Witam Wszystkich. W mojej 9-o letniej lagunie byłem zmuszony zrobić remont reduktora po przejechanych 70-u tyś. km (średnie spalanie 13l/100km) . Rozebrałem reduktor, dokładnie wyczyściłem, założyłem zestaw naprawczy (orginalny - membramy ,uszczelki, zaworki 120zł). Oczywiście to co z reduktora wcześniej wyciągłem przypominało nie przypominało membram - były bardzo twarde i odkształcone. Po założeniu wyremontowanego reduktora autko ładnie odpaliło. Sam go podrególowałem i paliło w okolicach 15 litrów. Więc udałem się do firmy Fugazi w Krakowie na rególację na analizatorze. Diagnosta trochę pokręcił i powiedział że spalanie jest bardzo ładne (25 zł). Auto chodziło super - wynik 20l /100km. Skręciłem dławik o 2,5 obrotu teraz pali 15. Ale mam takie wrażenie że reduktor daje za bogatą mieszankę , ale jak się skręci na reduktorze to pływają wolne obroty. Gdzie szukać przyczyny? Może ktoś wie jak rególować ten reduktor. Proszę
mam pytanko...jaki masz silnik w tej lagunie?
i jak mozesz to napisz cos wiecej o samej instalce bo ja wlasnie zagazowalem lagune 1,8i z 96r. a ze to moj pierwszy kontakt z lpg to staram sie zdobyc jak najwiecej info na ten temat...szczegolnie pozniejszej eksploatacji
Cześć . Tak się składa że też mam Lagunę 1.8 '96 rok na jednopunktowym wtrysku Reduktor Landi jak dobrze pamiętam model 93, instalacja z dławikiem może to też daje w kość ale za to mniej problemów z silnikiem krokowym. Duży wpływ na pracę silnika ma też olej. Przedtem jeździłem na PenzoilLPG, teraz zmieniłem na BP półsyntetyk. Dolewam uszlachetniacz sysntetyczny STP, po nim całkiem inaczej chodzi auto zalecam, tylko nie jakiś tani wynalazek tylko orginalny STP (mała butelka ok 18 zł) nie więcej niż 1/2 butelki przy zmianie oleju. No i trzeba pamiętać o częstej wymianie filtra powietrza ok 10 000 max , ja zmieniam filtr gazu co 15 tyś. Do tej pory zasadniczo nie było jakichś większych problemów dopierao po regeneracji reduktora zaczął sporo palić.
moja laguna jest na wielopunkcie (i szczerze mowiac nie spotkalem sie z jednopunktowym ) mam tez inny reduktor (chyba SE81) i zamiast dlawika silnik krokowy...ale dzieki za info nt olejow...pozdrawim
Cześć. Chybna mam rozwiązanie z moim reduktorem Landi. Pojechałem do dziwnego warsztatu gaziarzy, główny mechanik już był nawalony, a jego pomocnik podszedł popatrzył, otarł czerwony nos, (widać że był wczorajszy) zakręcił coś i mówi kurrr...a co za firma ustawiała reduktor, mówię że Fugazi z Krakowa (renomowana) przecież ten reduktor ma odwrotny gwint do rególacji składu mieszanki. Faktycznie auto nie gaśnie na wolnych obrotach i ma kopa, jeszcze nie wiem jak będzie ze spalaniem. Wszyscy pozostali "mechanicy-gazowcy" zubożali mieszankę na max. a auto już zalewał nadmiar gazu. Facet okazał się prawdziwym fachurą popmimo tego że był pod wpływem.
Pozdrawiam.
leszek_espero LEGANZA 2000 AUTOMATIC polska kraków
czesc!
napisz gdzie byłeś(tzn,tam gdzie ci nawaleni ) bo ja mam w espero ten reduktor i czeka mnie regulacja-a nie chciałbym,żeby mi tego ktoś spierniczył
Witam. Zakład znajduje się przy wyjeździe na Warszawę jadąc od ul. 29 listopada , przed pierwszym wiaduktem kolejowym skręć w prawo , wjedz na stację gazową i tam będzie obok warsztyat. To uczciwi goście , tylko raczej podjedz tam do południa A jak im weźmiesz czteropak browarka napewno się ucieszą i bardziej fachowo popatrzą na auto.
Pozdrawiam
leszek_espero LEGANZA 2000 AUTOMATIC polska kraków