Jaka butla?

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Wiatm
planuje zagazować swego "rumaka" ze stajni Forda
jest to wersja 3d hatchback
jaka butle proponujecie? w kole czy poprostu w bagazniku za kierowca?
co jest bardziej opłacalne zwazając na to że zapasówka zajmuje na leżąco za dużo miejsca a na stojąco nie wchodzi???

Ja mam butle w miejscu kola. Jak trzeba cos duzego przewiezc, to kolo sie miesci miedzy fotel kierowcy a tylna kanape. Zawsze mozna sie tez zaopatrzac w dojazdowke, albo tzw. łatke w sprayu, do ktorej jakos nie moge sie przekonac. Acha, butla w kole to 100 peelenow wiecej.

Cytat:
2005-10-06 23:37:55, Snale pisze:
Ja mam butle w miejscu kola. Jak trzeba cos duzego przewiezc, to kolo sie miesci miedzy fotel kierowcy a tylna kanape. Zawsze mozna sie tez zaopatrzac w dojazdowke, albo tzw. łatke w sprayu, do ktorej jakos nie moge sie przekonac. Acha, butla w kole to 100 peelenow wiecej.

ale ponoc dojazdowka jest tej samej wielkosci co normalen kolo tylko wezsza
to i tak mi na stojaco nie wejdzie do bagaznika

proponuje butle w kolo bo inaczej strasznie stracisz na bagazniku ja kupilem od wlasciciela komisu dojazdowke za 50 zl

a postawisz ja pionowo w bagazniku?
tzn dojazdowke? jak mozesz to sprawdz
z gory dzieki

ktoś ma dziś jakieś sugestie?
będę wdzięczny

A po co stawiać koło w pionie w bagażniku? W Mk3 stawiałem bez problemu, ale w MK5 mam na płasko w pokrowcu. Do tego w środku koła mieści się lewarek, narzędzia, komplet żarówek, litr oleju, płynu do chłodnicy, linka pociągowa i parę pierdułek. Kiedy chcę coś przewieżć dużego-po prostu przekładam całę kółko do środka i mam wolny bagażnik. Dojazdówka jest węższa i lżejsza, ale jedziesz na niej max 80kmh i krótki odcinek.

Myślę, że to zależy od tego jak dużo kilometrów pokonujesz. Ja mam do pracy w jedną stronę 50 km. Teraz w essim mam małą butlę z boku bagażnika - wchodzi 31 litrów. Zmusza mnie to do tankowania co 2 dni. W poprzednim autku wchodziło mi prawie 60 litrów gazu, więc tankowałem raz w tygodniu. Jeśli dużo jeździsz to zainstaluj jak największą butlę, jeśli mało wystarczy mała. Oczywiście duża butla zajmuje więcej miejsca. Ale tak naprawdę jak często korzystamy z pełnej pojemności kufra? 2-3 razy w roku?

Dla mnie częste tankowanie - to nie problem. W końcu nie masz żadnych rabatów przy dużych ilościach gazu. A butlę montuje się raz. Do tego jak złożysz tylne siedziska, to masz zablokowaną przestrzeń. Przy butli w kole mosz to wszystko elegancko schowane pod tapicerką. Jak zdarzy Ci się raz konieczność przewiezienia czegoś większego to bedzie kicha, ale oczywiście wszystko zależy od Twoich potrzeb, choć nigdy ich nie przewidzisz do końca. U mnie butla w kole wystarcza na 250-270km w mieście, 330-350 w trasie.

jeszce jakies sugestie?

zamontuj zbiornik w kolo.
na 300km wystarcza wiec nie jest zle, masz cala przestrzen bagaznika do wykorzystania, a kolo zawsze mozna gdzies wsadzic.
jak masz kombi to mozesz jeszcze opatentowac podwieszenie dojazdowki do sufitu
byq

no byq ma prawie taki pomysł jak ja... ale ja bym dojazdówke przykręcił do tyłu siedzeń tylnich...zrobić mocowanko fajne i wsadzasz skręcasz środkiem żeby nielatało i pasuje... idealka poprostu i niezajmuje prawie nic miejsca... i ładnie w pokrowcu jeśli sie go da to bedzie wyglądać wmiare

tesz myslalem o zwyklym przykreconym do siedzen ale jest za duze
pozniej o dojazdowce tez skreconej na siedzeniu ale nie wiem jaka jest wielkosc tej dojazdowki i nikt mi nie chce powiedziec

Tylko w miejsce zapasówki !!!!!!!!!!! mam tak od 1,5 roku i nie narzekam, A zobacz jak wygląda w bagażniku butla ( wędki nie włożysz a nie mówiąć o nartach i na kijach golfowych koncząc ).
A z dojazdówką daj se spokój bo jest niewiele mniejsza a i tak przy większym bagażu będziesz musiał ją wrzucić za siedzenia do kabiny.Tylko kase wydasz.
Prawdę mówiąc miejsca jest wystarczająco dużo nawet z zapasówką w bagażniku, no chyba że masz dzieci to wózek nie wejdzie.

Dojazdowka jest tej samej wysokosci co zwykle kolo. Jest tylko wezsza, wiec na lezaco mniej miejsca zajmuje. Ja tez mam Essiego 3 drzwiowego i butle w kole. Zamontowali mi 42 litrowa, czyli wchodzi okolo 38 l gazu. Nie jest zle. Wydaje mi sie, ze nawet zwykle kolo zamie mniej miejsca w bagazniku niz zwykla butla. Polecam butle w kole.

tylko w zapas.

ja mam w kombi 52l. zbiornik w wchodzi kolo 47-48l (zalezy na ile przekreccony jest licznik na stacji)
kola nie woze jezdzac po miesci, a gdy wybieram sie w trase to spokojnie ma gdzie lezec
ale to kombi, jednak mysle ze w HTB tez powinienes zamontowac w kole, bo napewno zapasowka tyle mijsca nigdy nie zajmie co butla zamontowana w bagazniku.

BUGZ! ILE powiedziales?
52l??? Jak ci sie to zmiescilo? Domyka ci sie ta płachta-maskownica?

Ja tam mam 42l.

tak na wcisk
musze wozic na butli kocyk to stuka blacha o blache a samo mocowanie raz na jakies 2 tygodnie wyskakuje ale to pikuś za te 10 dodatkowych literkow.

P.S. w sumienie jestem pewnien czy czasami nie 54 literki sprawdze

[ wiadomość edytowana przez: BUGZ dnia 2005-10-10 16:23:59 ]

niezle!

10literkow wiecej to duzo

wiec jest to jednak 54 literkow, zbiornik firmy STAKO.