadzieje ze reflektor jest rozbieralny (bo sie nawet nie przygladalem)

Cytat:
2005-10-28 12:51:22, yankie pisze:
Mam nadzieje ze reflektor jest rozbieralny

Praktycznie nie. A nie próbowałeś wyskrobać tego lakieru.